Atelierele Malmaison vor fi deschise marți într-o ediție specială pentru a atrage atenția asupra pericolului pierderii sediului

Atelierele Malmaison vor fi deschise marți într-o ediție specială pentru a atrage atenția asupra pericolului pierderii sediului

0

Atelierele Malmaison vor fi deschise marți într-o ediție specială pentru a atrage atenția asupra pericolului pierderii sediului, potrivit unui anunț al organizatorilor.

Esențial: Evenimentul își propune să aducă vizibilitate situației actuale cu care se confruntă comunitatea artistică de la Malmaison. Comunitatea este formată din peste 40 de artiști și 11 galerii și spații de artă care activează în sediu.

Vizitatorii sunt invitați să ofere sprijinul lor comunității prin prezența la eveniment și prin semnarea petiției lansate de comunitate, petiție care a strâns deja peste 5500 de semnături.

Util: Ediția specială Open doors din 30 ianuarie va fi organizată între orele 17.00 – 20.00, în Calea Plevnei 137C. Pe parcursul evenimentului, vizitatorii vor putea descoperi studiourile artiștilor și spațiile galeriilor.

Context: Comunitatea artistică de la Atelierele Malmaison au adresat un apel către Ministerul Culturii, Ministrul Economiei și Primăriei București și a Sectorului 6 în legătură cu pericolul de a pierde sediul. În prezent, se află în dialog cu aceștia pentru găsirea unei soluții potrivite și continuarea activității.

Comunitatea Atelierelor s-a constituit în 2020 în jurul nevoii de spațiu de lucru dedicat pentru artiste și artiști și este în acest moment cea mai mare grupare de acest gen din București și din țară.

Ce declară: „La expirarea contractului de închiriere, ne aflăm în proces de renegociere cu proprietarul spațiului, al cărui acționar majoritar este Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Ne dorim să ne desfășurăm în continuare activitatea în locația în care comunitatea noastră de 46 de artiste și artiști și 11 spații de proiecte și galerii a investit resurse considerabile de timp și financiare, însă condițiile renegocierii conturează un climat în care eforturile noastre sunt angajate într-o competiție comercială pentru a păstra spațiul, în loc să fie direcționate către misiunea activității noastre culturale”, se precizează în scrisoarea Malmaison.

Comunitatea Atelierelor solicită o „soluție stabilă, pe termen lung”. Aceasta poate însemna fie a rămâne în spațiul actual în condiții sigure, fie identificarea unei clădiri adecvate de către Ministerul Culturii sau Primărie pentru a se muta.

Clădirea Malmaison a fost inițial o cazarmă militară.

În cei 180 de ani de existență, în clădire au funcționat o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, închisoare în timpul regimului lui Antonescu și centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist.

Atelierele Malmaison au readus clădirea în circuitul cultural al orașului.

 

Credit foto: Facebook Atelierele Malmaison

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat