Colectiv a câștigat Premiul Publicului LUX 2021 acordat de Parlamentul European
Sursa foto : © European Union 2021 / Source: EP / fotograf: Daina Le Lardic

Colectiv a câștigat Premiul Publicului LUX 2021 acordat de Parlamentul European

0

Documentarul Colectiv, regizat de Alexander Nanau, este câștigătorul Premiul Publicului LUX ediția 2021, acordat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film, la ceremonia din plenul Parlamentului European regizorul declarând că este un premiu pentru victimele incendiului din clubul bucureștean.

Premiul a fost anunțat miercuri de președintele Parlamentului European, David Sassoli (foto copertă), care a spus că „Tragedia din clubul Colectiv din București a cutremurat toată Europa”.

Regizorul Alexander Nanau și Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, au stat în fața europarlamentarilor, alături de reprezentanții celorlalte două filme nominalizate.

Cele trei filme finaliste au fost Încă un rând (Another Round) de Thomas Vinterberg, câștigător al premiului Oscar, Colectiv de Alexander Nanau și Corpus Christi de Jan Komasa (nominalizate la Oscar în 2021, respectiv în 2020).

David Sassoli a spus că cele trei filme au în comun faptul că „celebrează viața”.

Corpus Christi a primit premiul al II-lea, iar filmul Încă un rând s-a clasat pe locul al III-lea.

Pentru prima dată în istoria Premiului LUX, în acest an clasamentul a fost făcut pe baza voturilor cetățenilor europeni și ale deputaților din Parlamentul European, în proporție egală.

Alexandru Nanau a declarat că este onorat de acest premiu.

Alte declarații ale regizorului român:

  • este un premiu pentru victime și pentru familiile lor, încă nu li s-a făcut dreptate nici după cinci ani.
  • doar cultura ne poate uni, să nu devenim societăți care trăiesc separat.
  • societățile nu evoluează dacă nu avem cultură, educație și presă independentă
  • cetățenii europeni care au votat filmul au transmis „vrem să luptăm împotriva corupției și vrem o presă liberă”
  • avem nevoie de cetățeni curajoși și avem nevoie de jurnaliști pe care să îi lăsăm să-și facă treaba
  • Europa este interesată de ce se întâmplă cu dosarul Colectiv
  • este datoria dumneavoastră să susțineți cetățenii, să reglementați investițiile în cultură și educație și să protejați jurnalismul.

„După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă și presantă să se reunească, nu doar în spații de dezbatere, dar și în alte spații precum cinematografele. Cultura și filmul sunt expresii ale vitalității noastre creative și economice, dar mai ales ale vitalității democratice a societăților noastre.” a spus David Sassoli la prezentarea trofeului, potrivit unui comunicat de presă transmis ulterior de Parlamentul European.   

Documentarul Colectiv poartă numele unui club din București unde în 2015 un incendiu tragic a ucis 27 de tineri, iar alți 180 au fost răniți. Documentarul urmărește o echipă de jurnaliști care investighează motivul pentru care 37 dintre victimele arsurilor au murit în spitale, deși rănile nu erau atât de grave încât să le pună viața în pericol. Ei dezvăluie nepotismul și corupția care costă vieți omenești, dar arată totodată că oameni hotărâți și curajoși pot răsturna sistemele corupte, este prezentarea făcută de Parlamentul European.

 Sursa foto : © European Union 2021 / Source: EP / fotograf: Daina Le Lardic

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.