Acasă Blog

Pașaportul nu mai este obligatoriu la intrarea în Turcia, este suficientă cartea de identitate

0
Pașaportul nu mai este obligatoriu la intrarea în Turcia

Pașaportul nu mai este obligatoriu la intrarea în Turcia, românii putând călători doar în baza cărții de identitate.

Esențial: Decretul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost semnat marți, 21 mai, și a fost publicat deja în Monitorul oficial turc, intrând în vigoare.

Astfel, cetăţenii români vor putea călători în Turcia doar pe baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, anunță Agerpres.

Până acum era obligatoriu pașaportul la intrarea în Turcia.

Util: Cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic sau de afaceri (întâlniri) nu au nevoie de viză de intrare. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 zile într-un interval de 6 luni. Perioada de şedere se calculează retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrări, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

De interes: Biletul de intrare la moscheea Hagia Sofia din Istanbul costă de astăzi 25 de euro, potrivit unui anunț al Ministerului Culturii și Turismului din Turcia.

Credit foto:  Vedat Zorluer / Pixabay

Cetățuia Brașov s-a redeschis pentru public. Parada Junilor din Duminica Tomii va avea loc indiferent de vreme

0

Cetățuia Brașov s-a redeschis pentru public. Parada Junilor din Duminica Tomii va avea loc indiferent de vreme, au decis organizatorii.

Esențial: Cetățuia Brașov s-a redeschis pentru public după finalizarea lucrărilor de punere în siguranță și va fi în centrul atenției în aceste zile când au loc evenimentele legate de tradiția Junilor.

În Duminica Tomii, 12 mai, „de Juni”, cele șapte grupuri – Tinerii, Bătrânii, Curcanii, Dorobanții, Brașovechenii, Roșiorii, Albiorii  – pornesc din Prund într-o paradă călare. Traseul continuă cu „Cetatea”, urcă spre Pietrele lui Solomon, unde încheie sărbătoarea cu aruncatul buzduganului.

Util: Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi a decis că, indiferent de condițiile meteo, va avea loc parada Junilor din Duminica Tomii.

Programul evenimentelor:

10 mai

Piața Sfatului

 • 20:00 – Watzzy and the Watzaky Doodle Pigeons;
 • 21.00 – Holograf simfonic alături de Filarmonica Brașov.
 • Piața Unirii
 • 17.00 – Junii Brașovului: Aruncatu-n țol.

Cetățuie

 • 16:00 – Eduard Țurcan;
 • 17.00 – Tonic Fusion;
 • 18.00 – Citybreakers;
 • 12.00 – 20.00: Program de vizitare a Cetățuii;
 • Toată ziua – Ateliere și demonstrații ale Ordinului Cavalerii Cetăților Bârsei.
 • Parcul Titulescu
 • 12.00 – Food Truck Festival.

11 mai

Piața Sfatului

 • 20:00 – Damian Drăghici;
 • 21.30 – Emoții spectrale | un spectacol audio-vizual cu muzică live și lasere arhitecturale;
 • 22.00 – Vama.

Cetățuie

 • 13:00 – Patrick (solist);
 • 14.00 – Ablazed;
 • 15.00 – Scoala de dans Vals `97 Brașov;
 • 16:00 – Adonia Kurko;
 • 17.00 – The Teachers;
 • 18.00 – Fine Sounds Collective;
 • 12.00 – 18.00: Atelier de confecționat ciucuri pentru Juni susținute de Meșterul Popular Gabriela Bularca;
 • 12.00 – 20.00: Program de vizitare a Cetățuii;
 • Toată ziua – Ateliere și demonstrații ale Ordinului Cavalerii Cetăților Bârsei.

Parcul Titulescu

12.00 – Food Truck Festival.

12 mai

11.00 – Parada Junilor în cetate (ziua de călări), pe traseul Piața Unirii – C-tin Brîncoveanu – Mureșenilor – Eroilor – Republicii – Poarta Șchei – Prundului – Pietrele lui Solomon.

Piața Sfatului

 • 12:00 – 13.00: Parada Junilor;
 • 13.00: Fanfara de Juniori Brașoveni Jugendblaskapelle Kronstadt;
 • 13.30 – 16.30: Ansambluri locale și soliști ( Crai Nou și Poienița );
 • 16.30 – Recital Mariana Anghel acompaniat de Orchestra Plaiuri Transilvane;
 • 17.00 – 18.00: Recital Ionuț Fulea și orchestra.

Cetățuie

 • Aprox. ora 12.00 – Artificii de zi ( aleea din stânga intrării în Cetățuie );
 • 15.00 – Plaiurile Dumbrăviței;
 • 16:00 – Junii Becleanului;
 • 17.00 – Ansamblu Măgura-Codlea;
 • 18.00 – 21.00: Claudia Mirițescu, Tudor Furdui Iancu, Mariana Anghel, acompaniați de formația Plaiuri Transilvane;
 • Toată ziua: Program de vizitare a Cetățuii;
 • Toată ziua – Ateliere și demonstrații ale Ordinului Cavalerii Cetăților Bârsei.

Pietrele lui Solomon

13.00 – 16.00: Formația Folcloric

Parcul Titulescu

12.00 – Food Truck Festival

 

Credit foto: Facebook / Allen Coliban

Muzeul Naţional de Artă al României va fi închis de Noaptea Muzeelor. Angajații au decis să nu efectueze ore suplimentare

0

Muzeul Naţional de Artă al României va fi închis de Noaptea Muzeelor, pentru că angajații au decis să nu efectueze ore suplimentare, potrivit unui anunț al instituției.

Esențial: Consiliul de Administraţie al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) a hotărât în data de 9 mai 2024 ca MNAR nu va participa la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 18 mai.

Decizia a fost luată în urma unei înştiinţări primite din partea Sindicatului Specialiştilor Muzeului Naţional de Artă al României. Conducerea MNAR a fost informată că membrii de sindicat se solidarizează cu sindicatele din Federaţia CulturMedia la care este afiliat şi prin urmare nu vor efectua ore suplimentare în afara programului obişnuit de lucru.

Sâmbătă, 18 mai 2024, spaţiile expoziţionale ale MNAR vor fi deschise între orele 11.00-19.00.

Organizatorii evenimentului Noaptea Muzeelor au avertizat că  „probabil vor exista muzee importante din orașe reședință de județ și nu numai care nu vor participa la ediția aniversară 20 a Nopții Muzeelor, angajații urmând să protesteze pentru a determina Guvernul României să-și respecte promisiunea de mărire a salariilor acestora cu 20%”.

La ediția de anul trecut, MNAR a fost vizitat de 5.370 de persoane în Noaptea Muzeelor la sediul central.

Util: Programul ediției aniversare a Nopții Muzeelor, pe localități, în ordine alfabetică, a început să fie încărcat pe pagina oficială www.noapteamuzeelor.org.

Actualizarea programului se va face aproape zilnic, până pe 18 mai inclusiv (data evenimentului).

 

Credit foto: Muzeul Național de Artă al României

Premiile Gopo, decernate luni seara. Rodica Mandache va primi Premiul pentru Întreaga Carieră

0

Premiile Gopo, decernate luni seara. Rodica Mandache va primi Premiul pentru Întreaga Carieră, în cadrul celei de-a 18-a ediție a Galei.

Esențial: Gala Premiilor Gopo, considerat cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, a ajuns la cea de-a 18-a ediție, evenimentul urmând să aibă loc luni seara, 29 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.

Gala va fi prezentată de actorul de stand-up comedy, Claudiu Teohari, cunoscut publicului ca Teo.

Organizatorii anunță peste 900 de invitați din lumea filmului românesc.

Printre cei care vor urca pe scena Teatrului Național pentru a înmâna premiile ediției se număra actorii Oana Pellea, Marius Manole, Emilian Oprea, Maria Obretin, Nicu Mihoc, Victoria Cociaș, Adrian Văncică, Bogdan Dumitrache, Alexandru Ion, producătoarea Miruna Berescu sau regizorii Tudor D. Popescu și Cristian Pascariu.

Cele mai nominalizate filme de anul acesta la Premiile Gopo sunt Libertate (14 nominalizări), Spre nord (13 nominalizări), Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii (11 nominalizări), Boss (9 nominalizări) MMXX (6 nominalizări) și Visul (6 nominalizări).

Categorii de premii și nominalizări:

La categoria Cea mai bună regie,  concurează Bogdan Mirică pentru filmul BOSS, Tudor Giurgiu pentru filmul Libertate, Cristi Puiu pentru filmul MMXX, Radu Jude pentru Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii și Mihai Mincan pentru Spre Nord.

Pentru premiul de Cea mai bună actriță într-un rol principal, concurează Diana Gheorghian (Dark Ages), Adelaida Perjoiu (MMXX), Bianca Cuculici (MMXX), Ilinca Manolache (Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii) și Cătălina Moga (Tigru), în timp ce pentru premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, oferit de Promenada Mall București, concurează Laurențiu Bănescu (BOSS), Alex Calangiu (Libertate), Niko Becker și Soliman Cruz pentru rolurile din filmul Spre Nord și Vlad Logigan (Visul).

Nominalizați la categoria Cel mai bun scenariu sunt: Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu (Libertate), Cristi Puiu (MMXX), Radu Jude (Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii), Mihai Mincan (Spre Nord) și Andrei Tănase (Tigru).

Pentru Cele mai bune costume sunt nominalizate Dana Păpăruz (Boss), Viorica Petrovici (Libertate), Radu Jude (Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii), Iulia Fulicea (Spre Nord) și Corina Grămoșteanu (Visul).

La categoria Tânără speranță, nominalizații sunt: Anca Munteanu pentru rolul Raluca din Berliner Kindl, Andreea Chiper și Andrei Voineag pentru regia și montajul filmului Dansez și eu la nunta părinților mei, Una Toma pentru rolul Sara din filmul Dark Ages, Cristina Iliescu pentru regia filmului S-a născut un loc și Niko Becker pentru rolul Dumitru din filmul Spre nord.

Premii speciale:

Premiul Publicului, pentru producția cu cel mai mare succes la box-office, este acordat la această ediție filmului Miami Bici 2 (r. Jesús del Cerro).

Una dintre cele mai valoroase actrițe din România, Rodica Mandache, va fi onorată în cadrul Galei cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră. Artistul Dan Nuțu, va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Activitate, iar un Premiu Special va fi acordat cascadorului Adrian Ștefănescu.

Util: Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct, începând cu ora 19:00, pe VOYO, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro. Cele mai importante momente surprinse în seara galei vor fi difuzate pe 1 mai, de la ora 22:30, pe PRO CINEMA.

Procesul de votare a nominalizaților, care a implicat peste 700 de profesioniști din industria cinematografică, s-a desfășurat până duminică seara, pe 28 aprilie, ora 23:59, pe platforma pusă la dispoziție de organizatori.

 

Credit foto: Premiile Gopo – Facebook

Premieră la Teatrul Național Timișoara: „Victimele datoriei”, de Eugène Ionesco

0
Premieră la Teatrul Național Timișoara: „Victimele datoriei”, de Eugène Ionesco
Credit foto: Facebook - Teatrul Național Timișoara, Adrian Pîclișan

Premieră la Teatrul Național Timișoara: „Victimele datoriei”, de Eugène Ionesco, în această seară, de la ora 19.00. Încă mai sunt bilete disponibile.

Esențial: Spectacolul „Victimele datoriei” este a treia premieră din aprilie la Teatrul Național din Timișoara. Traducerea piesei îi aparține lui Vlad Russo și lui Vlad Zografi.

Mărturie: „Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta victimele datoriei”, Eugène Ionesco, în „Note și contra-note”.

Radu Iacoban este regizorul noului spectacol, care este construit ca un joc de oglinzi, pendulând între vizibil și invizibil.

Rolul principal este interpretat de Matei Chioariu. Din distribuție mai fac parte Claudia Ieremia (Madeleine), Marin Lupanciuc (Polițistul), Ion Rizea (Nicolas d’Eu), Iuliana Crăescu (Doamna).

Util: Cei interesați mai pot cumpăra bilete pentru spectacolul din această seară, la un preț variind între 61 și 81 de lei. Următorul spectacol cu „Victimele datoriei” este programat marți, 30 aprilie.

Anul trecut, pe 1 și 2 aprilie 2023, regizorul Radu Iacoban avea premiera oficială a spectacolului „Când ploaia se va opri” de Andrew Bovell, la Teatrul Mic din București.

Credit foto: Facebook – Teatrul Național Timișoara, Adrian Pîclișan

Teatrul Naţional Iaşi anunţă prima ediţie a unui festival dedicat regizoarelor din România

0
Credit foto: Facebook - Teatrul Național "Vasile Alecsandri" Iași

Teatrul Naţional Iaşi anunţă prima ediţie a unui festival dedicat regizoarelor din România, o premieră în teatrul românesc.

Esențial: În perioada 7-11 septembrie 2024, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi organizează prima ediţie a unui festival de teatru care va cuprinde cele mai importante spectacole semnate de regizori-femei.

Pot participa spectacolele din ultimele două stagiuni: 2022-2023 şi 2023-2024.

Festivalul va purta numele Cătălinei Buzoianu (n. 13 aprilie 1938 – d. 3 august 2019), personalitate emblematică a regiei româneşti de teatru şi a Naţionalului ieşean. Festivalul este finanţat de Ministerul Culturii.

Argument: „Deoarece, la o privire sumară, observăm că o mare parte dintre regizoarele din România nu beneficiază de suficientă vizibilitate şi suport, au discursuri radicale, experimentează tendinţe noi în creaţia contemporană şi vin din zona independentă, festivalul poate oferi un spaţiu de expresie generos pentru confruntarea instituţional/ independent, creând, într-o platformă vie, interconectări” – Teatrul Național Iași.

Util: Festivalul urmează să se desfășoare în cele patru săli pe care Naţionalul ieşean le are în formulă completă din 2012.

În programul festivalului vor fi prezente producţii provenind din teatre de stat sau independente. Organizatorii au gândit și o secțiune de conferinţe, dezbateri, lansări de carte, ateliere de lucru.

Ce urmează:
Selecţia festivalului este asigurată de teatrologul Oana Borş, lector univ. Dr. la UNATC Bucureşti.

Vor fi acordate în cadrul festivalului Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru regie, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, Premiul pentru scenografie, Premiul pentru creaţie originală.

Teatrul Național Iași nu a anunțat în mod explicit perioada de înscriere a spectacolelor regizate de femei. Organizatorii susțin că evenimentul va avea și invitați din străinătate și că va contura profilul regiei feminine.

Teatrul Național Iași are o trupă compusă din 35 de actori și doi regizori și dispune de patru săli de spectacole.

Credit foto: Facebook – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Spectacolul „Părinţi” debutează pe 27 aprilie la Teatrul Metropolis

0
Credit foto: Facebook Teatrul Metropolis – Andrei Gîndac

Spectacolul „Părinţi” debutează pe 27 aprilie la Teatrul Metropolis, de la ora 19.00.

Esențial: Teatrul Metropolis a pregătit două reprezentații pentru a marca premiera națională: sâmbătă, 27 aprilie, respectiv duminică, 28 aprilie 2024, de la ora 19:00, la Sala Mare. Regia îi aparține lui Cristian Ban, în timp ce scenariul dramatic a fost dezvoltat de Diana Bădica şi Cristian Ban, cu contribuţia actorilor, după romanul omonim al Dianei Bădica.

Spectacolul spune povestea Ioanei, o fată care a crescut în Slatina anilor ‘80 și ’90, prinsă între problemele părinților și nevoia de a se simți iubită de aceștia.

Declarație: „M-a fascinat din start ideea de a spune o poveste atât de comună şi recognoscibilă despre propriul nostru trecut, văzut prin ochii unei familii simple din România. Microuniversul familiei Negrilă naşte un spectacol care ne invită pe toţi la un exerciţiu de introspecţie a propriului nostru microunivers numit familie, copilărie, părinţi, prieteni şi locuri uitate din trecut.” – Cristian Ban.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Teo Dincă, Marius Florea Vizante, Silvana Negruţiu, David Drugaru, Vlad Pânzaru, Maria Alexievici. Scenografia este realizată de Andreea Săndulescu.

Util: Următoarele reprezentaţii ale spectacolului „Părinți” sunt programate pentru zilele de 16, 24 şi 25 mai 2024. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 şi 20:00, sau online. Prețul unui bilet este de 59,4 lei.

Credit foto: Facebook Teatrul Metropolis – Andrei Gîndac

Scriitoarea Sophie Kinsella, cunoscută pentru seria bestseller „Shopaholic”, a anunțat că urmează un tratament pentru cancer cerebral

0

Scriitoarea Sophie Kinsella, cunoscută pentru seria bestseller „Shopaholic”, a anunțat că urmează un tratament pentru cancer cerebral, descoperit la finalul anului 2022.

Esențial: Într-o postare pe Facebook, scriitoarea britanică Sophie Kinsella a dezvăluit că a fost diagnosticată cu glioblastom, o formă agresivă de cancer cerebral, că a trecut cu succes printr-o intervenție chirurgicală, urmând acum ședințe de chimioterapie şi radioterapie.

Sophie Kinsella susține că, în prezent, situaţia este stabilă şi se simte „în general foarte bine, deşi obosesc foarte uşor şi am mai multe probleme cu memoria decât înainte”.

Ultima carte publicată de Kinsella este „The Burnout”, lansată în octombrie 2023.

Sophie Kinsella (Madeleine Sophie Wickham) s‑a născut în 1969, la Londra, fiind absolventă de ştiinţe politice, filozofie şi economie la Oxford. Pentru o perioadă, a fost jurnalistă specializată în domeniul financiar, așa cum este, la început, și eroina romanelor din seria   „Shopaholic”, Rebecca Bloomwood. Succesul romanului ei de debut a făcut-o să renunțe la cariera de jurnalistă și să se dedice în exclusivitate scrisului.

Util: În 2004, Editura Polirom a început să publice seria de romane „Shopaholic”, care o au ca personaj principal pe Rebecca Bloomwood, cu primul volum „Mă dau în vânt după cumpărături”, precum și alte romane.

Au mai fost publicate, între altele:

 • „La cumpărături în rochie de mireasă” (2005),
 • „Poţi să ţii un secret?” (2006),
 • „La cumpărături cu sora mea” (2006),
 • „Supermenajera” (2007),
 • „La cumpărături cu bebe” (2008),
 • „Îţi aminteşti de mine?” (2008),
 • „Fata fantomă” (2009),
 • „La cumpărături cu Minnie” (2010),
 • „Am numărul tău” (2012),
 • „Noaptea nunţii” (2013),
 • „La cumpărături pentru vedete” (2014),
 • „La cumpărături în Las Vegas” (2016),
 • „În căutarea lui Audrey” (2016),
 • „Viaţa mea nu chiar perfectă” (2017),
 • „ Surprinde‑mă” (2019),
 • „La cumpărături de Crăciun” (2019),
 • „Rămân datoare!” (2021).

Romanele scriitoarei britanice s-au vândut în peste 45 de milioane de exemplare în peste 60 de ţări şi au fost traduse în peste 40 de limbi.

Credit foto: Sophie Kinsella – Facebook

 

Autobuzele etajate City Tour vor circula în Constanța în minivacanța de Paște și 1 Mai. Care sunt tarifele și perioada

0

Autobuzele etajate City Tour vor circula în Constanța în minivacanța de Paște și 1 Mai, în fiecare zi între orele 10.00-18.00.

Esențial: Primăria Constanța a anunțat că linia turistică City Tour va funcționa în perioada 27 aprilie – 7 mai, atunci când sunt așteptați turiști la mare în minivacanța de Paște și de 1 Mai.

Pe traseu vor circula patru autobuze etajate pentru a călători pe ruta Gară – Portul Constanța – Portul Tomis – Centru Constanța – Stațiunea Mamaia. Autobuzele vor circula între orele 10.00 – 18.00.

Util: Prețul unui bilet pe linia City Tour va fi de 6 lei pentru o călătorie și 10 lei pentru toată ziua. Autobuzele circulă pe principiul Hop On/Hop Off.

Pe traseul City Tour sunt peste 100 de obiective turistice, printre care Gara Maritimă, ,,Cuibul Reginei’’, Muzeul de Istorie și Arheologie, ,,Edificiul roman cu mozaic’’, Moscheea ,,Carol I’’, Cazinoul, Acvariul, Farul Genovez, Portul turistic „Tomis”, Delfinariul, Satul de Vacanță, Cazinoul din Mamaia.

 

Credit foto: Primăria Constanța

Casele din satul Altringen din judeţul Timiş vor avea fațadele reparate și vor fi zugrăvite. Cum poți fi voluntar la Color the Village

0

Casele din satul Altringen din judeţul Timiş vor avea fațadele reparate și vor fi zugrăvite. Organizatorii acțiunii Color the Village au lansat, miercuri, formularele de înscriere pentru voluntari.

Esențial: Asociaţia Acasă în Banat așteaptă sute de voluntari pentru perioada 6-8 iunie 2024, care să dea culoare localităţii Altringen, din comuna Bogda – judeţul Timiş, un mic sat cu specific şvăbesc.

Timp de trei zile, voluntarii vor ajuta comunitatea să îşi păstreze şi să îşi ducă mai departe identitatea locală, potrivit organizatorilor.

La casele din satul Altringen, voluntarii vor repara faţadele, vor reface elementele decorative tradiţionale şi le vor zugrăvi.

Declarație: „Ca în fiecare an, ne propunem să reabilităm faţadele a 30 de case, însă, deoarece Altringen este o localitate mică, vom selecta câteva case şi din satele învecinate – Bogda, Sintar şi Comeat, pentru a da mai departe mesajul nostru despre importanţa de a păstra specificul zonei şi de a avea un spaţiu public curat, îngrijit şi atractiv” – Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

Util: Înscrierea voluntarilor se va face de miercuri, 17 aprilie, până la data limită, 26 mai 2024.

Formularul de înscriere este disponibil la adresa oficială www.colorthevillage.ro sau aici: https://forms.gle/h2W39CBumFCCukdx9.

Participanţii pot alege una sau mai multe zile în care vor participa.

Context:
Altringen este un mic sat din zona de nord-vest a judeţului Timiș, aproape de graniţa cu Aradul. Vor fi selectate cu prioritate case locuite, ale familiilor cu venituri modeste, care păstrează elemente de arhitectură specifică zonei.

Color the Village/ Colorează Satul se află la a şasea ediţie şi are loc într-un sat din Banat, alternativ din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Ediţiile precedente au avut loc la Valeapai (2023), Fărăşeşti (2022), Ilidia (2021), Racoviţa (2020) şi Eftimie Murgu (2019).

Credit foto: Asociaţia Acasă în Banat – Facebook

Patru evenimente ale ICR, incluse în programul oficial al Nopţii culturale a oraşului Stockholm

0

Patru evenimente ale ICR, incluse în programul oficial al Nopţii culturale a oraşului Stockholm, care are loc sâmbătă, 20 aprilie.

Esențial: ICR Stockholm propune, timp de şase ore, în intervalul orar 18.00 – 24.00, patru evenimente care au fost incluse în programul oficial al Nopţii culturale a oraşului Stockholm/ Kulturnatt.

Sub semnul aniversării a 35 de ani de la Revoluţia 1989, între orele 19.00 la 19.30, va avea loc cine-concertul, cu muzică live, „Revoluţia Nevăzută”.

„Revoluţia Nevăzută” cuprinde fragmente video surprinse pe cameră în decembrie 1989, care provin din arhivele personale ale lui Octavian Adi Văduva şi Tiberiu Stoian, potrivit unui comunicat ICR. Imaginile prezentate la Stockholm, în cadrul Nopţii culturale a oraşului, au fost filmate în perioada 20-23 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei Române de la Timişoara.

Între orele 20.00 şi 21.00, vor fi proiectate  patru filme realizate de studenţii de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din Bucureşti.

Showul audio-vizual de jazz „Trompetre”, susţinut de trompetistul Petre Ionuţescu şi de video-designerul Cristian Văduva, va fi prezentat în intervalul 21.30 – 22.15.

Cel de-al patrulea eveniment este expoziția  Marea retrospectivă a picturii româneşti contemporane din colecţiile Soleil de l’Est (Franţa), deschisă de la ora 18.00 și până la miezul nopții.

Expoziția cuprinde 100 de tablouri, semnate de 30 de pictori români contemporani, printre care Petre Achiţenie, Gheorghe I. Anghel, Sorin Ilfoveanu, Suzana Fântânariu, Ştefan Pelmuş, Ion Sălişteanu, Ligia Podorean-Ekstrom şi Constanţiu Mara.

Util: Evenimentele se vor desfășura la sediul ICR Stockholm, Skeppsbron 20, Gamla Stan.

 

Credit foto: Facebook Rumänska kulturinstitutet

Salman Rushdie își lansează marți volumul de memorii: Cuțitul

0

Salman Rushdie își lansează marți volumul de memorii: Cuțitul, în care vorbește despre atentatul asupra vieții lui din 12 august 2022.

Esențial: Este o lansare la nivel internațional, în 16 țări în același timp. În limba română, volumul este publicat de editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu o traducere de Dana Crăciun.

Câștigător al unui premiu Booker, Salman Rushdie relatează în volumul de memorii despre cum a supraviețuit și a rezistat atentatului din vara lui 2022.

Fragment: „Trecuseră treizeci și trei de ani și jumătate de la faimoasa condamnare la moarte proclamată de ayatollahul Ruhollah Khomeini împotriva mea și a tuturor celor implicați în publicarea Versetelor satanice și mărturisesc că pe parcursul acestor ani mi‑am imaginat uneori cum asasinul se ridică la vreun eveniment public și se repede la mine exact în acest fel. Așa că primul meu gând când am văzut această siluetă ucigașă năvălind spre mine a fost: Așadar, tu ești. Iată‑te” – Salman Rushdie.

Util: Un interviu cu Salman Rusdhie a fost postat deja pe canalul Youtube. Un altul – o conversație cu Suleika Jaouad, autoarea bestseller-ului „Between Two Kingdoms” („Între două lumi”, Humanitas, 2021), va marca evenimentul de lansare a volumului de memorii. Vizionarea interviului este posibilă marți seara, 16 aprilie 2024, pe bază de rezervare de bilete.

Credit foto: captură video

Programul Străzi deschise se reia din 6 aprilie. Calea Victoriei va fi pietonală în fiecare weekend, până pe 13 octombrie

0

Programul Străzi deschise se reia din 6 aprilie. Calea Victoriei va fi pietonală în fiecare weekend, până pe 13 octombrie, potrivit unui anunț al Primăriei București.

Esențial: În primul weekend, 6-7 aprilie 2024, Calea Victoriei devine pietonală între orele 10:00 și 22:00. Este vorba de segmentul de drum Piața Victoriei – intersecția cu str. Gheorghe Manu, respectiv segmentul de drum Bulevardul Dacia – Splaiul Independenței, fără afectarea intersecțiilor.

Este a patra ediție a evenimentului outdoor al capitalei, „Străzi deschise, București – promenadă urbană”.

Evenimentul a fost vizitat anul trecut de peste un milion de participanți.

În zonele temporar pietonale instaurate pe parcursul celor 7 luni în diverse puncte centrale și în cartierele Bucureștiului vor avea loc spectacole de teatru, demonstrații de dans, concerte stradale live, ateliere de creație pentru copii, expoziții sau activități sportive.

Util: Restricții rutiere

În weekendul 6-7 aprilie 2024, pe durata restricțiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Știrbei Vodă, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții, începând de la ora 23:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

 

Credit foto: Siteul Primăria București

 

 

Cum se va realiza verificarea aleatorie a persoanelor prin aplicația EDAC după admiterea parțială a României în Schengen VIDEO

0

Cum se va realiza verificarea aleatorie a persoanelor prin aplicația EDAC după admiterea parțială a României în Schengen: explicații video oferite de MAI.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat duminică, ziua în care controalele la frontierele aeriene (pe aeroporturi) și maritime (în porturile la Marea Neagră) au fost eliminate, odată cu primul pas de integrare în spațiul Schengen, o prezentare video a modalităților de verificare aleatorie a persoanelor.

Esențial: Cu ajutorul aplicației EDAC, care va fi folosită de angajații MAI, forțele de ordine pot obține rapid orice informație despre călători pentru a afla dacă au o interdicție de a părăsi țara și dacă au documente valabile.

Personalul MAI va folosi dispozitive electronice mobile de scanare a documentelor de identitate.

Util: Aplicația este folosită și de polițiștii rutieri pentru verificarea datelor conducătorilor auto.

Urmăriți cum se va realiza verificarea aleatorie a persoanelor prin aplicația EDAC:


Credit foto: Bucharest Airports – Facebook

Controalele la frontierele aeriene (pe aeroporturi) și maritime (în porturile la Marea Neagră) au fost eliminate

0

Controalele la frontierele aeriene (pe aeroporturi) și maritime (în porturile la Marea Neagră) au fost eliminate începând de astăzi, 31 martie, ca prim pas de integrare în spațiul Schengen.

Esențial: Odată cu intrarea aeroporturilor și porturilor maritime în spațiul Schengen, călătorii se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră.

Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Util: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează că, în continuare, sunt posibile verificări polițienești ale identității, pentru stabilirea situației legale a persoanelor. Toți călătorii trebuie să dețină un document de călătorie valabil.

Condiții de trecerea frontierei în cazul minorilor:
 • Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).
 • Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
 • Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
 • Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.
 • Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Declarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.

Însoțitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

Credit foto: Bucharest Airports – Facebook

Mircea Cărtărescu a primit Premiul Internațional Mondello, decernat de-a lungul timpului lui Milan Kundera sau Thomas Bernhard

0

Mircea Cărtărescu a primit Premiul Internațional Mondello, decernat de-a lungul timpului lui Milan Kundera sau Thomas Bernhard, potrivit unui anunț public.

Esențial: Volumul „Solenoid” se află, de asemenea, pe lista scurtă a unuia dintre cele mai importante premii literare europene, The International Dublin Literary Award.

„Tocmai am fost anunțat că sunt câștigătorul Premiului Internațional Mondello, unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase premii literare italiene. Între laureații edițiilor precedente se numără scriitori ca Milan Kundera, Don DeLillo, Doris Lessing, Cees Nooteboom, J.M. Coetzee, Thomas Bernhard. Mă bucur mult și le mulțumesc membrilor juriului pentru încredere”, a anunțat joi scriitorul Mircea Cărtărescu.

Util: Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Târgul Internațional de carte de la Torino, pe 11 mai, la ora 18.15 (Sala Azzurra). Premiul va fi decernat de Giovanni Puglisi, președintele juriului și profesor emerit de literatură comparată.

Nicola Lagioia, directorul Târgului de Carte de la Torino, a declarat că a decis să îi atribuie premiul „pentru modul în care, prin operele sale, a reînnoit codurile romanului contemporan”.

„Mircea Cărtărescu (…) a ajutat la schimbarea formei romanului, la transformarea literaturii în ceva diferit de ceea ce eram obișnuiți”, a mai spus Nicola Lagioia.

Pe 22 martie, lui Mircea Cărtărescu i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara.

Te-ar putea interesa și: Mircea Cărtărescu citește în avanpremieră din „Theodoros“

Credit foto: Mircea Cărtărescu – Facebook

Cabanierii din Rânca cer redeschiderea Transalpinei începând cu 1 mai

0

Cabanierii din Rânca cer redeschiderea Transalpinei începând cu 1 mai și au lansat o petiție online.

Esențial: Petiția lansată de Asociația Cabanierilor și Concesionarilor din Rânca susține că este importantă redeschiderea Drumului Transalpina la începutul sezonului turistic. Cabanierii din Rânca cer redeschiderea Transalpinei începând cu 1 mai pentru că „aduce beneficii comunității locale”, susțin inițiatorii. Există astfel posibilitatea „de a promova turismul montan și de a oferi oportunități de recreere și conectare cu natura pentru toți cei care vizitează acest colț minunat al lumii noastre”.

Util: Petiția online poate fi citită și semnată aici. Petiția inițiată de cabanierii din stațiunea Rânca este intitulată „Sprijiniți turismul montan”.

În acest an, Paștele ortodox va fi pe data de 5 mai, existând posibilitatea unei minivacanțe între 1 mai și zilele de Paște.

Context: Transalpina este cea mai înaltă șosea din România. Șoseaua leagă orașul Novaci din județul Gorj și orașul Sebeș din județul Alba. Transalpina traversează Munții Parâng, iar cel mai înalt punct este la 2.145 m, în Pasul Urdele.

Circulația pe Transalpina s-a închis pe 6 noiembrie 2023. Tot atunci a fost închisă și circulația pe Transfăgărășan.

Credit foto: Petiție online a Asociației Cabanierilor și Concesionarilor din Rânca

„Urgențe”, expoziția – „dublu solo show” Lia și Dan Perjovschi, organizată la Muzeul de Artă Brașov

0

„Urgențe”, expoziția –„ dublu solo show” Lia și Dan Perjovschi, organizată la Muzeul de Artă Brașov, a avut vernisajul și poate fi vizionată până la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Esențial: Expoziția „Urgențe” prezintă două perspective distincte și complementare asupra realității, sub titlurile: „Kit de supraviețuire” (Lia Perjovschi) și „Press Stress” (Dan Perjovschi).

„Urgente” este un dublu solo show, o cercetare a lumii contemporane în care se împletesc, se separă sau se topesc două viziuni artistice distincte dar complementare, susțin organizatorii.

„Kit de Supraviețuire”, secțiunea prezentată de Lia Perjovschi, cartografiază fragmente din istoria universală, cu focus pe cele mai recente decade, dezvăluind perspective inedite asupra umanității, alienării și strategiilor de supraviețuire.

În „Press Stress”, secțiunea dedicată lucrărilor sale, Dan Perjovschi oferă o imagine profundă privind schimbările sociale și a impactului mediului informațional asupra vieții cotidiene.

Declarații:  „În fiecare zi se întâmplă ceva. Pe strada pe care e muzeul acesta, în orașul în care e muzeul acesta, pe continentul acesta sau undeva în Calea Lactee. În fiecare zi un fluture bate din aripi. Pentru mine, pagina de ziar este lumea întreagă” – Dan Perjovschi.

„Toate problemele cer o gândire urgentă, regândire, gândire critică pentru economie, politică, mass-media, educație, sănătate… local/global… erori istorice, greșeli (în înregistrarea, interpretarea sau înțelegerea evenimentelor, faptelor istorice), prejudecăți și subiectivitate, interpretare greșită, omisiuni, stereotipare…”- Lia Perjovschi

Util: „Urgențe”, expoziția –„ dublu solo show” Lia și Dan Perjovschi, poate fi vizitată între 13 martie și 30 aprilie la Muzeul de Artă Brașov. Programul Muzeului: de marți până duminică, între orele 09.00 și 17.00. Prețul unui bilet de access la expozițiile Muzeului este de 9 lei pentru un adult.

Credit foto: Facebook Dan Perjovschi

Peste 30 de evenimente, programate la Salonul de Carte Bookfest Timișoara

0

Peste 30 de evenimente, programate la Salonul de Carte Bookfest Timișoara, potrivit unui anunț al organizatorilor.

Esențial: Salonul de Carte Bookfest de la Timişoara va avea loc în perioada 21 – 24 martie la Centrul Regional de Afaceri CRAFT (Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr.22).

Repere ale Salonului de carte Bookfest Timișoara:
 • Editura Brumar va deschide seria întâlnirilor la Salonul de carte Bookfest Timișoara, începând cu ora 15.00.
 •  Editura Humanitas Fiction a pregătit cititorilor o întâlnire cu două volume semnate de Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Gabriel Liiceanu, Adriana Babeţi și Denisa Comănescu vor oferi perspective inedite asupra operei lui Vargas Llosa.
 • Scriitoarea Ioana Pârvulescu va lansa a doua sa carte pentru copii, „Trei zile nemaipomenite”.
 • Radu Paraschivescu va citi în premieră din noua carte, aflată în pregătire, „Libertatea de depresie”.
 • Editura Polirom marchează 20 de ani de existență a colecţiei „Ego. Proză”.

Util: Intrarea este liberă. Salonul de Carte Bookfest de la Timişoara poate fi vizitat între orele 10.00 şi 20.00, în toate cele patru zile. Programul complet al celor peste 30 de evenimente va putea fi consultat, în curând, pe pagina Bookfest.

Salonul de Carte Bookfest are ediţii locale în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov şi o altă ediţie internaţională la Chişinău.

Credit foto: Facebook Salonul Internațional de Carte Bookfest

Lectura de dimineață: Câini antrenaţi să îi ajute pe călătorii care se tem de zbor și cât de sigure sunt telescaunele din România

0

Lectura de dimineață: Câini antrenaţi să îi ajute pe călătorii care se tem de zbor să se relaxeze și cât de sigure sunt telescaunele din România. Să începem Lectura de dimineață!

Cum te poate ajuta un câine să te calmezi dacă eşti stresat înainte de un zbor cu avionul

Aeroportul din Istanbul a găsit o modalitate inedită de a-i ajuta pe pasagerii care se tem să zboare să se calmeze înainte de a se îmbarca pentru o cursă de lungă durată, scrie Reuters. Pentru a scăpa de stres, pasagerii care trec prin terminalele Aeroportului pot mângâia câini special pregătiţi pentru această formă de terapie. Aeroportul a derulat programul în ultima lună, iar reacţiile călătorilor au fost încurajatoare. „Mă relaxează. Iubesc animalele. Este foarte bine”, a declarat pentru Reuters o pasageră, în timp ce mângâia unul dintre câini. Operatorul aeroportuar vrea să extindă proiectul, dublând de la 5 la 10 numărul de câini antrenaţi special să îi ajute pe călători să se relaxeze, a declarat Abdulkadir Demirtas, manager pentru relaţia cu clienţii pe Aeroportul din Istanbul, scrie G4Media.

Romanul „Fontana di Trevi” de Gabriela Adameşteanu a apărut în Slovacia

Romanul „Fontana di Trevi” de Gabriela Adameşteanu a fost tradus în limba slovacă de Jana Páleníková şi publicată la Zelený kocúr, anunţă Editura Polirom. Apărută în trei ediţii la Polirom, în seria de autor consacrată, „Fontana di Trevi” a primit următoarele premii: Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul revistei Observator cultural, Premiul PEN România, Premiul Radio România Cultural, Premiul Agenţiei de Carte, Premiul Sofia Nădejde. Romanul a mai fost tradus în Franţa, Germania, Ungaria şi Bulgaria şi urmează să apară în Spania în primăvara aceasta, potrivit Agerpres.

Cea mai împrumutată carte în 2023, la Biblioteca ULBS. Este considerată „Biblia medicilor”

Titlul de „cea mai împrumutată carte a anului” la Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu îi revine unei publicații de referință din domeniul medical, apărută prima dată la Londra în 1858: „Anatomia lui Gray”. „Anatomia lui Gray’”,  a autorilor Richard L. Drake, A. Wayne Vogl și Adam W. M. Mitchell a avut mai multe ediții revizuite, iar ediția actuală, cea de-a 42-a (octombrie 2020), rămâne o referință standard, adesea considerată „biblia medicilor”. Poate tocmai de aceea, această carte a fost împrumutată anul trecut de 519 ori la sala de lectură de la etajul 1 al Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, notează Mesagerul de Sibiu.

Atenție, cad bare! Siguranța telescaunelor din România: între delăsarea administratorilor și imprudența turiștilor

Schiori sunt, dorință de sport e, echipamente se găsesc. Pârtii și instalații sigure să mai fie! Nu aveți teamă, instalațiile sunt avizate constant, spun administratorii lor. Sunt mai puțin de două săptămâni de când, pe 26 februarie, la Straja, în județul Hunedoara, un copil de șapte ani a căzut de pe unul din telescaunele domeniului schiabil. Se pare că incidentul ar fi din cauza așezării necorespunzătoare pe scaunul instalației, după cum arată datele de până acum. Dar există alte situații, în care turiștii se simt în pericol, fără să își fi adus în vreun fel „contribuția”. Pe domeniul schiabil Șureanu (de la limita județelor Alba și Hunedoara) – frecventat timp de mai mulți ani și de președintele Klaus Iohannis – numeroși turiști au reclamat în acest sezon condițiile oferite de telescaunul care îi transportă spre pârtii, începe Europa Liberă reportajul despre siguranța telescaunelor.

Pasagerul cu nr. 100.000, la Aeroportul Braşov!

Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav a atins un nou record, duminică, 10 martie, fiind întâmpinat pasagerul cu numărul 100.000, în mai puţin de 9 luni de la inaugurare. Acesta a sosit cu zborul Dortmund – Braşov, fiind aşteptat de ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, împreună cu conducerea Aeroportului, scrie Bună Ziua, Brașov.

Ai pierdut Lectura de dimineață? Citește aici despre un roman inedit de Garcia Marquez lansat de curând și cât de scumpe sunt restaurantele turcești din Constanța.

Credit foto: Partiile Domeniul Schiabil Sureanu(Oasa) / Facebook