Vot final pentru certificatul de călătorie. Restricțiile în UE vor fi ridicate pentru persoanele vaccinate, care au trecut prin boală sau au test negativ
Sursa foto: © European Union 2021 - EC-Xavier Lejeune

Vot final pentru certificatul de călătorie. Restricțiile în UE vor fi ridicate pentru persoanele vaccinate, care au trecut prin boală sau au test negativ

0


Vot final pentru certificatul de călătorie în UE în Parlamentul European, una din instituțiile cheie în adoptarea certificatului digital COVID al UE care va înlesni călătoriile în țările din Uniunea Europeană: 546 de europarlamentari au votat pentru certificatele de călătorie, 93 au fost împotrivă, iar 51 s-au abținut.

Parlamentul dă undă verde certificatului digital al UE privind COVID, anunță comunicatul de presă al instituției, care mai precizează că toate țările Uniunii vor accepta certificatele care dovedesc că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19 (PCR sau test rapid).

Certificatul va favoriza libertatea de circulație și va contribui la eliminarea treptată și coordonată a restricțiilor

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 și va fi valabil pe o perioadă de 12 luni.

Ce presupune certificatul de călătorie:

  • Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie.
  • Documentul va include și un cod QR.
  • În practică, va fi vorba de trei certificate distincte, în funcșie de situașia în care află persoana respectivă: este vaccinată sau este vindecată de COVID-19 sau are un rezultat negativ la testul pentru depistarea coronavirusului.
  • Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea.
  • Certificatul nu va fi considerat un document de călătorie, adică trebuie însoțit de pașaport sau carte de identitate.

Odată cu introducerea certificatului de călătorie, de la 1 iulie, statele membre nu ar trebui să mai impună restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepția cazului în care [ele] sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”.

Totodată, țările Uniunii sunt încurajate să asigure posibilități de testare ușor accesibile și la prețuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia Europeană a promis să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență care să fie puși la dispoziția statelor membre pentru a cumpăra teste.

Doar vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) sunt accepate în Uniunea Europeană, altfel spus, la nivel coordonat în statele membre, persoanele vaccinate cu Sputnik V (rusesc) sau Sinopharm (chinezesc) nu pot beneficia de avantajele certificatului de călătorie, pentru că aceste vaccinuri nu sunt încă aprobate în UE.

Există însă posibilitatea ca fiecare stat membre UE să decidă dacă acceptă și certificatele emise pentru alte vaccinuri, de exemplu cele autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dar nu sunt obligate să le recunoască.

Toate datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor. Certificatele vor fi verificate offline și nu se vor păstra date cu caracter personal.

Ce urmează

Textul trebuie acum să fie adoptat oficial de Consiliu UE, dar nu vor fi surprize pentru că a fost deja negociat cu Parlamentul European și cu Comisia.

Ultima etapă va fi publicarea în Jurnalul Oficial al UE, urmând să intre în vigoare imediat și să se aplice începând cu 1 iulie 2021.
Sursa foto: Parlamentul European

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.