Ministrul Culturii va analiza documentele de proveniență în cazul expoziției Victor Brauner de la MNAR. Critici de artă au semnalat expunerea unor posibile falsuri

Ministrul Culturii va analiza documentele de proveniență în cazul expoziției Victor Brauner de la MNAR. Critici de artă au semnalat expunerea unor posibile falsuri

0

Ministrul Culturii va analiza documentele de proveniență în cazul expoziției Victor Brauner de la MNAR. Critici de artă au semnalat expunerea unor posibile falsuri, care ar proveni de la familia politicianului Adrian Năstase.

Esențial: Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost întrebată despre scandalul iscat în jurul expoziției Victor Brauner de la Muzeului Național de Artă al României (MNAR) și a declarat că va analiza documentele de provenienţă a exponatelor pentru a verifica veridicitatea acestora.

„În primul rând, voi analiza toate documentele de provenienţă a exponatelor. Vă daţi seama, este ca o suspiciune de corupţie. Dacă cineva spune că o persoană a greşit trebuie să şi demonstreze că acea persoană a greşit. E anapoda să ajungem să ne justificăm în spaţiul public că o instituţie are exponate autentice sau de calitate. Nu este în regulă”, a răspuns ministrul Culturii jurnaliştilor, citat de agenția Agerpres.

Raluca Turcan a invocat un posibil conflict între „două persoane care au o istorie mai veche”.

Accente: Criticul de artă Pavel Şuşară, care este preşedinte al Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România, a semnalat, într-o postare pe Facebook, că în expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” de la MNAR „ un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână (…) sunt falsuri la limita ridicolului”.

„Trei expoziții de neratat la MNAR, Romul Ladea, Zoe Vida Porumb și Victor Brauner. Din păcate, iar aici nici nu știu dacă este vorba doar despre o incompetență impardonabilă sau, la fel de grav,  despre o manevră  conștientă  de spălare a unor lucrări și de manipulare, prin ricoșeu, a pieței de artă, adică  pur și simplu de complicitate, un număr semnificativ de lucrări,  peste numărul degetelor de la o mână, din expozitia Brauner, sunt falsuri la limita ridicolului. O asemenea alterare a unui act cultural major, comisă de o instituție  publica de vârf, așa cum este MNAR-ul, nu poate fi trecută cu vederea nici de Ministerul Culturii, dar nici de instituțiile care trebuie să investigheze asemenea tipuri de infracțiuni”, a scris Pavel Șușară, care a trimis o adresă Ministerului Culturii, cerând o evaluare a unei comisii de experți a acestor lucrări.

Acuzații: Ulterior, criticul de artă Adrian Buga, expert, a semnalat, de asemenea, „problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner”.

„Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase. Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”, a scris Adrian Buga într-un protest public postat pe Facebook.

Adrian Buga susține că a luptat tot timpul „împotriva vânzării obiectelor de artă false”: „mi-am dedicat timpul, activitatea profesională și experiență în a descoperi doar lucrări originale, iar o lucrare originală, contrar uneia false, are un efect de ridicare a spiritului privitorului și ajută nespus cultura națională, iar în cazul lui Brauner – internațională. Adevărul societății artistice și culturale românești trebuie spus doar prin lucrările originale, iar falsul este egal cu mincina din societatea noastră, este egal cu tot ce este nociv, cancerigen. Falsul pângărește și distruge orice valoare culturală, iar dacă se dovedește prin contraexpertize că în expoziția menționată mai sus s-au introdus cu bună știință lucrări cu probleme de autenticitate, atunci trebuie stabilită o comisie în care curatorul expoziției și Directorul General al MNAR să argumenteze motivele introducerii acestor lucrări în expoziția Brauner”.

Apărare: Muzeul Naţional de Artă al României a transmis un comunicat de presă, semnat de directorul general, Călin-Alexiu Stegerean, în care a precizat că pentru lucrările expuse „s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi”.

„Expoziţia Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, din colecţii particulare din România şi Franţa. Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi şi prezenţa lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific. Prin urmare, Muzeul Naţional de Artă al României nu a luat cunoştinţă până în prezent de existenţa unor falsuri în expoziţiile pe care le-a organizat”, precizează comunicatul MNAR.

Context: Expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” a fost deschisă pe data de 1 decembrie 2023, la parterul Galeriei Naționale a MNAR, și se va încheia pe 30 aprilie 2024.

„Parte din programul managerial actual încă din anul 2016, expoziția subliniază caracterul original, cu surse autohtone, al creației lui Victor Brauner precum și contribuția lui la mișcarea suprarealistă de la a cărei lansare se împlinesc în anul 2024 o sută de ani. (…) Publicul va fi transpus în universul specific artistului printr-o scenografie spectaculoasă ce evocă universul suprarealist, având ocazia să vadă, în unele cazuri pentru prima dată, un material expozițional format din: lucrări de pictură și grafică de la Muzeul Național de Artă al României, Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole, Musée d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Țării Crișurilor Oradea și din colecțiile particulare Octavian Brândeu, Gheorghe Burtea, Béatrix și Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Anca Vlad(…)”, a precizat la momentul vernisajului MNAR.

MNAR deține un număr de opt lucrări de pictură și două de grafică ale artistului Victor Brauner, printre care „Fata și floarea” [61 x 47cm] donată la începutul anului 2023 de Mircea Barzuca.

Credit foto: Facebook Muzeul Național de Artă al României. În fotografie: directorul general Călin Stegerean, într-un tur ghidat al expoziției Victor Brauner.

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat