Brașovul se numără printre cele mai romantice orașe din țară și Malta a înregistrat în 2023 cel mai bun sezon turistic. Să începem Lectura de dimineață!
Stațiunea balneară din Transilvania care a avut un sfert de milion de clienți în 2023. Ce investiții se vor face în acest an.
Băile Sărate Ocna Mureș, cea mai nouă stațiune balneară din România, a avut anul trecut un sfert de milion de plătitori de bilete. Investiția a fost finalizată și deschisă publicului în luna mai 2023.Investiția de peste 8 milioane de euro, realizată în parteneriat de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș, a funcționat la capacitate maximă. În cele șapte luni și jumătate un număr de 246.335 de persoane au trecut pragul băilor, plătitori de bilete, plus copiii sub 7 ani care au intrat gratuit. Asta înseamnă o medie de 1.000 vizitatori pe zi. Încasările arată și ele bine, cifrându-se la peste 2 milioane de euro, scrie Ziare.com.
Brașov, printre cele mai romantice orașe din țară
Brașov, printre cele mai romantice orașe din țară în topul realizat de Glovo. Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o gamă variată de produse, cu livrare rapidă, a efectuat o analiză relevând că Brașovul se află printre cele mai romantice orașe din țară. Datele evidențiază că utilizatorii din București, Cluj-Napoca și Brașov sunt cei mai romantici, plasând cele mai multe comenzi de flori de Valentine’s Day, potrivit Monitorul Expres.
Malta a înregistrat în 2023 cel mai bun sezon turistic
Peste trei milioane de vizitatori străini au sosit anul trecut în Malta, un nivel record, a anunţat ministrul Turismului, Clayton Bartolo, transmit Xinhua şi publicaţia Malta Today. Precedentul record data din 2019, când au vizitat insula 2,8 milioane de turişti. Vizitatorii străini au cheltuit anul trecut peste 2,7 miliarde de euro (2,9 miliarde de dolari) şi au petrecut în unităţile de cazare turistică din Malta 20,2 milioane de nopţi. Pentru prima dată, Italia a depăşit Marea Britanie ca principală sursă de turişti. Anul trecut, 18,4% din turişti au venit din Italia, 18,1% din Marea Britanie, 9,6% din Franţa, 7,3% din Germania, 5,6% din Polonia şi 3,8% din Spania. Detalii pe Agerpres.
Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș
Una dintre puținele clădiri în stil neogotic din București, prea puțin cunoscută, dar încărcată de istorie, este Fabrica de Trăsuri „Hermann Rieber”, de pe str Romulus 15-17. Clădirea a fost construită în 1899 de către industriașul de origine germană, pentru a extinde activitățile companiei fondate de către bunicul său, venit din Germania la 1 an după sosirea Regelui Carol, în 1867. Hermann I Rieber era prima generație de carosieri născută în România, împreună cu fratele său, Alexander, conform datelor de pe mausoleul familiei din Cimitirul Luteran-Evanghelic. În 1911, firma devine și dealer de automobile, piese și consumabile Mercedes Benz și furnizor al Casei Regale, informație menționată cu mândrie pe o factură din acest an. Povestea fascinantă a acestei case, pe PressHub.
Wizz urât… Un avocat din Oradea a obținut daune de peste 40.000 euro după ce compania aeriană i-a transformat vacanța în coșmar
Un orădean s-a luptat cu compania ungară Wizz Air şi a învins-o. Mircea Ursuţa, avocat de profesie, a obţinut pentru sine şi alţi trei membri ai familiei câte 10.000 euro daune morale pentru aproape o săptămână în care a suportat batjocura companiei, la ale cărei servicii apelase pentru a ajunge într-o vacanţă în capitala Spaniei şi a reveni apoi în ţară. La plecare, orădenii au luat avionul din Sibiu, unde trebuiau să şi aterizeze la întoarcere, dar cursa de retur a fost anulată fără să fie anunţaţi. Au reuşit să revină, cu întârziere de 5 zile, dintr-un alt oraş spaniol, Barcelona, şi nu în România, ci în Ungaria. În tot acel timp nu au primit nicio explicaţie şi niciun fel de asistenţă de la Wizz. „O bătaie de joc”, spune orădeanul, care continuă procesul pentru a dubla suma obţinută, scrie Ebihoreanul.
Povestea unuia dintre cele mai mari mozaicuri murale din țările comuniste și exilul artistului Jules Perahim în Israel, după ce l-a înfuriat pe Gheorghiu Dej.
Unul dintre cele mai mari mozaicuri din perioada comunistă este în Mangalia, pe Casa de Cultură din oraș, acolo unde peste trei milioane de piese au fost aranjate de artiștii Jules Perahim și Mac Constantinescu într-o imagine optimistă despre viață, care nu surprinde în nicio piesă simbolurile regimului, cum ar fi secera, ciocanul sau muncitori. ”Omisiunea” artiștilor a stârnit furia comuniștilor, iar Perahim a fost nevoit să emigreze în Israel, în timp ce Constantinescu a continuat să lucreze sub stricta supraveghere a regimului dictatorial. Mozaicul de la Mangalia, finalizat, după unele surse, la 1963, are 300 mp și este format din piese de 2×2 cm. Îmbină simboluri ale naturii – apa, pământul, aerul și soarele – cu reprezentarea unei familii și a progresului uman, întreg ansamblul fiind completat de bărci cu pânze, clădiri înalte și vegetație. Întreaga poveste, pe Info Sud Est.
Lipsa zăpezii vă afectează vacanța de schi? Iată ce drepturi aveți în cadrul asigurării de călătorie.
Stațiunile de schi din întreaga Europă au rămas fără zăpadă în această iarnă, din cauza temperaturilor ridicate. Cele de la altitudini mai mici au fost afectate în mod deosebit, aproape o treime dintre stațiunile europene – de la munții Tirol din Austria până la Auvergne-Rhône-Alpes din Franța – fiind în prezent obligate să închidă, transmite Euronews, preluat de G4media. Dacă toate teleschiurile din stațiune sunt închise în totalitate pentru o zi sau mai mult, este posibil să aveți dreptul la o rambursare. Orice rezervare pentru hoteluri, închiriere de echipament sau lecții va trebui să fie anulată sau modificată prin intermediul furnizorului. În caz contrar, este posibil să aveți dreptul la acoperire în cadrul asigurării de călătorie, în funcție de termenii și condițiile acesteia. Mai multe informații pe G4Media.
Ai ratat Lectura de dimineață? Citește aici ce destinații au fost preferate de români pentru în 2023 și zboruri low cost sau de linie: avantaje și dezavantaje
Credit foto: Facebook Allen Coliban