luni, 6 februarie 2023
Acasă Blog

Începe sezonul de schi în Bușteni, iar în Poiana Brașov se deschid și pârtiile din partea inferioară a masivului Postăvarul

0

Începe sezonul de schi în Bușteni, iar în Poiana Brașov se deschid și pârtiile din partea inferioară a masivului Postăvarul în acest week-end, anunță reprezentanții domeniilor schiabile, în urma ninsorilor din aceste zile și a zăpadei artificiale produse pentru a le face funcționale.

Sezonul de schi pe Pârtia Kalinderu din Bușteni s-a deschis în această dimineață, de la ora 9:00, dar un eveniment oficial, coborârea cu torțe pe pârtie, va avea loc sâmbără, la ora 17.00.

Esențial: Primăria Brașov anunță că de sâmbătă, 4 februarie, vor fi deschise și pârtiile din partea inferioară a masivului Postăvarul  – Drumul Roșu inferior și Sulinar. Programul de funcționare al telegondolei se prelungește până la ora 17.00, iar telescaunul Ruia va funcționa până la 16.30.

Stratul de zăpadă bătută de pe pârtie este de aproximativ 20-30 de cm.

Pârtiile din partea superioară a masivului Postăvaru – unde, de asemenea, s-a produs zăpadă artificială – sunt în condiții foarte bune, cu un strat de zăpadă bătută de aproximativ 40 de cm, precizează Primăria Brașov.

Util: Pentru achiziționarea ski-pass-urilor în Poiana Brașov există 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel și de la telecabina Capra Neagră) și două automate amplasate în parcarea multietajată din Poiana de Jos. În plus, pentru recuperarea garanției de 10 lei plătite pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcționa și două automate, la telecabina Capra Neagră și la telegondolă. La toate casieriile este posibilă și plata cu cardul.

Cei care doresc să își încarce ski-pass-urile o pot face și on-line, pe platforma www.skibv.ro.

Credit foto: Primăria Municipiului Braşov / Facebook

Florence + The Machine și Yungblud, în august la Summer Well Festival 2023

0
Credit foto: Summer Well Festival / Facebook

Florence + The Machine și Yungblud, în august la Summer Well Festival 2023, au anunțat organizatorii, iar lista este deschisă.

Esențial: Organizatorii celei de-a 12-a ediții a Summer Well Festival au anunțat vineri, 2 februarie, primii artiști care vor concerta în acest an, în perioada 11-13 august. Alături de Florence + The Machine și Yungblud, vor mai concerta Tom Grennan, 070 Shake, Lime Cordiale, Cassia și Kid Francescoli.

Util: Un abonament pentru toată perioada costă 475 lei + 6% taxe doar până sâmbătă, 3 februarie. Prețul va urca apoi la 575 lei plus taxe.

Summer Well are loc in perioada 11-13 august 2023, la Domeniul Stirbey din Buftea. Pe lângă cele 4 scene, festivalul va avea instalații de artă, zone de mâncare și băutură, de relaxare și alte activități, precizează organizatorii.

 

Credit foto: Summer Well Festival / Facebook

Sinaia, Straja și Rânca deschid, din acest sfârșit de săptămână, pârtii pentru schiori GALERIE FOTO

0

Începe sezonul de schi: Sinaia, Straja și Rânca deschid pârtii pentru schiori din acest sfârșit de săptămână, în urma ninsorilor din ultimele zile, turiștii fiind sfătuiți să respecte recomandările salvamontiștilor.

În Sinaia, sunt deschise 8 pârtii:

 • – Varianta (10)
 • – Valea Dorului 2 (13)
 • – Panoramic (15)
 • – Soarelui (16-17)
 • – Lăptici 1 (18) și 2 (19)
 • – Călugărul 1 și 2

Vor funcționa cu public: Gondola Sinaia (1400), Gondola Carp (2000), Banda pentru începători de la 2000, Telescaunul Soarelui și Telescaunul Dorului.

Esențial: În Sinaia, nu se schiază pe alte pârtii. Salvamontiștii avertizează schiorii să nu se aventureze mai jos de golul alpin, pentru că stratul de zăpadă este insuficient.

Util: Programul instalațiilor începe la ora 08.00 și se închide la orele 16.30 -17.00.

Tarifele pentru cartele și skipass-uri pot fi consultate AICI.

La Rânca este zăpadă suficientă și toate pârtiile și instalațiile vor fi deschise, potrivit anunțului oficial.

Și la Straja a nins abundent, iar în acest week-end, sâmbătă și duminică, se va desfășura Mini Cupa României, prima etapă.

Vor funcționa: telescaunul de pe Constantinescu, telescaunul Alfa, telescaunul 2 și teleschiul 5.

Domeniul Schiabil Șureanu a anunțat, de asemenea, marți că deschide începând de sâmbătă, 14 ianuarie, pârtia A3, lungă de 2 km și deservită de telescaun.

 

Credit foto: Gondola Sinaia / Facebook

A patra zi în care zborurile de pe Aeroportul Suceava sunt anulate sau direcționate către alte județe din cauza ceții

0

Aeroportul Suceava este închis și vineri, 13 ianuarie, pentru a patra zi consecutivă zborurile sunt anulate sau direcționate către alte județe din cauza ceții.

Esențial: Două zboruri Tarom (București-Suceava-București) și cursa Wizz Air din Bergamo sunt anulate, în timp ce pentru cursele Wizz Suceava-Charleroi și Suceava-Londra pasagerii au fost direcționați spre aeroportul Iași.

Directorul general al aeroportului, Ioan Măriuța, a susținut vineri, într-o declarație de presă, că ceața este sub limita minimă a sistemului care aduce avioanele la aterizare pe vizibilitate scăzută – ILS.

Declarație: „Ca urmare, și astăzi, din păcate, dacă nu se îndreaptă vremea, o să trebuiască să redirecționăm aeronavele. (…) Aeroportul Suceava este dotat cu un ILS de categoria 2, un ILS performant de altfel, pe care în România îl mai au Cluj-ul, Iașul, Satu Mare, Baia Mare, Craiova, Constanța. Singurele aeroporturi care au ILS-uri mai performante sunt aeroporturile de la Timișoara și la Otopeni. ILS-uri care sunt de categoria 3, dar și chiar și cu acestea, nu de puține ori, au fost redirecționate aeronavele la aeroporturile de rezervă” – Ioan Măriuța.

Pe de altă parte, nu angajații aeroportului sunt cei care comunică sau transmit mesajele de la operatori aerieni la pasageri. Încă de joi, reprezentanții Aeroportului „Ștefan cel Mare-Suceava” precizau: „Comunicarea cu pasagerul se realizează prin intermediul agenților de check-in, care asigură legătura între pasager și compania aeriană. Agenţii de check-in sunt angajaţii companiei Romanian Airport Services, care au contract direct cu operatorii aerieni. Agenții de check-in pot furniza informații pasagerilor despre statusul zborurilor în măsura în care acestea sunt disponibile. (…) Decizia anulării, reprogramării sau devierii unui zbor pe alt aeroport aparține strict companiei aeriene; de altfel, compania se ocupă de toate formalitățile legate de transport și acomodare ale pasagerilor afectați de întârzieri/anulări/reprogramări ale zborurilor”.

Credit foto: Aeroportul Stefan cel Mare Suceava / Facebook

Editura Nemira publică în regim de urgență a doua ediție a cărții prințului Harry. Primele 15.000 de exemplare s-au vândut într-o zi

0

Editura Nemira publică în regim de urgență a doua ediție a cărții prințului Harry, Rezervă (Spare), după ce tirajul de 15.000 de exemplare ale primei ediții s-a vândut într-o zi.

Esențial: Pentru cartea „Rezervă” se pot face deja precomenzi, editura Nemira urmând să o livreze începând cu 20 ianuarie 2023. Pe site-ul editurii, cartea prințului Harry poate fi comandată cu preț redus, 89.10 lei.

Background: „Rezervă” (Spare), volumul de memorii al prințului Harry, duce de Sussex, a fost publicat internațional pe 10 ianuarie 2023 în 16 limbi. Cartea a apărut în limba engleză la Transworld, imprint al Penguin Random House UK, pentru Marea Britanie, Irlanda, Australia, Noua Zeelandă, India și Africa de Sud, iar pentru Canada, la Random House Canada.

Util: Preț format hardcover: 99 RON (reducere la 89.10 pentru precomenzile ediției a doua)

Preț ebook: 3 credite e-book pe AudioTribe.ro

Preț audiobook: 3 credite audiobook pe AudioTribe.ro

Număr de pagini: 456

 

 

Credit foto: Editura Nemira, coperta

Pârtia A3 de la Domeniul Schiabil Șureanu se deschide sâmbătă, 14 ianuarie

0

Domeniul Schiabil Șureanu a anunțat marți că deschide începând de sâmbătă, 14 ianuarie, pârtia A3, lungă de 2 km și deservită de telescaun.

Esențial: Doar pârtia A3, cu o lungime de 2050 metri, va fi deschisă în acest week-end. La Șureanu sunt, în total, 10 pârtii.

„În sfârșit putem da anunțul mult așteptat de iubitorii sezonului de iarnă. Datorită zăpezii căzute ieri, 10.01.2023, putem anunța că din acest weekend începând cu sâmbătă, 14 Ianuarie 2023, pârtia A3 va fi deschisă. 🌨️Momentan va funcționa DOAR pârtia A3 dar sperăm să deschidem cât mai multe pârtii în cel mai scurt timp. ”, este anunțul postat pe paginile de Facebook ale Domeniului Schiabil Șureanu.

Ce urmează: Domeniul Schiabil Șureanu va anunța ân următoarele zile tarifele actualizate, atât pentru acest sezon, cât și pentru zilele în care va fi deschiză doar pârtia A3.

 

Credit foto: Partiile Domeniul Schiabil Sureanu(Oasa) / Facebook

Steven Spielberg a primit două premii la gala Globurilor de Aur, pentru cel mai bun regizor și cel mai bun film, The Fabelmans VIDEO

0

Cea de-a 80-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, desfășurată marți seara la Los Angeles, i-a adus lui Steven Spielberg două premii, pentru cel mai bun regizor și pentru cel mai bun film-dramă: The Fabelmans.

Esențial: Gala Globurilor de Aur a fost organizată de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles, și a fost prezentată de actorul de comedie Jerrod Carmichael.

Prima ediția a galei a avut loc în 1944. Globurile de Aur se acordă anual pentru două secțiuni, cinematografie și televiziune, iar premiile sunt grupate în 25 de categorii.

Lista câștigătorilor la cea de-a 80-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, potrivit paginii oficiale:

Secțiunea Cinematografie:

Cel mai bun film – dramă: The Fabelmans. Au mai concurat:  Avatar: The Way of Water, Elvis, Tár, Top Gun: Maverick.

Cea mai bună actriţă într-un film – dramă: Cate Blanchett – Tár

Cel mai bun actor într-un film-dramă: Austin Butler – Elvis

Cel mai bun film – comedie/musical: The Banshees of Inisherin. Au mai fost nominalizate: Babylon, Everything Everywhere All at Once, Glass Onion: a Knives out Mystery, Triangle of Sadness.

Cea mai bună actriţă într-un film – comedie/musical: Michelle Yeoh – Everything Everywhere All at Once

Cel mai bun actor într-un film – comedie/musical: Colin Farrell – The Banshees of Inisherin

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: Pinocchio

Cel mai bun film străin: Argentina, 1985

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Angela Bassett – Black Panther: Wakanda Forever

Cel mai bun actor în rol secundar: Ke Huy Quan – Everything Everywhere All at Once

Cel mai bun regizor: Steven Spielberg- The Fabelmans

Cel mai bun scenariu: Martin McDonagh – The Banshees of Inisherin

Cea mai bună coloană sonoră: Justin Hurwitz – Babylon

Cel mai bun cântec original: Naatu Naatu, M.M. Keeravani – filmul RRR

Secțiunea Televiziune:

Cel mai bun serial-dramă: House of the Dragon

Cea mai bună actriţă într-un serial-dramă: Zendaya – Euphoria

Cel mai bun actor într-un serial-dramă: Kevin Costner – Yellowstone

Cel mai bun serial – comedie/musical: Abbott Elementary

Cea mai bună actriţă într-un serial-comedie/musical: Quinta Brunson – Abbott Elementary

Cel mai bun actor într-un serial – comedie/musical: Jeremy Allen White – The Bear

Cea mai bună miniserie/lungmetraj TV:  The White Lotus: Sicily

Cea mai bună actriţă într-o miniserie/lungmetraj TV: Amanda Seyfried – The Dropout

Cel mai bun actor într-o miniserie/lungmetraj TV: Evan Peters – Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-o miniserie/lungmetraj TV: Jennifer Coolidge – The White Lotus

Cel mai bun actor în rol secundar într-o miniserie/lungmetraj TV: Paul Walter Hauser – Black Bird

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial TV: Julia Garner – Ozark

Cel mai bun actor în rol secundar într-un serial TV: Tyler James Williams – Abbott Elementary

Premii onorifice

Premiul onorific Cecil B. DeMille: Eddie Murphy

Premiul onorific Carol Burnett: Ryan Murphy.

 

Credit foto: Captură video

 

 

Cine sunt cei 12 concurenţi calificaţi în finala selecţiei naţionale pentru Eurovision 2023

0

Televiziunea Română a prezentat marți seara „poveștile de viață” ale celor 12 concurenţi calificaţi în finala selecţiei naţionale pentru Eurovision 2023.

Esențial: Piesele selectate pentru desemnarea artistului care va reprezenta România la  Eurovision 2023 pot fi vizionate, în varianta lor originală, aşa cum au fost înscrise în concurs, pe contul de YouTube al Televiziunii Române.

Ce urmează:  Selecţia Naţională Eurovision România 2023 – live Tv show – va avea loc pe 11 februarie 2023.

Semifinalele Eurovision Song Contest 2023 sunt programate pentru zilele de 9 şi 11 mai, iar finala, pe 13 mai 2023. TVR urmează să realizeze, în perioada următoare, videoclipurile de studio, „acordând şanse egale pentru toţi concurenţii”, potrivit unui comunicat de presă. Concursul Eurovision se va desfășura în Liverpool, după ce anul trecut piesa câștigătoare a fost cea a trupei Kalush Orchestra din Ucraina, țară care nu poate găzdui Eurovision din cauza războiului pornit de Rusia.

Cine sunt cei 12 concurenţi calificaţi în finala selecţiei naţionale pentru Eurovision 2023, în descrierea TVR.

 1. Deiona, „Call on me”

Andrea-Ioana Stoica (Deiona) are doar 17 ani şi, chiar dacă a intrat relativ recent în lumina reflectoarelor, îşi tratează meseria de artist cu seriozitate, iar motto-ul după ea care se ghidează este „De aici doar în sus!”. A câştigat în 2018 Trofeul Festivalului Naţional „All for music” şi, tot în 2018, Marele Trofeu la Festivalul „Lumini Sonore” by Ozana Barabancea. Este artist interpret la Shark Records începând din 2022, sub numele de scenă DEIONA.

2. Andrada Popa, „No time for me”

Andrada Popa este o cantautoare şi actriţă, încă de la o varstă foarte fragedă. Ea a reprezentat România la Eurovision Junior în 2008, în Cipru şi a câştigat, de-a lungul anilor, pâna la vârsta de 25 de ani, peste 30 de premii şi trofee la festivaluri muzicale naţionale şi internaţionale. După 4 sezoane de participare în serialul Pariu cu Viaţa şi 3 turnee naţionale alături de La La Band, Andrada s-a mutat în Londra pentru a studia la Musical Theatre la London College of Music. Tot acolo, ea şi-a început colaborarea cu Universal şi Sony Music UK, pentru care a compus şi interpretat melodii.

3. Ocean Drive, „Take you home”

Trupa, alcătuită patru tineri originari din Baia Mare – Condor Andrei-Glad, Dunca Alin-Mihai, Dragoş David-Andrei şi Czol Laszlo, îşi face debutul chiar în finala Selecţiei Naţionale Eurovision, „Take You Home” fiind prima piesă produsă de ei. Chiar dacă fiecare membru are peste 12 ani de activitate muzicală, sunt împreună sub numele de Ocean Drive din data de 17 Septembrie 2022.

4. Amia, „Puppet”

Maria-Alexia Troacă (Amia), la numai 19 ani, are în palmares câteva diplome importante, dintre care enumerăm Premiul I la Festivalul Naţional „Florentin Delmar” Focşani 2021, Grand Prix 2020 la Concursul Internaţional „Good Vibes” by Adina Sim. Este artist Shark Records, sub numele de scenă AMIA, începând cu anul 2022.

5. Andrei Duţu, „Statues”

Tânărul artist este născut în Bucureşti în urmă cu 28 de ani şi a trăit o perioadă la Londra, unde a studiat muzica şi a format o trupă, Unknown Chapters, cu debut în 2020. Are obţinută diploma First Class Honours – Creative Musicianship – Vocals – Performance la University of West London, Londra (2016 – 2019) şi diploma de merit Double grade Distinction Merit BTEC Level 3 – Music Diploma la Wigan and Leigh College (2014 – 2016), Awarded Student of the Year (2016). A fost finalist (runner-up/locul 2) X Factor România, ediţia a zecea, din 2021.

6. Theodor Andrei, „D.G.T. (Off and on)”

Theodor Andrei are 19 ani şi este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator şi actor. Acesta a

obţinut peste 200 de premii în festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse. În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creaţie a unui cantautor, pentru piesa „Artist” (muzica şi versuri Theodor Andrei) de pe albumul „FRAGIL”. De asemenea, deţine Marele Trofeu al Festivalului „Mihaela Runceanu” 2022 şi Marele Trofeu al Festivalului „Alexandria Pop Fest” 2022. Este semifinalist al primului sezon Vocea României Junior (2017) şi concurent până la faza bootcamp la X Factor România (2020).

7. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros,”Lele”

Roşu Stefan Alexandru (Steven Roho) este un fost sportiv fascinat de muzică şi care, în urmă cu câţiva ani, a făcut tranziţia către aceasta. A devenit interpret, compozitor şi producător, iar din anul 2012 este component al formaţiei Albatros. În anul 2018 a participat la X Factor România, unde a ajuns până în etapa de bootcamp.

Gabriela Lazăr (Gabriella) a început să cânte din copilărie, însa abia la varsta de 16 ani şi-a facut debutul pe scenă, în cadrul unui festival de teatru în limba franceză, la Douai. A fost concurentă la X Factor în anul 2015, unde a ajuns şi ea, tot până în etapa de bootcamp. A participat la turnee prin toată ţara şi în străinătate şi a cântat în deschidere pentru Rihanna, la Festivalul Neversea.

Formaţia Albatros a fost înfiinţată în 1990 de Lapadat Ştefan Cristian, un pasionat al muzicii underground şi care, dintotdeauna a simţit nevoia să se exprime artistic prin zecile de melodii pe care le compunea sau le interpreta. Alături de Melcescu Marian, instrumentist în Formaţia Albatros, au avut împreună o activitate susţinută în domeniul muzical.

8. Aledaida, „Bla Bla Bla”

Adela Purcel (Aledaida) este din Cluj şi are 24 de ani. A urmat cursurile Şcolii Populare de Arte, specialitatea Canto Muzică Uşoară şi a participat la câteva concursuri la care a primit premiul I.

Pe parcursul liceului a cochetat şi cu teatrul. În urmă cu un an de zile, a lansat prima ei melodie, aceasta depăşind 700 000 de vizualizări.

9. Adriana Moraru, „Faralaes”

Adriana Moraru este româncă prin naştere, însă este plecată de 21 de ani în Spania, unde locuieşte în prezent. De la vârsta de 6 ani a început să studieze solfegiul, vioara, pianul, canto clasic şi multe altele. A participat la emisiunea Ploaia de stele, a câştigat distincţii la mai multe festivaluri muzicale şi la un Concurs de karaoke naţional, la numai 14 ani. A avut colaborări cu DJ şi producători cunoscuţi de la casele de discuri Blanco y Nero şi Kurtuva Music.

10. Maryliss, „Hai vino”

Maria-Eliza Avramescu (Maryliss) a studiat canto şi a absolvit Şcoala Populară de Arte la o vârstă foarte fragedă. Ea are o trupă, împreună cu care a participat la foarte multe evenimente culturale. În anul 2020, a concurat la Bega Music Festival, un festival organizat în Timisoara, la secţiunea de creaţie, unde piesa ei s-a calificat pe locul al doilea şi în 2016 a participat la Vocea României, experienţă care a dus-o până în etapa knockout-urilor.

11. JaxMan „Bad&Cool”

Erin Dăneţ (Jax Man), în vârstă de 24 de ani, s-a apropiat de muzică încă de la vârsta de 6 ani, atunci când a descoperit magia tobelor, apoi a urmat chitara, dar pentru că şi vocea îi era deosebită, a început sa cânte într-un cor. Când avea 11 ani s-a mutat împreună cu părinţii în Belgia, dar s-a întors singur în România peste numai câţiva ani, pentru a urma Liceul de Muzică din Braşov, oraşul său natal. În adolescenţă, a descoperit pasiunea pentru partea de compoziţie şi producţie muzicală, a reuşit să îşi împlinească visul şi să pună bazele propriului studio, Shark Records.

12. Andreea D Folclor Orchestra, „Periniţa mea”

Andreea Păduraru (Andreea D) este o interpretă cu o importantă activitate internaţională. A colaborat cu Sasha Lopez, ceea ce i-a adus numeroase premii internaţionale, incluzând două discuri de aur pentru vânzările din Canada şi Japonia şi peste 75 de milioane de vizualizări pe YouTube. De asemenea, a lucrat cu Dj Sava pentru două melodii de succes. Din 2011, artista îşi începe cariera solo, lansând piese care au strâns milioane de vizualizări pe YoTube. În anul 2022, Andreea D alături de compozitorul Silviu Paduraru, au înfiinţat un nou proiect, „Andreea D Folclor Orchestra” pentru a readuce în atenţia publicului folclorul şi tradiţiile româneşti, dar interpretate într-o manieră modernă.

 

Credit foto: Ant Clausen/ Marketing Liverpool

Ștafeta a fost predată: Timișoara, Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia) sunt oficial Capitalele Europene ale Culturii în 2023

0

Ceremonia de predare a ștafetei în cadrul proiectului Capitalele Europene ale Culturii a avut loc la Muzeul Acropole din Atena, sub titlul „O flacără pentru cultură și un viitor comun”, luni, 9 ianuarie, anunțul fiind făcut de  Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, într-un comunicat de presă transmis marți.

Esențial: În 2023, cele trei orașe care dețin titlul de Capitală Europeană a Culturii sunt Timișoara (România), Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia). În 2007, un alt oraș din România, Sibiu, a deținut acest tiltu, alături de Luxemburg.

Background: Proiectul Capitalelor Europene ale Culturii celebrează cultura europeană, având misiunea de a conecta oamenii, orașele și țările. Este gestionat de Uniunea Europeană și presupune desemnarea unui oraș sau a mai multor orașe pentru o perioadă de un an calendaristic, timp în care organizează evenimente culturale. Inițiativa proiectului a aparținut ministrului Culturii din Grecia, Melina Mercouri, în 1985, care considera că lumea este preocupată în special de politică și economie, iar cultura nu beneficia de același interes. Inițial, proiectul era intitulat „Orașul european al culturii” și a fost implementat, pentru prima data, în Grecia, Atena deținând chiar în 1985 primul titlu, având și un rol de testare a proiectului. În 1999, Parlamentul European și Consiliul au decis să schimbe numele acțiunii comunitare în „Capitala europeană a culturii”

Ce urmează: Ceremonia de deschidere a proiectului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii este programată să aibă loc în perioada 17-19 februarie a.c., când vor fi organizate mai multe spectalole şi evenimente în întregul oraş. Programul urmează să fie publicat pe site-ul oficial Timișoara2023.

Primăria Timișoara a anunțat deja că 37 de artişti din domeniile arte vizuale, literatură, muzică şi arte sonore, teatru, dans, performance, arte digitale şi new media vor beneficia de burse de creaţie artistică la Timişoara, în cadrul proiectului Capitală Europeană a Culturii.

