Lectura de dimineață: Palat din România, pe lista cu cele mai frumoase clădiri iluminate nocturn și „Oppenheimer” are 13 nominalizări la BAFTA

Lectura de dimineață: Palat din România, pe lista cu cele mai frumoase clădiri iluminate nocturn și „Oppenheimer” are 13 nominalizări la BAFTA

0

Lectura de dimineață: Palat din România, pe lista cu cele mai frumoase clădiri iluminate nocturn și „Oppenheimer” are 13 nominalizări la BAFTA. Să începem Lectura de dimineață!

Palatul Culturii din Iaşi, unul dintre cele mai importante şi impunătoare obiective din capitala Moldovei, stârneşte în continuare interesul turiştilor.

Clădirea a fost votată ca fiind una dintre cele mai frumoase clădiri iluminate nocturn din lume. Astfel, bijuteria din centrul Iaşiului reuşeşte să adune, anual, mii de turişti din toate colţurile lumii. O dovadă a acestui fapt o reprezintă şi încasările înregistrate pe parcursul anului 2023.În anul 2023, Palatul Culturii din Iași a încasat nu mai puţin de 2.525.894 de lei din vânzarea biletelor. Numărul persoanelor care au vizitat instituția culturală este de 388.658. Palatul Culturii găzduiește patru muzee de talie națională. Acestea sunt Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, scrie Adevărul.

Filmul „Oppenheimer” a primit 13 nominalizări la premiile BAFTA

Drama istorică „Oppenheimer”, regizată de Christopher Nolan, conduce plutonul filmelor care au primit joi nominalizări multiple la premiile BAFTA, unde acest lungmetraj despre inventatorul bombei atomice va concura la 13 categorii, informează Reuters şi AFP. Această peliculă a fost nominalizată inclusiv la categoriile principale de la gala premiilor BAFTA, precum „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” (Christopher Nolan) şi „cel mai bun actor în rol principal” (Cillian Murphy), publică G4Media, care dezvăluie și care sunt celelalte producții nominalizate.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, atrage atenţia cu privire la faptul că nivelul de consum al produselor culturale a scăzut în România şi afirmă că preocuparea ministerului este ca instituţiile de cultură să devină mai accesibile publicului larg, în special tinerilor.

„A scăzut consumul de cultură, din păcate, şi lucrul acesta este îngrijorător, dacă nu se creează o schimbare a cursului prin care noi gestionăm produsele culturale. Din păcate, cred că aproximativ 70% din cei intervievaţi într-o analiză pe care am făcut-o prin Institutul pentru Cercetare şi Formare în Cultură, aproximativ 70% dintre tineri nu au mers niciodată la bibliotecă, aproximativ 60% nu au mers la un spectacol. Lucrul acesta este cutremurător pe fond”, susţine ministrul Culturii, într-un interviu acordat AGERPRES. Potrivit acesteia, este „păcătoasă” percepţia legată de cultură, cum că aceasta ar fi „doar o cheltuială”, afirmând că evenimentele culturale pot fi generatoare de venit.

Atenţionare de călătorie emisă de MAE pentru Bulgaria. Perioade prelungite de aşteptare la terminalele de marfă    

Ministerul Afacerilor Externe informează transportatorii români de mărfuri care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria asupra timpilor de aşteptare prelungiţi la frontierele româno-bulgare. Autorităţile bulgare de resort efectuează controale vamale întărite la terminalele de mărfuri, pe ambele sensuri, la toate punctele vamale şi punctele de frontieră bulgare, precum şi pe întregul teritoriu al ţării. În acest sens, sunt folosite toate metodele de control vamal – control fizic, scanare cu sisteme cu raze X şi control al documentelor de însoţire a mărfurilor, informează un comunicat de presă al MAE. Este recomandat transportatorilor români să respecte în mod strict indicaţiile sau semnalele organelor de control vamal aflate la faţa locului şi să îşi aleagă cu atenţie itinerariul rutier corespunzător în momentul achiziţionării taxelor de drum – TOLL, scrie Ziare.com.

Un film despre Irlanda, cu Cillian Murphy în rolul principal, deschide Berlinala

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin se va deschide în culorile Irlandei, cu o dramă despre tratamentul aplicat femeilor în instituţiile catolice din această ţară, în care joacă Cillian Murphy („Oppenheimer”), au anunţat joi organizatorii. Realizat de regizorul belgian Tim Mielants, care l-a regizat anterior pe Cillian Murphy în serialul „Peaky Blinders”, acţiunea din „Small Things Like These” se petrece la mijlocul anilor 1980, scrie AFP.  Filmul revine asupra unuia dintre scandalurile care au zguduit Irlanda de Nord în ultimii ani: dezvăluirea modului în care mii de femei „decăzute” în ochii Bisericii au fost trimise la „spălătoriile Magdalene” şi puse la muncă pentru a-şi spăla păcatele, notează News.ro.

Ai pierdut Lectura de dimineață de ieri, 17 ianuarie? Citește aici cum o gaură în trotuar de forma unui șobolan atrage turiști în Chicago și ce vrea să schimbe Netflix

Credit foto: Facebook Palatul Culturii Iași

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat