În Burano te oprești la fiecare colț de stradă îngustă, respiri calm și îți încarci mintea cu cele mai vibrante culori. Burano este pe lista celor mai colorate orașe, pentru că cei aproximativ 3.000 de locuitori au minunatul obicei de a-și colora casele. Înghesuite unele în altele, străjuind străzi pavate cu piatră sau canale, casele roșii, albastre, verzi, galbene, lila sau de orice altă culoare care îți trece prin minte (și care trebuie să fie aprobată de primărie) n-au cum să te lase indiferent. Și nu vei găsi două case alăturate în aceeași culoare.
Cine vrea să plece urechea și să creadă istoriile locului poate afla că pescarii din Burano se întorceau târziu în noapte acasă și, ca să le fie mai ușor să-și recunoască locuințele, le-au colorat. Rufele întinse la uscat la geamuri, între case sau chiar în fața caselor sunt și ele parte din decor, așa că apar în cel puțin o fotografie pe care o vei face în Burano 😊.
Canale cu poduri de trecere, turnul nelipsit, ușor înclinat din cauza terenului pe care a fost construit, piața centrală cu restaurante, toate pot fi văzute în câteva ore, ca să ai timp și de o cafea și niște biscuiți tradiționali: bussolai.
Dantela de Burano
Mult mai cunoscută este dantela de Burano, brodată manual, iar prețurile sunt pe măsură. Așa o și recunoști, după preț, ca să nu cumperi dantelă adusă din China. Poți vizita Muzeul dantelei sau poți asculta poveștile localnicilor, care spun că un pescar, care urma să se căsătorească, a primit în dar de la o sirenă o dantelă pentru voalul miresei lui, făcut din spuma mării. Femeile de pe insulă, invidoase, au tot încercat să brodeze dantela, cu ace tot mai subțiri, încercând să imite voalul de dantelă din spuma mării.
Culorile sticlei de Murano
De la dantela de Burano la sticla de Murano sunt doar câteva stații cu vaporetto, transportul public local, linia 12, când te întorci spre Veneția. Cam 10 minute de mers pe apă.
Ți se va părea mai cenușiu, după ce ți-ai colorat imaginația cu casele din Burano. Culorile în Murano stau în vitrine, obiecte de decor sau bijuterii din stticlă.
Insula este, la fel ca Burano, străbătută de canale și poduri și are și un turn cu ceas.
Sunt cam 5.000 de locuitori în Murano, iar unii chiar au ateliere de modelat sticla. La începuturi, pe insulă trăiau pescari. Legenda spune că mai multe atelierele de prelucrat sticla au fost mutate din Veneția în Murano, de teamă că ar putea lua foc de la cuptoare, iar focul s-ar extinde rapid și ar distruge casele venețiene, construite pe piloni de lemn. Povești despre Murano puteți afala la orice colț. Un singur lucru va rămâne secret: cum se fabrică sticla de Muarno.
În fața Turnului cu ceas, găsiți simbolul de Crăciun al insulei, o operă de artă creată din sticlă de Murano: “Natale di luce in una cometa di vetro”. Iar sărbătoarea anuală de Crăciun se numește Natale di Vetro și durează o lună.
Simbolul insulei Murano este un far: alb, din marmură. Primul far era construit din lemn. Specifice locului sunt și bărcile cu legume și fructe proaspete, întâlnite pe canalele din Murano.
Vaporetto 12 din Veneția
În Murano și Burano ajungi cu vaporetto, linia 12, din Veneția. Poți să iei o cartelă de 24 de ore cu 20 de euro, de 48 de ore cu 30 de euro sau de 72 de ore cu 40 de euro. Și te plimbi oriunde vezi cu ochii. Orele la care circulă vaporetto pot fi consultate pe site-ul societății de transport local din Veneția, ACTV.