Istoria comunismului din România va fi disciplină obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a

Istoria comunismului din România va fi disciplină obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a

0

Istoria comunismului din România va fi disciplină obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a, potrivit unei declarații a ministrei Educației, Ligia Deca.

Esențial: Ministra Educaţiei, Ligia Deca, a făcut anunțul într-un discurs susținut la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Deca a participat la evenimentul „35 de ani de la Revoluţia Română din 1989: Aprobarea programei şcolare pentru disciplina Istoria comunismului din România”.

Disciplina „Istoria comunismului din România” este obligatorie.

Disciplina se va preda, începând cu anul școlar 2025 – 2026, elevilor din clasele a XII-a (învățământ de zi), respectiv a XIII-a (învățământ seral și cu frecvență redusă).

Declarație: „Aceasta este dedicată elevilor din clasele a XII-a învățământul de zi, respectiv a XIII-a învățământul seral și cu frecvență redusă. Cu alte cuvinte, toți elevii de liceu din România vor parcurge această disciplină. Aș adăuga că toți elevii vor parcurge această disciplină chiar atunci când se apropie de primul lor vot democratic, când se apropie de vârsta la care devii matur și începi să devii cetățean activ” – Ligia Deca.

Potrivit ministrei Educației, elevii vor putea învăţa despre instituțiile, politicile și realitățile sociale din perioada regimului comunist. Alte subiecte ale disciplinei Istoria comunismului din România se referă la represiune şi formele de rezistență.

Detalii: Programa școlară va integra studii de caz relevante, cum sunt Radio Europa Liberă, Decretul 770 din 1966 sau Tratatul de la Varșovia. Ligia Deca a adăugat că studierea noii discipline urmărește dobândirea unor competențe legate de gândirea critică, reflecția civică și empatia istorică.

Vor fi 13 domenii organizate în baza criteriului cronologic, precum și tematic, cuprinzând o introducere în studiul regimurilor comuniste, urmată de temele în care sunt abordate noțiuni referitoare la sistemul politic din România (instituții de stat și de partid, politici represive și forme de opoziție și contestare), relații internaționale, aspecte privitoare la economie, structuri sociale și politici din domeniul educației, sănătății, culturii, Revoluția din decembrie 1989, memoria regimului comunist.

Credit foto: Primăria Timișoara – Facebook

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat