Lectura de dimineață: Filmul despre Mariupolul distrus de Rusia, nominalizat la Oscar și Wizz Air, 400 de euro pentru anularea unui zbor. Să începem Lectura de dimineață!
Filmul ucrainean despre Mariupolul distrus de Rusia a fost nominalizat la Oscar
Documentarul „20 de zile în Mariupol”, realizat de jurnalistul și fotograful ucrainean Mstislav Cernov, a fost nominalizat la Oscar la categoria „Cel mai bun film documentar”, scrie BBC. Alături de Cernov, la realizarea filmului au lucrat fotograful Evgheny Maloletka și producătoarea Vasilisa Stepanenko. Făcând parte dintr-o echipă a agenției de știri Associated Press, aceștia au ajuns la Mariupol cu o oră înainte de invazia rusă la scară largă și au petrecut aproape o lună acolo, în condiții de asediu, documentând tot ceea ce s-a întâmplat. Datorită lui Cernov și echipei, lumea a văzut pentru prima dată multe fotografii emoționante din Mariupol, scrie G4Media.
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – „Amintiri de pe Frontul de Est”, în regia lui Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, proiectat la Londra
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – 27 ianuarie va fi marcată la ICR Londra, joi, printr-o proiecţie de film şi o conversaţie privind aspecte ale Holocaustului din România şi teritoriile controlate de România. Seara va debuta cu o intervenţie a E.S. Laura Popescu, Ambasadorul României la Londra şi va continua cu proiecţia filmului documentar de scurtmetraj „Amintiri de pe Frontul de Est”, publică detalii News.ro.
Wizz Air a anulat o cursă și a încercat să scape de plata unei compensații de 400 de euro. Judecătorii au respins argumentele companiei aeriene.
Wizz Air a fost condamnată la plata a 400 de euro pentru anularea zborului pentru care un ieșean cumpărase bilet. Argumentele companiei, care a invocat forța majoră, au fost respinse pe rând de judecători. Cu creionul în mână, ei au calculat timpul pe care îl avusese la dispoziție compania, dacă ar fi vrut într-adevăr să rezolve problema. Ieșeanul cumpărase bilet pentru zborul Wizz Air din 20 decembrie 2021, de pe ruta Dortmund-Iași. Zborul a fost anulat, iar pasagerul a cerut despăgubiri. Acestea i-au fost acordate de AirAdvisor International Inc., care a cerut apoi banii de la Wizz în instanță. Detalii în Ziarul de Iași.
Două noi drumeții organizate în județul Sibiu
Două noi drumeții vor avea loc, luna aceasta, în cadrul programului „Anii Drumeției”. Pe 27 ianuarie, va avea loc o drumeţie pe rachete de zăpadă: Valea Sadului – Vârful Preajba. Pe 28 ianuarie, se organizează drumeţie uşoară: Dealul Bârnelor, Răşinari. Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Judetean Sibiu în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului, scrie Mesagerul de Sibiu.
Trupa de dansatori a Ansamblului ”Maria Tănase”, desființată de Primăria Craiova, joacă la ”Mica Unire”
Craiovenii sunt așteptați pe 24 ianuarie, în centrul Craiovei, ”să celebreze 165 de ani de la Mica Unire, alături de artiști îndrăgiți ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, a anunțat Primăria Craiova. Asta după ce, luna trecută, la inițiativa administrației Olguța Vasilescu, Consiliul Local Craiova a votat desființarea Ansamblului, prin comasarea cu Teatrul ”Colibri”, dar și a trupei de dansatori. Printre motivele enunțate de edil s-au numărat și costurile exorbitante pe care Ansamblul le-ar fi avut cu organizare spectacolelor, care ar fi însumat, doar în 2023, un milion de euro.Indirect, municipalitatea craioveană intenționase să desființeze și Corala Academică a Filarmonicii Oltenia. Angajații au protestat și i-au cerut primarului să renunțe la idee, publică Știri Craiova.
Spectacole în premieră la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian“. Programul lunii februarie
În luna februarie Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian“ vă invită la următoarele spectacole, programate la sala din bulevardul Octavian Goga Nr. 1. Lista completă pe Adevărul.
Muzeul Prado a scos cuvinte ca „diformitate” sau „nanism” din descrierile tablourilor, după o revizuire a Constituției
Spania şi-a revizuit Constituţia pentru a înlocui termenul de „handicap” cu „dizabilitate”. Acest lucru a dus la modificarea tuturor înscrisurilor oficiale, inclusiv în artă. Muzeul Prado a schimbat peste 1.800 de descrieri ale tablourilor, pentru a evita discriminarea. VICTOR CAGEAO, coordonator general de conservare a Muzeului Prado din Madrid: De exemplu, în portretul Prințului Carlos s-a explicat că mantia ascundea o diformitate a spatelui său. Ei bine, noi nu o vedem. Nu trebuie să folosim acest termen pentru a explica o chestiune pe care nu o vedem și pe care chiar o considerăm în plus. Spunem pur și simplu că poartă o mantie care îi acoperă spatele. Un alt exemplu este pictura care îl înfățișează pe Francisco Lezcano, cunoscut ca „băiatul din Vallecas”. În descriere nu mai apare cuvântul „nanism”, ci „acondroplazie”. Detalii pe TVR Info.
Citește aici, în Lectura de dimineață, despre pârtia din România care a fost deschisă doar două zile și cum Bulgaria obține 2,5 milioane de euro pentru promovare turistică.
Credit foto: Twitter Dmitro Kuleba. Teatrul din Mariupol, înainte și după ce a fost distrus de bombardamentele rusești.