Acasă Blog

Aeroportul din Munchen este închis până la prânz, este de așteptat ca multe zboruri să fie anulate și în restul zilei

0

Aeroportul din Munchen este închis până la prânz, este de așteptat ca multe zboruri să fie anulate și în restul zilei, din cauza condițiilor atmosferice.

Esențial: Un anunț al Aeroportului din Munchen precizează că ploaia înghețată din timpul nopții a determinat închiderea traficului aerian până la ora 12:00, operațiunile de zbor nefiind sigure dimineața.

Planul este de a permite reluarea traficului aerian de la prânz. Cu toate acestea, este de așteptat ca multe zboruri să fie anulate și în restul zilei din motive de siguranță.

Reprezentanții Aeroportului din Munchen sfătuiesc călătorii să contacteze compania aeriană, înainte de a pleca la aeroport, pentru a afla starea zborului.

Piața de Crăciun din Munchen va fi închisă până vineri, 8 decembrie. 

Util: Primăria din Munchen anunță că, din cauza ninsorilor abundente, există întreruperi masive în transportul public local din oraș și împrejurimi, începând din weekend. Există în continuare restricții pentru S-Bahn, metrou, tramvai și autobuz, precum și pentru traficul feroviar. Informații actualizate se regăsesc pe site-ul primăriei.

 

Credit foto: Primăria Munchen – Facebook

Lectura de dimineață: Ce stațiuni au fost preferate în minivacanța de 1 decembrie și care a fost cea mai râvnită carte la Târgul Gaudeamus

0

Lectura de dimineață: Ce stațiuni au fost preferate în minivacanța de 1 decembrie și care a fost cea mai râvnită carte la Târgul Gaudeamus

Esențial: Travelero, aflat în mijlocul unei schimbări editoriale, își diversifică oferta jurnalistică și va oferi zilnic o revistă a presei cu subiecte din și despre călătorii: evenimente de carte, știri din turism, preferințe de petrecere a timpului liber. Lectura de dimineață, cum se intitulează noua rubrică, aduce într-un singur loc ce merită citit într-o dimineață, informații selectate călătorind prin zeci și sute de știri.

Să începem prima Lectură de dimineață!

Cât costă să mergi la schi în România, comparativ cu Bulgaria și Austria. Prețuri din ce în ce mai mari, dar pârtii la fel de mici – notează Economedia.  

Pasionații de sport și mai ales de zăpadă se pregătesc să își petreacă timpul și pe pârtiile de ski din România și prin țările vecine. Cu toate acestea, tarifele din România s-au majorat considerabil în ultimii ani, pe fondul scumpirilor persistente. Astfel, stațiuni românești cu doar câteva zeci de kilometri de pârtii concurează acum la prețuri cu stațiuni faimoase din Austria pe care poți schia sute de kilometri fără să mergi de două ori pe același drum. Economedia a încercat să vadă care este prețul pentru un skipass pe zi la noi în țară și cum se compară cu alte locații preferate de români în această perioadă a anului.

Gaudeamus, cel mai longeviv târg de carte, a marcat ediția cu numărul 30 cu aproape 200 de participanți, oferind o gamă variată de produse editoriale, și peste 500 de evenimente editoriale, anunță revista 22.

Cifrele nu sunt întotdeauna atrăgătoare și nici nu spun o poveste rafinată, dar tabloul pe care îl desenează contează pentru a înțelege mai bine rostul și rolul unui târg de carte. Cele peste 500 de evenimente editoriale înseamnă tot atâtea potențiale întâlniri, între autori sau editori și public, adică cititori. Ele au făcut posibil ca pe scaunele din spațiile de evenimente să se așeze, de pildă, Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Teodor Baconschi, Armand Goșu, Marius Chivu sau Cristian Mungiu. Am putea umple această pagină de revistă numai cu numele celor pe care editurile i-au adus la întâlnirea cu cititorii în cadrul Gaudeamus, desfășurat timp de cinci zile, în perioada 22-26 noiembrie, în București, la Pavilionul Romexpo – scrie Revista 22 care publică și topul vânzărilor de carte – care au fost cele mai căutate volume la Gaudeamus și cea mai râvnită carte.

Staţiunile de pe Valea Prahovei au fost ocupate, în minivacanţa de 1 Decembrie, în proporţie de 100%, arată datele publicate, luni, de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, anunță agenția de presă Agerpres.

În acelaşi timp, gradul de ocupare pentru Câmpina şi Breaza a fost tot de 100%.

Potrivit sursei citate, cu ocazia acestei minivacanţe, s-a deschis oficial sezonul de schi la Azuga, respectiv la Sorica pentru începători (deservită de bandă) şi la Cazacu pentru începători (deservită de babyschi). De asemenea, din 30 noiembrie, în staţiunea Buşteni, a devenit funcţională pârtia de săniuţe, anunță Agerpres. 

Celebrul artist Mircea Cantor a recreat o geantă a casei Dior – Lady Dior Bag.

Creația se numește „Grădina raiului” și a luat naștere plecând de la motivele cojocului floral, purtat în momente de sărbătoare, în Bihor, dar mai precis în Vașcău, zona copilăriei sale, una petrecută la bunicii săi. Mircea Cantor aduce, odată cu această lucrare, un omagiu artizanilor români. Geanta, datorită geometriei sale, ne duce cu gândul la grădinile franțuzești, dar regăsim în ea și motivul funiei, unul drag artistului Mircea Cantor. Despre ce a ieșit, Cristina Teacă a stat de vorbă cu artistul Mircea Cantor – interviul este publicat pe pagina postului RFI România.

Sursa foto: Pixabay

Jean-Baptiste Andrea a câștigat Premiul Goncourt 2023

0

Jean-Baptiste Andrea a câștigat Premiul Goncourt 2023 pentru volumul „Veiller sur elle”, apărut la editura L’Iconoclaste.

Esențial: Jean-Baptiste Andrea (52 de ani) s-a aflat pe lista scurtă de 4 nume stabilită de Academia Goncourt, alături de Éric Reinhardt, Gaspard Koenig și Neige Sinno. Jean-Baptiste Andrea a câștigat în acest an și premiul Fnac pentru roman.

Romancierul a început să scrie relativ recent, cu aproximativ șase ani în urmă.

Din 2017, Jean-Baptiste Andrea a publicat o dată la doi ani câte un roman. Primul său roman este „Ma reine”, urmat de „Cent millions d’années et un jour”, „Des diables et des saints” și „Veiller sur elle”.

Util: „Veiller sur elle” este al patrulea roman al său și are aproape 600 de pagini. L’Iconoclaste este editură independentă, înființată în 1997.

În roman, Jean-Baptiste Andrea folosește tehnica flashback, povestea dezvoltându-se în jurul rezolvării mai multor mistere, în tabloul Italiei fasciste din prima jumătate a secolului XX.

Credit foto: Academia Goncourt

Circulația pe Transfăgărășan și Transalpina se închide de luni, 6 noiembrie. În acest weekend se mai poate urca la 2.000 de m

0

Circulația pe Transfăgărășan și Transalpina se închide de luni, 6 noiembrie. În acest weekend, se mai poate urca la 2.000 de m altitudine, pe tronsoanele Rânca – Obârşia Lotrului și Piscul Negru – Bâlea Lac – Bâlea Cascadă.

Esențial: Potrivit unui anunț al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), circulația pe Transfăgărășan și Transalpina se închide de luni, 06.11.2023, ora 08:00.

CNAIR precizează că decizia a fost luată având în vedere scăderea temperaturilor la altitudine. De asemenea, pot fi intensificări bruște ale vântului și există posibilitatea apariției ceții dense în orice moment al zilei.

Util: Începând ca de luni, 06.11.2022, ora 08:00, circulația rutieră să fie interzisă pentru toate categoriile de autovehicule pe următoarele sectoare de drum:

DN7C (Transfăgărășan) între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km. 104+000 – km. 130+800);

DN67C (Transalpina) între Rânca și Obârșia Lotrului (km. 34+800 – km. 59+800).

La altitudine, schimbarea condițiilor meteorologice are o dinamică sporită, ceea ce face ca siguranța celor care tranzitează aceste drumuri montane poate fi pusă în pericol de către fenomenele meteorologice imprevizibile, mai precizează CNAIR.

Credit foto: CNAIR

 

BalneoMap: 500 de izvoare și ape termale și 121 de localități, incluse în harta digitală cu resursele balneare din România

0

BalneoMap: 500 de izvoare și ape termale și 121 de localități au fost incluse într-o hartă digitală cu resursele balneare din România.

Esențial: Potrivit informațiilor oficiale, România deține o treime din resursele balneare ale Europei, multe dintre acestea nefiind cunoscute turiștilor. Balneomap adună într-un loc zonele și localitățile unde pot fi întâlnite resursele balneare, istoria lor, compoziția și indicații de tratament.

Harta digitală interactivă include peste 500 de puncte balneare -izvoare, ape termale și minerale, mofete, lacuri sărate, lacuri cu nămol –  din 121 de localități. Lista este deschisă, putând fi încărcate pe hartă și alte destinații.

Util: Informațiile sunt disponbile pe platforma Balneomap, la adresa www.balneomap.ro

Credit foto: Travelero

Drumul Apusenilor, spectaculosul traseu din județul Bihor, a fost finalizat

0

Drumul Apusenilor, spectaculosul traseu din județul Bihor, a fost finalizat: are o lungime de 56,3 kilometri și face legătura între Valea Crișului Repede și Depresiunea Beiușului.

Esențial: Drumul Apusenilor a fost deschis oficial, având o lungime de 56,3 kilometri și cuprinzând trei sectoare de drumuri județene: (1) DJ 764A Beiuș – Stâna de Vale, în lungime de 26,16 km, (2) DJ 108J Stâna de Vale – Remeți, în lungime de 17,215 km și (3) DJ 108K Remeți – limită județ Cluj, în lungime de 12,893 km.

Drumul face legătura între două zone turistice –  Valea Crișului Repede și Depresiunea Beiușului.

Util: Obiective turistice care pot fi vizitate străbătând Drumul Apusenilor sunt Izvorul Minunilor, stațiunea Stâna de Vale, precum și mai multe cascade: Vălul Miresei, Iadolina și Barajul Leșu.

Proiectul „Traseul Regional Transilvania Nord, Drumul Apuseni” a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a contractelor de finanțare pentru cele trei tronsoane este de 182.258.822 lei, inclusiv TVA, iar valoarea totală a contractelor de proiectare și execuție este de 162.299.489 lei, inclusiv TVA, precizează un comunicat de presă al Consiliului Județean Bihor.

Credit foto: Consiliul Județean Bihor

Confuzie privind greva de o zi din transportul aerian din Italia. Compania de aeroporturi anunță că ar putea fi grevă 4 ore  

0

Confuzie privind greva de o zi din sectorul aeroportuar și aviatic din Italia, care ar fi urmat să înceapă vineri, de la ora 00.00, compania de aeroporturi avertizează că ar putea fi o grevă de 4 ore.

Confuzia a apărut după ce sindicatele din Italia au anunțat că anulează greva de o zi din transportul local, inclusiv metrou, care s-ar fi desfășurat în aceeași perioadă cu cea din transportul aerian. Ministerul Transporturilor a emis un ordin prin care reducea protestul la 4 ore. Sindicaliștii nu au fost de acord și au anunțat că reprogramează greva din transportul local pentru 9 octombrie.

Deși până la această oră sindicatele nu au făcut referire la greva din sectorul aeroportuar și aviatic din Italia, compania care administrează aeroporturile a anunțat că acțiunea de protest pe aeroporturi ar dura doar 4 ore, nu 24.

Inițial, sindicatele anunțaseră că vineri, 29 septembrie, va fi grevă națională în sectorul aeroportuar și aviatic în Italia, zborurile urmând să fie perturbate pentru 24 de ore, unele chiar anulate.

Esențial: Compania care administrează toate aeroporturile din Italia a anunțat că vineri, 29 septembrie, vor fi zboruri întârziate sau anulate pe o perioadă de 4 ore.

Pasagerii sunt îndrumați să verifice starea zborului lor la compania aeriană cu care circulă.

Tot vineri, între orele 13:00 și 17:00, echipajul de zbor și însoțitorii de bord ai companiei aeriene EasyJet vor avea o acțiune de protest, notează presa italiană.

Greva a fost declanșată de sindicate în urma neînțelegerilor privind reînnoirea contractului național de muncă pentru transportul aerian, expirat pentru anumite prevederi din decembrie 2016.  Ultima negociere cu patronatele a avut lor pe 25 septembrie, fără însă a ajunge la un acord satisfăcător.

Util: Ministerul Afacerilor Externe precizează că vineri, 29 septembrie, este programată și o grevă a transportului public local la Roma, cu o durată de patru ore. Greva este programată a se desfășura în intervalul orar 09:30 – 13:30.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze înainte de începerea călătoriei și să contacteze compania aeriană pentru a primi actualizări în timp util.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Italiană: +39 06 835 233 44; +39 06 835 233 52; +39 06 835 233 58; +39 06 835 233 56; +39 06 835 233 69; +39 06 835 233 71; +39 06 835 233 74, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Sursa foto: site Aeroport Fiumicino

„Lăsați-vă surprinși de România!”. Campania pentru a atrage turiști francezi promovează Transfăgărăşanul, Mănăstirea Suceviţa şi Castelul Peleş

0

„Lăsați-vă surprinși de România!”, sloganul sub care autoritățile vor să atragă turiști francezi, poate fi urmărit în această perioadă în Paris, fiind postat pe 17 autobuze turistice. Anterior, până pe 12 septembrie, mesajul a fost afișat timp de o săptămână pe 103 panouri publicitare de mari dimensiuni (8mp), în punctele cheie din centrul Parisului.

Esențial: Cele trei obiective turistice alese de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) pentru a fi promovate în campania de trei săptămâni din Paris sunt Transfăgărăşanul, Mănăstirea Suceviţa şi Castelul Peleş.

Campania outdoor de promovare a României ca destinație turistică în Franța a început pe 6 septembrie. Aceasta se va încheia pe 26 septembrie. Obiectivul declarat al acțiunii este atragerea unui număr tot mai mare de turiști francezi în România.

Prima etapă a constat în afișarea, în perioada 6 – 12 septembrie, a două imagini reprezentative – Transfăgărășanul și Mănăstirea Suceviţa – pe 103 panouri publicitare de mari dimensiuni (8mp), în punctele cheie din centrul Parisului.

A doua etapă a început pe 13 septembrie și a vizat colantarea a 17 autobuze turistice folosite pentru vizitarea punctelor cheie din capitala franceză.

Util: Bugetul campaniei de promovare a României ca destinaţie turistică în Franţa este de aproximativ 111.000 euro, cu TVA 0%, a anunţat, marţi, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), citat de Agerpres.

MEAT estimează că prima etapă a campaniei va ajunge la peste 15 milioane de persoane, din care aproximativ 2,5 milioane din rândul francezilor cu studii superioare și un buget mare pentru vacanțe și călătorii.

În ceea ce privește a doua etapă, MEAT consideră că rețeaua de autobuze turistice oferă cea mai mare vizibilitate pe piața pariziană, cu aproximativ 27 de milioane de vizualizări pe durata celor două săptămâni de campanie.

Context: Piața franceză reprezintă o piață prioritară pentru România, conform statisticilor oficiale Franța clasându-se în topul primelor 10 țări ai căror cetățeni vizitează România. Consiliul de Brand Turistic Național situează Franța printre cele 7 țări declarate ca fiind prioritare pentru promovarea turistică externă. Alte țărri sunt Italia, Germania, UK, Israel, Spania sau Polonia, potrivit Ministerului.

Credit foto: MEAT

Veneția va introduce o taxă de 5 euro pentru turiștii de o zi, în anumite perioade. Măsura a fost luată pentru a proteja orașul

0
Credit foto: Travelero

Veneția va introduce o taxă de 5 euro pentru turiștii de o zi, ca măsură de a proteja orașul de turismul de masă, potrivit unei decizii a Consiliului local.

Esențial: Potrivit deciziei, taxa de 5 euro ar urma să fie percepută din primăvara anului 2024, cu o perioadă de testare.

Regulamentul pentru stabilirea și reglementarea taxei de acces, cu sau fără transportator,  se va aplica atât în Veneția, cât și în celelalte insule mai mici ale lagunei.

Prevederea stabilește liniile directoare pentru introducerea unui nou sistem de management al fluxurilor turistice. Urmează să fie stabilite modalitățile de control și sancțiunile. Va fi realizată și o platformă multilingvă de înscriere a turiștilor.

Util: Taxa de acces trebuie plătită de persoanele de peste 14 ani care intră în Veneția și insule pentru o zi.

Vor fi și categorii de exceptări și scutiri:

Sunt excluși de la plata taxei rezidenții municipiului Veneția, lucrătorii (angajați sau lucrători pe cont propriu). Nu vor plăti taxa navetiștii, studenții universităților situate în orașul antic sau în insule, minorii.

Vor fi scutiți de la plata taxei turiștii care au cazarea rezervată pe teritoriul municipal (turiști peste noapte). Vor mai fi scutiți rezidenții din regiunea Veneto, persoanele care au nevoie de îngrijire. Vor beneficia de scutire și sportivii care participă la competiții, forțele de poliție de serviciu sau elevii de liceu aflați în excursie.

Rezidenții din Veneto nu vor plăti nicio contribuție, dar vor avea obligația de a înscrie pe platformă.

În perioada de testare din primăvară vor fi stabilite zilele/perioadele/orele considerate foarte aglomerate.

„Trebuie să încercăm să găsim un sistem care să protejeze orașul de turismul de masă. Este o invitație pentru turiștii de zi să nu vină în acele zile. Dacă se hotărăsc să facă acest lucru, să facă rezervare. Și, dacă nu sunt scutiți, să plătească taxa de acces”, a declarat primarul Veneției, Luigi Brugnaro.

 

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene – EUYO caută muzicieni

0
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene – EUYO caută muzicieni, înscrierile putând fi făcute până pe 30 septembrie.

Esențial: Selecția este deschisă pentru tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani.

EUYO este un proiect muzical european care reuneşte tineri muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de renume. Pentru cele aproximativ 120 de locuri din orchestră se organizează anual audiţii în fiecare ţară. Potrivit Institutului Cultural Român, EUYO are și o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

Util: Audiţiile vor avea loc în zilele de 16 şi 17 octombrie 2023, la Bucureşti. Înscrierile se fac online, la https://euyo.eu/auditions/.

Context: Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român. Până în prezent, peste 20 de instrumentişti din România au luat parte la stagiile de formare EUYO.

Orchestra susţine în general două turnee anuale, în primăvară şi toamnă, cu reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Turneul din primăvara lui 2023, intitulat „Earth 4 all „, a inclus şi Timişoara – Capitala Culturală Europeană, precizează ICR.

Credit foto: pagina de Facebook EUYO – The European Union Youth Orchestra

Tour de France, etapa din România: mai multe străzi și artere din București sunt închise circulației duminică, între orele 07:00 și 14:00

0

Tour de France, etapa din România: mai multe străzi și artere din București sunt închise circulației duminică, între orele 07:00 și 14:00, pentru desfăşurarea cursei de ciclism.

Esențial: Bucureştiul va fi gazda L’Étape Romania by Tour de France, cea mai renumită cursă de ciclism din lume, duminică, 27 august. Vor fi blocate artere importante ale capitalei începând cu ora 07:00 dimineaţa, circulația urmând să se reia după ora 14:00.

România se află pentru al doilea an pe harta internaţională a prestigiosului eveniment L’Étape. Vor fi peste 2.000 de concurenţi aşteptaţi la start, care vor concura pe trei trasee, precizează organizatorii.

Util: Străzi şi artere închise

Bd. Unirii, Bd. Mircea Vodă, Splaiul Unirii pe sensul către Bucureşti, Bd. Decebal, Bd. Basarabia, Calea Victoriei, Bd. Regina Elisabeta, Bd. Schitu Măgureanu, Străzile Ştirbei Vodă şi Ion Câmpineanu, Şoseaua Kiseleff, Străzile Buzeşti, Berzei, V. Pârvan. B.P. Haşdeu şi Bd. Libertăţii.


Programul evenimentului din 27 august, acţiuni şi activităţi în Race Village-ul amplasat în Piaţa Constituţiei:

08:00 – vor lua startul din zona Palatului Parlamentului cei înscrişi pe traseul City Adventure de 14 km

09:00 – vor pleca în cursă cei înscrişi pentru traseele The Ride, de 42 km şi The Race, de 85 km.

13:30 – festivitatea de premiere în Race Village când sunt planificate activităţi şi surprize atât pentru concurenţi cât şi pentru vizitatori

Pe traseu sunt organizate trei puncte de alimentare pentru hidratarea  concurenţilor: unul în zona de start şi finish, unul la Arena Naţională şi unul în Piaţa Victoriei. De asemenea, concurenţii au la dispoziţie suport tehnic fix în aceleaşi zone ca punctele de hidratare şi unul mobil, care va însoţi plutonul pe întreaga cursă.

L’Étape by Tour de France este lider mondial în evenimente de ciclism cu participare în masă, cu evenimente desfăşurate în 25 de ţări în 2023 şi 30 de evenimente globale. L’Étape by Tour de France oferă cicliştilor amatori posibilitatea de a concura sau de a experimenta o etapă de Turul Franţei chiar la ei acasă. Turul Franţei este cel mai recunoscut eveniment sportiv anual din lume şi este o marcă premium pentru ciclism.

Credit foto: L’Étape Romania by Tour de France / Facebook

 

 

Festivalul Mamaia se reia după 11 ani pentru o ediție aniversară. Vor fi restricții de circulație în zonă în acest weekend   

0

Festivalul Mamaia se reia după 11 ani pentru o ediție aniversară, la 60 de ani de la prima organizare a concursului de muzică ușoară, în perioada 25-27 august.

Esențial: Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia se va desfăşura pe durata weekend-ului 25-27 august, în Piaţeta Perla din Mamaia, începând cu ora 19.00, anunță organizatorii.

Evenimentul aniversar a fost deja declarat sold-out.

Festivalul Mamaia 60 va fi prezentat de Liana Stanciu şi Aurelian Temişan. Printre interpreții prezenți se numără Corina Chiriac, Anca Ţurcaşiu, Loredana, Gabriel Cotabiţă, Horia Moculescu, Carmen Trandafir, Silvia Dumitrescu, Călin Geambașu. Orchestra Festivalului este dirijată de Daniel Jinga.

În fiecare seară, vor fi susținute recitaluri speciale:

  • Vineri, 25 august – Direcția 5, Holograf;
  • Sâmbătă, 26 august – Proconsul, Cargo;
  • Duminică, 27 august – Voltaj, Loredana & Banda Agurida.
Restricţii de circulaţie pe perioada Festivalului Mamaia – 60

Util: În perioada 25.08.2023, ora 06:00, și 28.08.2023, ora 00:00 se restricţionează accesul auto de la Hotel Del Mar până la aleea de Acces Faleză 1.

De asemenea, se interzice circulaţia, oprirea şi staţionarea auto în perimetrul restricţionat pentru maşinile care nu aparţin organizatorului. Fac excepţie autovehiculele persoanelor cazate la Hotel Mihaela, Hotel Select şi Hotel Del Mar.

Festivalul Mamaia va fi transmis live pe Magic TV, Kiss TV, Rock TV și pe TVR2.

Credit foto: Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” / Facebook

Asociaţia Editorilor critică posibila modificare a nivelului TVA pentru carte: Cărţile contribuie la bugetul de stat, nu la deficitul bugetar  

0

Asociaţia Editorilor din România critică posibila modificare a nivelului TVA pentru carte, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, 23 august.

Esențial: Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România (AER) îşi exprimă îngrijorarea că măsurile discutate de Guvern vor avea un impact nefast asupra culturii şi, în special, asupra culturii scrise, despre care susține că este în pericol.

„Ne referim, în primul rând, la posibila modificare a nivelului TVA pentru carte, aflat în prezent în media statelor Uniunii Europene, în condiţiile în care România este cea mai mică piaţă de carte pe cap de locuitor din UE”, mai precizează Asociația Editorilor.

O altă critică se referă la faptul că nu este respectată legea bibliotecilor (nr. 334/2002), care prevede reînnoirea anuală a stocului de carte al oricărei biblioteci cu câte cincizeci de cărţi („documente”) la mia de locuitori.

În plus, consideră Asociația, desfiinţarea posturilor de bibliotecar neocupate reprezintă o altă lovitură pentru acest domeniu.

Util: AER a lansat, pe 15 februarie, Pactul pentru Lectură, cu scopul de a readuce cititul în rândul deprinderilor de zi cu zi ale copiilor. Lectura reprezintă fundamentul educației, în orice domeniu, asigură accesul la informație și consolidează gândirea, se menționează în petiția online.

Asociaţia Editorilor din România anunță, totodată, că susține semnalele de alarmă trase de sindicatul Culturalia cu privire la pericolul renunţării la direcţiile judeţene de cultură, care poate avea un efect nociv asupra protecţiei clădirilor de patrimoniu şi ariilor protejate.

Credit foto: Pixabay

Noul refugiu Scara de pe creasta Făgărașului a fost deschis. Este orologiu solar ziua şi observator de stele în nopţile senine  

0

Noul refugiu Scara de pe creasta Făgărașului, a anunțat marți, 22 august, Asociaţia Montană Carpaţi (AMC).

Esențial: Refugiul Scara se află la 2.146 m altitudine, în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 m) şi a Custurii Săraţii, pe traseul de creastă al Munţilor Făgăraş. Traseul are aproape 100 km, cu nenumărate vârfuri de peste 2.000 m altitudine. Diferenţa de nivel este de 5.500 m.

Proiectul derulat de Asociaţia Montană Carpaţi a fost realizat în aproximativ doi ani. Pentru ultima etapă – montarea refugiului – membrii şi voluntarii AMC au organizat, în această vară, mai multe tabere de lucru în Şaua Scara. Aceștia au montat structura refugiului, adusă cu un elicopter, au învelit construcţia în tablă şi panouri fotovoltaice şi au lucrat la finisaje.

Util: Noul refugiu Scara se întinde pe 36 mp, împărţiţi în două zone funcţionale – un vestibul şi un spaţiu comun cu loc de luat masa şi dormit. Refugiul poate adăposti 15-18 persoane, dar poate depăşi această capacitate când situaţia o va cere, potrivit Asociației.

Refugiul este prevăzut cu prize USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice, camere de luat vederi, precum şi cu diverşi senzori.

Singura fereastră este la înălţime, orientată către sud. Astfel, refugiul devine un orologiu solar pe timp de zi şi observator de stele în nopţile senine, cu vizibilitate din zona priciurilor.

Asociaţia Montană Carpaţi precizează că refugiile sunt adăposturi de urgenţă, deschise 24/ 24, însă nu sunt cabane sau pensiuni.

De reținut: „Recomandăm – cum o fac şi salvatorii montani cu fiecare ocazie – aventurarea pe munte cu cortul propriu la purtător.

  • Dacă vremea va permite, încurajăm drumeţii să întindă corturile şi să lase liber refugiul pentru posibile urgenţe. Pot intra însă cu încredere acolo ca să ia masa sau să încarce telefoane.
  • Când montaniarzii au nevoie să folosească refugiul, îi rugăm să ocupe un singur spaţiu cu lucrurile lor şi să facă loc altor oameni, în situaţia în care ei vor ajunge mai târziu în noapte acolo, obosiţi.
  • Îi rugăm să-şi lase lucrurile ude la intrare, în vestibul, ca să ferească refugiul de umezeală excesivă. Acolo este locul ideal de lăsat şi colţari, beţe de trekking sau bocanci”, a detaliat AMC.

Asociaţia Montană Carpaţi se va ocupa de mentenanţa refugiului Scara. Turiștii pot scrie, dacă în drumul lor spre adăpost găsesc ceva ce trebuie reparat, la office@asociatiamontanacarpati.ro.

 

Credit foto: Asociaţia Montană Carpaţi / Facebook

Pădurea colorată va fi revopsită în perioada 25-27 august. Artistul Mihai Țopescu caută 30 de voluntari

0

Pădurea colorată va fi revopsită în perioada 25-27 august, artistul Mihai Țopescu caută aproximativ 30 de voluntari pentru această acțiune. Anunțul a fost făcut de Alex Ducu, managerul Casuței răsturnate.

Esențial: Pădurea Colorată se află în satul Poienari, comuna Baia de Fier, pe drumul care leagă Horezu și Târgu Jiu. Copacii au fost vopsiți în 2017, în cadrul unui proiect mai amplu, Land Art: Manifest „Pădurea Paradisului“.

Proiectul a fost prezentat de artist ca o formă de protest față de defrișarea ilegală a pădurilor.

Util: Persoanele care doresc să devină voluntari în cadrul acestui proiect pot scrie mesaje pe conturile de Facebook ale lui Alex Ducu și Mihai Țopescu. Pentru colorarea copacilor va fi folosită o vopsea ecologică, pe bază de var, care îndepărtează dăunătorii.

În 2017, au fost colorați peste 400 de copaci cu vopsea ecologică de diverse culori.

Credit foto: Travelero

Cum vrea Ministerul să dubleze numărul de turiști străini până în 2035 și să-i convingă să petreacă mai multe zile în România – Strategie

0

Cum vrea Ministerul Economiei să dubleze numărul de turiști străini până în 2035 și să-i convingă să petreacă mai multe zile în România: a fost lansată în dezbatere publică „Strategia naţională a României pentru dezvoltarea turismului 2023 – 2035″.

Esențial: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a lansat joi, 17 august, în dezbatere publică „Strategia naţională a României pentru dezvoltarea turismului 2023 – 2035″.

MEAT susține că turismul în România se confruntă cu două mari provocări:

  • turiștii care vizitează în prezent România nu cheltuie suficient la nivelul destinației;
  • nu sunt atrași suficienți turiști care au posibilitatea și dispoziția de a cheltui mai mult la nivelul destinației (turiști cu bugete mari pentru cheltuieli în destinație).
Românii sunt principala piața-sursă pentru turismul românesc

Cifre: În anul 2019, România a avut cele mai mici încasări totale anuale din turismul internațional dintre toate țările învecinate (1.453 milioane euro). În timpul pandemiei, situația a fost și mai rea: încasările din turismul internațional au scăzut la 244 milioane euro în anul 2020.

Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2021 s-au înregistrat 843 mii sosiri de turiști străini și 1,83 milioane de înnoptări ale acestora în unităţile de cazare.  De asemenea, în același an s-au înregistrat 8,53 milioane sosiri de turiști români în unităţile de cazare, cu 19,0 milioane de înnoptări.

Turiștii interni au reprezentat 91,0% din totalul sosirilor și 91,2% din totalul înnoptărilor, ceea ce dovedește că românii sunt principala piața-sursă pentru turismul românesc.

Durata medie a sejurului este de 2,2 zile, atât pentru turiștii români, cât și pentru turiștii străini.   O durată medie atât de scurtă sugerează în mod evident că România trebuie să-şi dezvolte mai mult serviciile și produsele, conducând astfel la o ședere mai îndelungată a turiștilor care ar putea astfel să cheltuie mai mult pe parcursul vizitei lor.

Suma medie cheltuită de un turist străin a scăzut cu 4,6% în perioada 2015-2019 și cu 11,5% în 2021 comparativ cu anul 2019.

Ministerul a identificat mai multe cauze care fac România neatractivă pentru turiști

Printre cele mai importante cauze se numără:

  • Transportul: drumuri de acces inadecvate către destinațiile și siturile turistice, sistem de transport pe cale ferată în interiorul țării nesigur și limitat, oportunități limitate de deplasare cu bicicleta în interiorul țării.
  • Turism nevalorificat: deși există un număr mare de obiective turistice, acestea nu sunt valorificate la adevăratul potenţial, iar posibilitățile de cheltuire a banilor sunt limitate.
  • Oferte necompetitive: dezvoltarea și gestionarea deficitară a obiectivelor și a atracțiilor turistice, inclusiv comercializarea și conservarea defectuoase ale acestora. Mai puțin de 20% din monumentele de patrimoniu cultural se află într-o stare bună sau medie de conservare.

Ce se poate face? Turiștii pot să beneficieze de pe urma unei mai bune capacități de dezvoltare și management a produselor turistice : o prezență digitală mai bună, tururi ghidate în mai multe limbi, tururi digitale, documentare, cafenele, magazine de suveniruri și pachete de tururi pentru destinaţii aflate în proximitatea locului din România unde au ajuns turiștii, prevede documentul MEAT.

Cele mai aglomerate destinații

În ceea ce privește turismul intern, există trei destinații județene care au atras în anul 2021 un număr de peste jumătate de milion de turiști români – Constanţa (1,2 milioane; 14,4% din turiștii naționali cazați în România), Braşov (0,98 milioane; 11,5% din turiștii interni) şi Bucureşti împreună cu județul Ilfov (0,65 milioane; 7,6% din turiștii interni). În anul 2021, primele 5 destinații județene au atras aproape 3,7 milioane turiști români, topul fiind completat de județele Prahova (4,8%) şi Bihor (4,7%).

Municipiul București este principala destinație internațională a României, cu aproape 360 mii turiști în anul 2021 (42,8% din totalul sosirilor internaționale). Trei județele din Transilvania (Sibiu cu 54,7 mii turiști străini, Brașov cu 49,6 mii turiști, Cluj cu 44,3 mii turiști) și județul Constanța (38,0 mii turiști străini) completează top 5. Aceste prime 5 destinații concentrează 65,0% din totalul sosirilor internaționale .

Obiective strategice specifice prezentate de MEAT sunt:
  1. Creșterea cheltuielilor turiștilor actuali
  • Îmbunătățirea accesibilității zonelor turistice și îmbunătăţirea calității infrastructurii turistice;
  • Sprijinirea dezvoltării inovative în sectorul privat;
  • Creșterea calității experiențelor și a serviciilor în destinații.
  1. Atragerea mai multor turiști cu buget peste medie
  • Întărirea capacității de elaborare de politici în domeniul turismului, creșterea gradului de digitalizare și o mai bună adaptare a instrumentelor de marketing la specificul piețelor cu potențial mare.

Propunerile MEAT se referă în principal la:

Îmbunătățirea accesibilității zonelor turistice și a calității infrastructurii turistice – drumuri reabilitate către atracțiile turistice;  căi ferate reabilitate, inclusiv cele cu valoare turistică; terminale portuare reabilitate pe Dunăre și pe litoralul Mării Negre; piste de biciclete și rute verzi, precum și servicii de închirieri biciclete nou-create.

Sprijinirea dezvoltării inovative în sectorul privat: produse digitale dedicate IMM-urilor din turism, înfiinţarea de start-up-uri, incubatoare de turism care sprijină start-up-urile inovative.

Creșterea calității experiențelor și serviciilor în destinații: implementarea măsurilor menite să diversifice și să optimizeze experiențele în destinațiile românești.

Tabel 1: Indicatori strategici și rezultate preconizate – prognoză 2025-2030-2035

Indicatori strategici 2019 2020 2021 2025 2030 2035
Sosiri turism internațional (mii) 2.684 454 843 2.800 3.600 4.600
Încasări din turism internațional (mil. euro) 1.453 244 400 1.590 2.279 2.990
Cheltuială medie pe sosire (euro) 541 537 475 568 633 650
Număr de salariați în turism 187.057 169.655 n.a. 200.000 257.143 328.571
Durata medie a sejurului turiștilor din piețele-țintă 2,0 2,2 2,2 2,5 3,0 3,3

Consultă documentul cu soluțiile Ministerului Economiei pentru dublarea numărului de turiști străini și mărirea perioadei de sejur în România AICI.

Util: Propunerile, sugestiile și opiniile privind „Strategia naţională a României pentru dezvoltarea turismului 2023-2035” pot fi transmise în termen de 30 de zile.

Călătorește informat: Sunt așteptate cozi la ieșirea din țară spre Bulgaria, și, apoi, spre Grecia și Turcia, între 11-15 august. Vezi toate punctele vamale

0

Călătorește informat: Sunt așteptate cozi la ieșirea din țară spre Bulgaria, și, mai departe, spre Grecia și Turcia, în perioada 11-15 august, atenționează Ministerul Afacerilor Externe.

Esențial: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că, pentru perioada 11 – 15 august 2023, sunt preconizați timpi mari de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare. Se recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră bulgare deschise circulației internaționale, potrivit unei atenționări de călătorie emise joi, 10 august, de MAE.

Util: Punctele de trecere a frontierelor și programul de funcționare sunt următoarele:
  • la frontiera româno-bulgară: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcționare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Ostrov-Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcționare 08:30-19:30; www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea-Svishtov (ferry, cu program de funcționare 08:30-19:00; www.ferry.bg) și Bechet-Oryahovo (ferry, cu program de funcționare 05:00-24:00; www.ferryboat.bg);
  • la frontiera bulgaro-elenă: Kulata-Promachonas; Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t); Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd-Termes și Ivaylovgrad-Kiprinos (ultimele două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t).

În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, se recomandă turiștilor români să nu folosească trasee secundare sau terțiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în așteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia. Pe aceste trasee ocolitoare, autoritățile bulgare de poliție desfășoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcționari sau angajați ai firmelor care își desfășoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă.

Singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieșire către Grecia este autostrada A3 – Struma.
  • la frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli; Malko Târnovo-Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură redusă și înregistrează în mod constant timpi de așteptare foarte mari).

De asemenea, cetățenilor români care revin în România la data de 15 august 2023 li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, în special în a doua parte a zilei, atunci când majoritatea turiștilor români revin în România și aleg să intre în țară prin punctul de trecere a frontierei de la podul Giurgiu-Ruse.

Se recomandă ca turiștii români care aleg să revină în țară prin PTF Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, și anume 4 (patru) leva sau 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro), în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare pentru procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale.

În acest context, se recomandă achiziționarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării – și achitarea  conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare. Autoritățile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg  (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autoritățile bulgare competente, precizează MAE.

Credit foto: Gerd Altmann/Pixabay

Un nou punct de atracție în Geoparcul Țara Hațegului: DinoGarden, proiectul care face legătura dintre dinozauri și permacultură

0

Un nou punct de atracție în Geoparcul Țara Hațegului: DinoGarden, proiectul care face legătura dintre dinozauri și permacultură, anunță reprezentanții proiectului.

Esențial: Proiectul se adresează turiștilor care vor vizita expoziția „Balauri, dragoni, dinozauri” de la Casa Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București.

Permacultura este o modalitate de proiectare și design a așezărilor umane și sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele natural, precizează organizatorii într-un comunicat de presă.

În perioada următoare, vor fi organizate două ateliere de grădinărit despre nevoile plantelor anuale și cum se fac fertilizări cu macerate din plante, precum și despre importanța microbiologiei solului.

Util: În toamnă va fi organizată o zi a recoltei, în cadrul căreia va avea loc și un târg la care participanții vor putea face schimb de semințe tradiționale, obținute de ei.

Cel 12 comunități din teritoriul Geoparcului pot fi consultate aici.

Credit foto: Geoparcul Țara Hațegului

Wizz Air anulează zboruri pe anumite rute, din cauza verificărilor în avans ale unor motoare GTF

0

Wizz Air anulează zboruri pe anumite rute, din cauza verificărilor în avans ale unor motoare GTF, solicitate de Pratt & Whitney, a anunțat miercuri, 9 august, operatorul aerian.

Esențial: Compania Wizz Air nu a precizat care sunt zborurile anulate sau modificate și nici rutele vizate. „Wizz Air anunţă că, din cauza verificărilor în avans ale unor motoare GTF, solicitate de Pratt & Whitney, a fost nevoită să facă ajustări în cadrul reţelei sale, rezultând în anularea unor zboruri în anumite zile, între unele destinaţii”, a transmis compania, într-un comunicat de presă.

Util: Pasagerii care au o rezervare de bilete efectuată printr-o agenţie de turism, chiar şi online, pot contacta agenţia respectivă pentru a face modificările necesare.

Wizz Air recomandă, de asemenea, verificarea folder-ului de spam în privinţa e-mailurilor referitoare la posibilele modificări de program.

Compania a precizat că pasagerii de pe zborurile afectate pot opta pentru:

  • un program alternativ de zbor,
  • rambursarea completă prin metoda iniţială de plată
  • rambursarea a 120% din tariful iniţial achitat în credit de companie pentru rezervări viitoare.

Recent, compania aeriană Wizz Air a adus clarificări în cazul zborurilor întârziate sau anulate.

Credit foto: Site oficial compania Wizz Air

Șapte filme intră în competiția oficială a Bucharest International Film Festival

0

Șapte filme intră în competiția oficială a Bucharest International Film Festival (BIFF), anunţă organizatorii celei de-a XIX-a ediţii, care se va desfășura în perioada 15-22 septembrie.

Esențial: Cele şapte filme confirmate din competiţia BIFF-2023.

  • „Totem”, regizat de Lila Aviles (Premiul juriului ecumenic – Berlinale 2023).
  • „The Sweet East”, în regia lui Sean Price Williams. Filmul a fost nominalizat la Cannes Film Festival 2023 – Quinzaine des cineastes.
  • „Disco Boy”, semnat de Giacomo Abbruzzese, – Ursul de Argint Berlinale 2023 – Contribuţie Artistică Remarcabilă Helene Louvart).
  • „Past Lives” este un film scris şi regizat de Celine Song. A avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Sundance şi în Germania, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.
  • „Inside the Yellow Cocoon Shell”, regizat de Pham Thien An. Filmul a primit trofeul Camera d’Or la cea de-a 76 ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.
  • „Day of the Tiger (Tigru)”, regizat de Andrei Tănase. Filmul a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Rotterdam și a fost nominalizat la Marele Premiu al Juriului în cadrul Festival premiers plans D’Angers 2023).
  • „Ein schoner Ort (A Good Place)”, în regia Katharinei Huber. A fost nominalizat la categoria Cineasti del presente din cadrul Festivalului de film de la Locarno 2023.

Util: Filmele vor fi proiectate în Sala Mare-ARCUB, Cinema Muzeul Ţăranului, CREART – Grădina cu filme şi Cinema Union.

Biletele vor putea fi achiziţionate curând atât de la cinematografele partenere cât şi online de pe eventbook.ro.

Până pe 15 august se fac înscrieri pentru echipa de voluntari a BIFF 2023.

BIFF este singura competiţie din Bucureşti dedicată exclusiv lungmetrajelor.

Bucharest International Film Festival este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României şi realizat cu sprijinul Ministerului Culturii. Festivalul este organizat în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Credit foto: pagina de Facebook – Bucharest International Film Festival