Săptămâna publicului LUX: Pot fi vizionate gratuit cele 3 filme finaliste / Another Round, pe listă

Săptămâna publicului LUX: Pot fi vizionate gratuit cele 3 filme finaliste / Another Round, pe listă

0

Cele trei filme finaliste în cursa pentru Premiul Publicului LUX 2021 acordat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film pot fi vizionate gratuit online, subtitrate în orice limbă a statelor membre, în săptămâna 10 – 16 mai.

Informații actualizate despre unde pot fi vizionate filmele pentru fiacare țară UE sunt postate pe pagina de Facebook a LUX Award.

Cele trei filme finaliste sunt Încă un rând de Thomas Vinterberg, câștigător al premiului Oscar, Colectiv de Alexander Nanau și Corpus Christi de Jan Komasa (nominalizate la Oscar în 2021, respectiv în 2020).

Vineri, 14 mai, de la ora 17:00 CET (18:00 ora României), organizatorii au programat o dezbatere live pe Facebook cu cei trei regizori.

Filmele aflate în competiție

Încă un rând (Another Round) al regizorului danez Thomas Vinterberg (titlu original Druk)

Ați auzit cumva de teoria obscură a unui psiholog norvegian care spune că o cantitate mică de alcool în sânge ne deschide mințile, ne crește creativitatea și ne face fericiți? Patru profesori de liceu fac un experiment plecând de la această teorie, dar ceea ce pare a fi un bun remediu pentru criza de la mijlocul vieții le scapă ulterior de sub control. Filmul lui Vinterberg nu este însă doar despre băutură. Există un mesaj mai profund, despre cum înfruntăm suișurile și coborâșurile vieții și cum să fim onești în legătură cu toate aceste momente.

Încă un rând a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2021. Casa de producție a lui Leonardo Di Caprio plănuiește un remake al filmului în limba engleză.

Colectiv al regizorului român Alexander Nanau

Acest documentar emoționant își ia numele de la clubul din București unde un incendiu a ucis 27 de tineri și a rănit alți 180, în 2015. Documentarul urmărește o echipă de jurnaliști care investighează cum 37 dintre victimele cu arsuri au murit în spitale, deși rănile avute nu le puneau viața în pericol. Jurnaliștii descoperă nepotismul și corupția care costă vieți, dar demonstrează și că oamenii hotărâți și curajoși pot schimba sistemele corupte.

Colectiv a fost nominalizat la Oscar în categoriile Cel mai bun film străin și Cel mai bun film documentar din acest an.

Corpus Christi al regizorului polonez Jan Komasa (titlu original Boże Ciało)

Filmul are ca punct de pornire povestea adevărată a unui tânăr condamnat care trece printr-o transformare spirituală și dorește să devină preot. Printr-un joc al destinului, acesta ajunge responsabilul parohiei dintr-un sat îndepărtat din Polonia. Pe măsură ce povestea înaintează, el află secretul tragic care macină comunitatea. Prin povestea acestui predicator carismatic, Komasa reflectează la ceea ce ține împreună o comunitate și la resorturile care ne determină să urmăm lideri falși sau adevărați.

Corpus Christi a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2020.

Cum puteți participa

Anul acesta câștigătorul va fi ales de public și de parlamentarii europeni, fiecare grup având o pondere de 50% din voturi.

Până pe 23 mai, puteți acorda fiecărui film între una și cinci stele pe www.luxaward.eu, precizează un comunicat de presă al Parlamentului European.

Puteți schimba evaluarea inițială, fiind luat în calcul doar ultimul vot pe care îl acordați. Votați și aveți șansa să participați la următoarea ceremonie de decernare a Premiilor Filmului European în decembrie 2021.

Despre Premiul Publicului LUX

Parlamentul European a lansat premiul LUX în 2007 pentru a susține producția și distribuția de filme europene, a încuraja reflecția asupra problemelor politice și sociale actuale și a celebra cultura europeană.

Anul acesta Parlamentul a încheiat parteneriate cu Academia Europeană de Film, programul Creative Europe al Comisiei Europene și cu rețeaua Europa Cinemas pentru a aduce în atenția unui public cât mai larg „Premiul Publicului LUX”.

Toate cele trei filme finaliste au fost subtitrate în limbile oficiale UE. Filmul câștigător va fi adaptat și pentru persoanele cu dificultăți vizuale sau auditive.

Sursa foto: Parlamentul European / Poster cu filmele finaliste la Premiul Publicului LUX

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.