Credit foto: Primăria Municipiului Timișoara / Facebook

Patru reprezentații vineri seara la TNB: Dineu cu proști, Micul infern, Stupid Fucking Bird și Nebun din dragoste

0

Teatrul Național I.L. Caragiale” din Bucureşti marcheză 170 de ani de la fondare și încheie anul cu reprezentanții în toate sălile, vineri seara, 30 decembrie: Dineu cu proști de Francis Veber la Sala Ion Caramitru, Micul infern de Mircea Ștefănescu la Sala Studio, Stupid Fucking Bird de Aaron Posner la Sala Pictura, Nebun din dragoste de Sam Sheppard la Sala Atelier

Esențial: La 31 decembrie 1852 se aprindeau pentru prima dată luminile în Teatrul cel Mare, devenit Teatrul Național din 1876. Ziarul „Vestitorul Românesc” din 3 ianuarie 1853 consemna astfel evenimentul inaugural: „…la 8 ceasuri seara, s-a urmat deschiderea solenelă a noului teatru. Cu două zile mai nainte, lumea alerga la casierie teatrului grăbindu-se fiecare a se căpui cu bilet de intrare pentru acea seară. Inaugurația s-a făcut prin reprezentația piesei Zoe sau Amantul împrumutat (vodevilul lui Scribe – n.n.) de către actorii români și mai multe arii și un trio din diferite opere executate de cei mai de căpetenie artiști și artiste din trupa italiană supt direcția d.Papa Nicola. (…) De la 7 ceasuri încă, sala era plină de lume. Elegantele și bogatele toalete ale doamnelor de prin loji răsfrângându-și splendoarea în oceanul de lumini al sălii, înfățișa ochilor o priveliște magică și încântătoare”, potrivit unui comunicat de presă al TNB.

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti aniversează și cea de-a 50-a stagiune în actualul său sediu  din Piața Universității.

Util: Începând de vineri, 30 decembrie 2022, spectatorii vor putea viziona, în foaierul Sălii Ion Caramitru, o micro-expoziție realizată de Muzeul TNB – „De la Teatrul cel Mare la Teatrul Național – 170 de ani de istorie” -, evocând prin afișe vechi și exponate rare din patrimoniul Muzeului, momente din istoria instituției. Vor fi expuse, până la sfârșitul lunii ianuarie 2023, câteva obiecte provenite din vechea clădire a Teatrului cel Mare, salvate din ruinele rămase după bombardamentul german asupra Bucureștiului din 24 august 1944, când teatrul a fost distrus.

Totodată, vor fi organizate tururi ghidate gratuite: de la orele 11.00, 13.00, 15.00 și 17.00 în data de vineri, 30 decembrie 2022 și de la orele 11.00 și 13.00 în data de 31 decembrie 2022. Vor putea fi vizitate noile săli, atelierele şi culisele Teatrului Naţional. Locul de întâlnire va fi în foaierul Sălii Ion Caramitru, în faţa Agenţiei de bilete.

Rezervare telefonică prealabilă la numărul de telefon 021 314.71.71 – Agenţia de bilete a TNB sau la nr. 0744 633 188 (dl. Ionuț Corpaci).

Ce urmează: Primele reprezentații din 2023 sunt programate pe 4 ianuarie, astfel :

 1. D-ale carnavalului, ora 20:00 – Sala Studio
 2. Dineu cu proşti, ora 20:00 – Sala „Ion Caramitru”
 3. Anonimul venețian, ora 20:00 – Sala Atelier

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti a programat pentru duminică, 15 ianuarie 2023, piesa de succes „Regele Moare”, de Eugène Ionesco, rolurile principale fiind interpretate de Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț.

Casa de bilete revine la programul obișnuit din data de 3 ianuarie 2023: Luni –  10.00 – 16.00, Marți – Duminică – 10.00 – 19.00.

 

Credit foto: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” / Facebook

Agențiile de turism care au adus peste 200 de turiști străini în România pot primi ajutor financiar. Înscrierile încep la 1 ianuarie 2023  

0

Agențiile de turism care au adus peste 200 de turiști străni în România pot primi un ajutor de la stat pentru decontarea parțială a cheltuielilor, câte 40 de euro pentru fiecare turist care a stat cel puțin 4 nopți. Înscrierile în program încep pe 1 ianuarie 2023, potrivit unui anunț al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Esențial: Agențiile de turism care în 2022 au adus în România mai mult de 200 de turiști străini vor putea primi sprijin financiar, de la bugetul de stat, astfel:

 • 40 euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puțin 4 nopți de cazare în România;
 • Suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele 4, în cadrul aceluiași sejur sau circuit turistic.

Ce urmează: Ministerul precizează, într-un comunicat de presă, că, pentru obținerea ajutorului de minimis, operatorii economici vor depune trimestrial contractele cu partenerii externi, din care să reiasă numărul de turiști străini, contractele directe cu turiștii străini, voucherul eliberat de către agenție, semnat și ștampilat de către unitatea de cazare, precum și dovada prestării serviciilor de cazare de către unitatea de cazare și numărul turiștilor.

Calendarul depunerilor:

 • pentru trimestrul I până la data de 1 mai;
 • pentru trimestrul II până la data de 1 august;
 • pentru trimestrul III până la data de 1 noiembrie;
 • pentru trimestrul IV până la data de 1 februarie a anului următor.

Se vor lua în considerare doar turiștii ale căror sejururi sau circuite sunt finalizate în cursul fiecărui trimestru. De la 01.01.2023, vor fi depuse online documentele justificative pentru trimestrul IV al anului 2022.

Cheltuielile se vor deconta în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea lor.

Util: Formularul electronic de înscriere și instrucțiunile de completare sunt AICI.

 

Credit foto: James De Mers / Pixabay

35 de noi stațiuni turistice de interes local, printre care orașul Dărmănești (Bacău), Ineu (Arad), zonele turistice din Caracal și Făgăraș. Lista completă

0

În România există 35 de noi stațiuni turistice de interes local, în urma deciziei luate în ședința de Guvern de miercuri, 28 decembrie, deschizându-se astfel ușa pentru investitori și finanțări pentru a îmbunătăți zonele și a atrage mai mulți turiști.

Esențial: Atestarea staţiunilor turistice se realizează de către ministerul de resort (Ministerul Antreprenoriatului și Turismului), la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale (primării), iar aprobarea atestării se face de către Guvern prin hotărȃre. Reprezentanții ministerului verifică ȋndeplinirea criteriilor legale, inclusiv prin vizite la faţa locului.

În prezent, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 147 de interes local.

Lista celor 35 de localități sau părți din localități atestate ca stațiuni turistice de interes local:

 1. comuna Barcani, județul Covasna;
 2. comuna Beliș, județul Cluj;
 3. orașul Bicaz, județul Neamț;
 4. zona turistică a comunei Bratca, județul Bihor;
 5. zona turistică Budureasa-Padiș a comunei Budureasa, județul Bihor;
 6. zona turistică a municipiului Caracal, județul Olt;
 7. comuna Ciocănești, județul Suceava;
 8. comuna Ciumani, județul Harghita;
 9. zona turistică a orașului Comănești, județul Bacău;
 10. comuna Coșna, județul Suceava;
 11. zona turistică Cugir-Șureanu a orașului Cugir, județul Alba;
 12. orașul Dărmănești, județul Bacău;
 13. comuna Deda, județul Mureș;
 14. zona turistică a municipiului Făgăraș, județul Brașov;
 15. zona turistică a municipiului Fălticeni, județul Suceava;
 16. orașul Ineu, județul Arad;
 17. zona turistică a comunei Lupeni, județul Harghita;
 18. comuna Măguri – Răcătău, județul Cluj;
 19. comuna Mănăstirea Humorului, județul Suceava;
 20. comuna Mărgău, județul Cluj;
 21. comuna Ozun, județul Covasna;
 22. zona turistică a comunei Pietroasa, județul Bihor;
 23. zona turistică Valea Drăganului a comunei Poieni, județul Cluj;
 24. comuna Runcu, județul Gorj;
 25. comuna Săcuieu, județul Cluj;
 26. comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara;
 27. orașul Săliștea de Sus, județul Maramureș;
 28. zona turistică a orașului Siret, județul Suceava;
 29. comuna Sugag, județul Alba;
 30. zona turistică a comunei Șuncuiuș, județul Bihor;
 31. zona turistică a municipiului Târgu Secuiesc, județul Covasna;
 32. zona turistică a comunei Vânători-Neamț, județul Neamț;
 33. comuna Vaideeni, județul Vâlcea;
 34. zona turistică a municipiului Vulcan, județul Hunedoara;
 35. comuna Vidra, județul Alba.

Ce urmează: Autoritățile locale se așteaptă ca prin atestarea localităților ca stațiuni de interes local să atragă mai mulți turiști și să crească cifra de afaceri a investitorilor din turism. Stațiunile de interes local vor putea să facă parte din reforma Organizațiilor de Management al Destinațiilor.

 

Credit foto:  Cetatea Fagarasului / Facebook

 

Cele mai vândute cărți în topurile afișate în ultima săptămână din 2022. Cel mai căutat autor: Gabor Maté, cu volumul „Când corpul spune nu”

0

Librăriile online și cele cu magazine clasice afișează topurile celor mai vândute cărți, pentu ultima săptămână din 2022, autorul cel mai prezent este Gabor Maté, cu volumul „Când corpul spune nu”.

Esențial: Travelero a consultat paginile web ale librăriilor – online sau cu magazine fizice -, la secțiunea Bestsellers sau urmărind criteriul „cele mai vândute cărți”, și a preluat primele zece titluri, așa cum apar acestea marți, 27 decembrie 2022. Au fost eliminate titluri școlare, precum și titluri de genul Caiet de vacanță, Gramatica limbii române sau dicționare medicale.

Site-ul Librex are în top 10 Bestsellers următoarele titluri:

 1.  Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns – Gabor Maté
 2.  Nestemata pierdută – Raluca Butnariu
 3.  Copilul de la Auschwitz – Lily Graham
 4.  Jocul Vieții și cum să-l joci – Florence Scovel Shinn
 5.  Povestea vieții mele. Set 4 volume – Regina Maria a Romaniei
 6.  Escala – T.L. Swan
 7.  Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman
 8.  Puterea prezentului – Eckhart Tolle
 9.  Atomic Habits – James Clear
 10.  Arta subtilă a nepăsarii – Mark Manson

Pe Libris, secțiunea celor mai vândute cărți arată astfel:

 1. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns – Gabor Maté
 2. Din cer au căzut trei mere – Narine Abgarian
 3. Războiul care mi-a salvat viața – Kimberly Brubaker Bradley
 4. Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne
 5. Cititorul din peșteră – Rui Zink
 6. Inocenții – Ioana Pârvulescu
 7. Împăcarea cu tine însuți – Părintele Necula, Părintele Doboș
 8. 500 de adevăruri incredibile și trasnite
 9. O muscă în Sfântul Munte. O poveste tulburătoare despre descoperirea credinței – Vasilis G. Frangopulos
 10. Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl

Librăriile Cărturești publică un top la zi al vânzărilor, în care se regăsesc ultimul volum semnat Mircea Cărtărescu – Theodoros și  Pasiune simplă. Confesiunea adolescenței de Annie Ernaux, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2022:

 1. Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică – Gabor Maté
 2. Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor – Alexandru Vlad Ciurea
 3. Atomic Habits – James Clear
 4. Theodoros – Mircea Cărtărescu
 5. Friends, iubiri și marele lucru teribil – Matthew Perry
 6. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns – Gabor Maté
 7. Acolo unde cântă racii – Delia Owens
 8. Hoinari prin anotimpuri. Iarna – Rotraut Susanne Berner
 9. Pasiune simplă. Confesiunea adolescenței, de Annie Ernaux
 10. Copilul tău citește – Oana Moraru

Și pe site-ul Bookzone poate fi consultat un top Bestsellers, deschis de Eva Schloss:

 1. Viața după Auschwitz – Eva Schloss
 2. Crima perfectă. Seria Crima perfectă Vol.1 – Holly Jackson
 3. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns – Gabor Maté
 4. Cuvinte care schimbă minți – Shelle Charvet
 5. Corpul nu uită – Myriam Brousse, Valerie Peronnet
 6. Arta manipulării – Kevin Dutton
 7. Iubirea te învață – Irina Binder
 8. Cel mai bogat om din Babilon – George S. Clason
 9. Escala. Seria Clubul Miles High Vol.1 – T.L. Swan
 10. Arta sexualității – Emily Nagoski

Pentru mai multe recomandări, secțiunea Cărți a site-ului Elefant propune o listă cu cele mai vândute 100 de cărți. În top 10 însă, pe criteriul Bestsellers, titlurile sunt următoarele:

 1. Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultura toxică – Gabor Maté
 2. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns – Gabor Maté
 3. Totul se termină cu noi – Colleen Hoover
 4. Atomic Habits – James Clear
 5. Acolo unde cântă racii – Delia Owens
 6. Ugly love. Despre fața urâtă a iubirii – Colleen Hoover
 7. Verity – Colleen Hoover
 8. Pacienta tacută – Alex Michaelides
 9. Heart Bones. Despre agonia unor inimi frânte – Colleen Hoover
 10. Povestea ta a început demult – Mark Wolynn

Lista de Bestsellers de la Diverta este variată și compusă din:

 1. Războiul care m-a învățat să trăiesc –  Kimberly Brubaker Bradley
 2. Arta de a te iubi – Cristian Stan
 3. Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne
 4. Sapiens. scurtă istorie a omenirii – Yuval Noah Harari
 5. Împăratul muștelor – William Golding
 6. Istoria credințelor și ideilor religioase, vol. 1. – Mircea Eliade
 7. Jurnalul Annei Frank  –  Anne Frank
 8. Istoria credințelor și ideilor religioase, vol 4 – Mircea Eliade
 9. Marea carte cu dinozauri – cu ilustrații de Miguel A. Rodriguez Cerro
 10. Povestea ta a început demult – Mark Wolynn

 

Credit foto: Unspalsh / Jessica Ruscello

UPDATE Ultima zi de West Side Christmas Market, Târgul de Crăciun din sectorul 6. Principalul târg din Piața Constituției s-a închis deja GALERIE FOTO

0

Târgul de Crăciun din sectorul 6 al Capitalei, West Side Christmas Market, se va închide în această seară, în timp ce principalul târg din București, cel din Piața Constituției, a primit luni seara ultimii vizitatori.

Esențial: Organizatorii West Side Christmas Market precizează că târgul va fi deschis până la orele 22.00.

„Deși nu ne plac despărțirile, sunteți cu toții așteptați să petrecem împreună ultima zi de West Side Christmas Market. ❤️ 👌🏻 Vinul fiert este la fel de bun;  👌🏻 Cadourile încă sunt în plan; 👌🏻 Deschis până la ora 22:00”, este mesajul postat pe pagina de Facebook Târgului de Crăciun din sectorul 6 din București.

În ultima zi de târg nu mai sunt organizate activități sau concerte.

Luni seară, odată cu spectacolele artiştilor Nicu Alifantis, MariaGheorghiu și ale Spirit Brass Quintet şi Corul Biserica Albă, s-a încheiat Târgul de Crăciun din București, organizat de Primăria Capitalei în Piața Constituției.

UPDATE: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, implicat în organizarea Târgului de Crăciun desfăşurat în perioada 20 noiembrie – 26 decembrie 2022 în Piaţa Constituţiei, precizează că, în cele cinci săptămâni, atmosfera a fost întreţinută de peste 200 de artişti, cu 57 de prestaţii live.

„ Bucureşti a sărbătorit cea mai frumoasă perioadă a anului cu maraton de colinde şi datini de Crăciun, cu mii de ture în roata panoramică şi carusel, sute de dansuri pe gheaţă la patinoar şi tot atâtea turte dulci, cadouri şi suveniruri cumpărate de la artizani veniţi din toate colţurile ţării la Târgul de Crăciun Bucureşti 2022. Cu peste 900.000 de vizitatori în cele cinci săptămâni, Târgul din Piaţa Constituţiei a fost printre cele mai căutate destinaţii ale sărbătorilor de iarnă din Capitală”, potrivit comunicatului de presă transmis de ARCUB.

 

Credit foto Târgul de Crăciun Sector 6: West Side Christmas Market / Facebook

Credit foto Târgul de Crăciun PMB: Travelero

Victor Rebengiuc va juca din nou în „Regele moare” la TNB, pe 15 ianuarie 2023

0

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti a programat pentru duminică, 15 ianuarie 2023, piesa de succes „Regele Moare”, de Eugène Ionesco, rolurile principale fiind interpretate de Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț.

Declarație: „Mi-am spus că poți să înveți să mori, că poți să-i înveți pe alții să moară. Acesta îmi pare lucrul esențial pe care-l putem face, fiindcă suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim”, dramaturgul Eugène Ionesco, motivând piesa „Regele moare”.

Spectacolul a fost prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Toma Caragiu”, pe 15 noiembrie 2022.  Imediat după primele reprezentații, Victor Rebengiuc Mariana Mihuț au primit premiile UNITER 2018 pentru Cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol principal.

„Regele moare” s-a bucurat de fiecare dată de cronici favorabile.

Esențial: TNB promovează ”Regele moare” ca fiind „un spectacol de o emoție copleșitoare, în care fiecare dintre noi joacă rolul principal”, „ un elogiu al acestei inconştienţe numită viaţă. Regia este semnată de Andrei și Andreea Grosu.

Distribuție: Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea, Richard Bovnoczki

Util: ”Regele moare” este pus în scenă în Sala „Ion Caramitru” TNB, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 19.30. Bilete disponibile încă pe site-ul bilet.ro, la prețuri de 60 sau 80 de lei.

Spectacolul are o durată de o oră și 40 de minute, fără pauză.

„Regele moare” a avut premiera mondială în decembrie 1962, la Théâtre de l’Alliance française, în regia lui Jacques Mauclair, interpretul rolului titular.

Credit foto: site Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

Târgul de Turism de la Romexpo: organizatorii anunță reduceri de până la 50% la pachetele turistice

0

Târgul de Turism, ediția de toamnă, se desfășoară în acest week-end la Romexpo, iar organizatorii anunță reduceri de până la 50% la pachetele turistice achiziționate în perioada târgului.

Esențial: Agențiile de turism prezente au oferte inclusiv pentru vacanțele din perioada sărbătorilor de iarnă. Sunt reduceri considerabile pentru destinații exotice de Revelion. Pachetele turistice all inclusive sau demi-pensiune pentru vara 2023 au reduceri de până la 50%, în Bulgaria, Turcia, Egipt, Grecia, Tunisia, Croația și Dubai. Sunt și oferte de sejururi cu discount de până la 35%  în Delta Dunării și pe litoralul românesc.

Util:  Sâmbătă, 12 noiembrie, Târgul de Turism este deschis în intervalul orar 10:00 – 18:00, iar duminică, 13 noiembrie, între orele 10:00 – 16:00.

Accesul este gratuit. Târgul de Turism este organizat în pavilionul B1 ROMEXPO.

Credit foto: Târgul de Turism al României ROMEXPO / Facebook

Mircea Cărtărescu citește în avanpremieră din „Theodoros“. Romanul poate fi comandat și va fi disponibil din 18 noiembrie VIDEO

0

Mircea Cărtărescu a citit în avanpremieră din „Theodoros“, ultimul său roman aflat în pregătire la Editura Humanitas, care poate fi deja comandat.

Esențial: Evenimentul a avut loc marți seara, 8 noiembrie, la Librăria Humanitas Cișmigiu. Îl puteți urmări pe scriitorul Mircea Cărtărescu citind din propriul roman, în înregistrarea de mai jos.

Util:  Romanul „Theodoros“ este disponibil pentru precomenzi cu autograful autorului începând miercuri, 2 noiembrie pe site-urile Libhumanitas, Cărturești, Libris și Diverta. Livrarea va începe pe data de 18 noiembrie.

Declarație: „Mi-a luat doi ani să scriu ”Theodoros”, dar azi am terminat, slavă Domnului! Nici nu mă pot bucura, deocamdată, atât de obosit sunt. Urmează aranjarea, omogenizarea, îndreptarea textului pe alocuri, dar nu voi face cine știe ce schimbări. Sper ca pe 1 octombrie să-l pot da la editură, ca romanul să poată apărea cândva anul acesta” – Mircea Cărtărescu, 21 septembrie 2022.

Credit foto: Humanitas / Facebook

Grevă generală în Belgia, anunțată pentru 9 noiembrie. Aeroportul Zaventem asigură jumătate din curse, Charleroi este închis

0

Greva generală din Belgia, anunțată pentru miercuri, 9 noiembrie, afectează inclusiv zborurile de pe principalele aeroporturi, reprezentanții aeroportului Brussels Zaventem au anunțat că „numeroase zboruri vor fi anulate sau reprogramate”, iar aeroportul din Charleroi este închis toată ziua.

Esențial: „Dragi pasageri, dorim să vă informăm că, în această miercuri, 9 noiembrie, va avea loc o zi de grevă interprofesională națională. Toate zborurile programate pentru 9 noiembrie sunt anulate. (…) Accesul la terminal va fi închis”, este anunțul postat pe pagina web a aeroportului Charleroi, care deservește capitala Bruxelles.

Cel mai mare aeroport din Belgia, Brussels Zaventem, avertizează, de asemenea, călătorii că vor fi zboruri anulate sau reprogramate „în număr mare”.

„Companiile aeriene vor informa pasagerii cu privire la zborurile afectate”, anunță oficialii de la aeroportul Brussels Zaventem și le solicită pasagerilor să călătorească doar cu bagaj de mână.

Brussels Zaventem va anula aproape jumătate dintre zborurile programate pentru ziua de miercuri, potrivit Reuters.

Context: În Belgia are loc miercuri o grevă naţională, sindicatele protestând faţă de scăderea puterii de cumpărare. Sunt așteptate mitinguri și marșuri în Bruxelles, care vor paraliza practic serviciile de transport în comun.

Rata anuală a inflaţiei în Belgia a ajuns la 12,27% în luna octombrie 2022, cel mai ridicat nivel din iunie 1975, importante majorări de preţuri înregistrându-se la alimente şi energie.

Util: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Belgia că sunt posibile perturbări în activitatea aeroporturilor și a mijloacelor de transport public din cauza grevei generale din numeroase sectoare de activitate.

MAE recomandă urmărirea paginilor web ale celor două aeroporturi principale, Zaventem și Charleroi – https://www.brusselsairport.be/fr/passengers/flights/dparts#https://www.brussels-charleroi-airport.com/fr/greve-nationale-du-9-novembre-2022-perturbations-attendues.

Totodată, pentru circulația trenurilor se recomandă urmărirea paginii web https://www.belgiantrain.be/fr/travel-info/train-network-travel-info/strike, iar pentru informații referitoare la transportul public în Bruxelles – https://www.stib-mivb.be/index.htm?l=fr și https://www.delijn.be/fr/.

Credit foto: Brussels Airport / Facebook

Burse pentru artişti la Timişoara în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii 2023

0

37 burse pentru artişti vor fi acordate în Timişoara, în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii 2023, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Timișoara.

Esențial:  37 de artişti din domeniile arte vizuale, literatură, muzică şi arte sonore, teatru, dans, performance, arte digitale şi new media pot câştiga o bursă de creaţie artistică la Timişoara. Cei interesaţi sunt invitaţi să aplice pe centrul de proiecte.ro/ energie până pe 21 noiembrie.

Declarație: „Pot fi audiţii muzicale, ateliere deschise, lansări de carte, dezbateri, lecturi publice, performance-uri, expoziţii sau orice altă modalitate de interacţiune cu publicul propune artistul” – Dominic Fritz, primar.

Resurse: Bugetul programului susţinut integral de Municipiul Timişoara este de jumătate de milion de lei.

Ce urmează:  Desfăşurarea activităţii de creaţie artistică şi a evenimentelor deschise publicului se fac în perioada 16 decembrie 2022- 30 iunie 2023.

 

Credit foto: Primăria Timișoara / Facebook

Un turist a folosit artificii pe pajiștea din apropierea Crucii Caraiman, provocând un incendiu – VIDEO

0

Un turist a folosit artificii pe pajiștea din apropierea Crucii Caraiman, provocând un incendiu, și a fost amendat cu 3.000 de lei, anunță Jandermeria Română.

Potrivit sursei citate, incidentul a avut loc duminică, în jurul orei 12.00.

Detalii: Un ghid montan a sesizat Jandarmeria montană prahoveană că un turist a folosit artificii pe pajiștea din apropierea Crucii Caraiman, aprizând iarba uscată din zonă. Din cauza curenților de aer și a vegetației uscate, focul s-a extins imediat.

„Însă cu sprijinul persoanelor din grupul de turiști, acesta a fost stins într-un timp scurt, evitându-se propagarea incendiului. Jandarmii montani au identificat persoana în cauză, aceasta fiind sancționată contravențional cu suma de 3.000 lei pentru „arderea vegetației pajiștilor fără respectarea prevederilor legislației în vigoare”, în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente”, detaliază Jandarmeria Română într-o postare pe Facebook.

Esențial: Jandarmeria precizează că orice incident de acest fel poate constitui un pericol real atât pentru oameni, cât și pentru natură. Dacă observați un început de incendiu, vă rugăm să îl semnalați în cel mai scurt timp jandarmilor montani sau la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

 

Credit foto: captură video