Vești bune de la Bruxelles: Călătorii cu trenul vor avea mai multe drepturi în cazul unor întârzieri sau anulări

Vești bune de la Bruxelles: Călătorii cu trenul vor avea mai multe drepturi în cazul unor întârzieri sau anulări

0

Parlamentul European a aprobat acordul cu statele membre referitor la revizuirea normelor privind drepturile călătorilor din transportul feroviar, noile reglementări oferă o protecție mai bună călătorilor cu trenul care se confruntă cu întârzieri, anulări sau discriminări.

Normele vor garanta că pasagerii pot fi redirecționați și pot primi ajutor în caz de întârzieri sau anulări. Accesul și asistența vor fi îmbunătățite pentru persoanele cu mobilitate redusă și se vor crea mai multe locuri rezervate bicicletelor, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Dacă trenul are o întârziere de peste 60 de minute, pasagerii pot alege fie rambursarea integrală a costului biletului lor, fie continuarea călătoriei, fie redirecționarea în condiții comparabile, fără să suportecosturi suplimentare.

De asemenea, aceștia trebuie să poată călători la aceeași clasă ca și cea aferentă biletului inițial.

Dacă operatorul feroviar nu le comunică opțiunile de redirecționare în termen de 100 de minute de la ora de plecare prevăzut, călătorii vor putea să-și organizeze ei înșiși călătoria pe o rută diferită și să obțină rambursarea pentru un bilet nou.

De asemenea, dacă este necesar, trebuie oferite mese și băuturi răcoritoare, iar cheltuielile de cazare trebuie rambursate.

Obligațiile de redirecționare se vor aplica chiar și în caz de forță majoră.

Grevele personalului feroviar nu fac parte din cazurile de forță majoră, astfel încât pasagerii vor putea fi despăgubiți.

Călătorii cu mobilitate redusă vor beneficia de mai multă flexibilitate la organizarea călătoriei. Ei vor trebui să informeze operatorul despre planurile lor de călătorie cu 24 de ore în avans (în conformitate cu normele actuale, ei trebuie să informeze operatorul cu 48 de ore în avans).

Dacă pasagerii cu mobilitate redusă trebuie însoțiți de o persoană, aceasta va călători gratuit. Călătorii cu mobilitate redusă însoțiți de un câine de asistență au garanția că acesta poate călători cu ei.

Pentru a asigura o mobilitate cât mai sustenabilă și alternative mai confortabile, toate trenurile trebuie să fie dotate cu locuri și rastele rezervate pentru biciclete. În fiecare tren trebuie să existe cel puțin patru locuri pentru biciclete.

„Avem vești foarte bune pentru cei care călătoresc cu trenul, deoarece am reușit să asigurăm aceleași drepturi minime ale pasagerilor în întreaga UE în ceea ce privește redirecționarea, spațiile pentru biciclete, biletele directe și drepturile pasagerilor cu mobilitate redusă”, a declarat raportorul Parlamentului European Bogusław Liberadzki (S&D, Polonia).

Următorii pași

Normele revizuite se vor aplica, în principiu, tuturor călătoriilor și serviciilor feroviare internaționale și naționale în întreaga Uniune Europeană.

Statele membre vor avea însă posibilitatea de a nu le aplica pentru o perioadă limitată de timp în cazul serviciilor feroviare naționale.

Normele vor intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ele vor începe să se aplice doi ani mai târziu, cu excepția cerințelor referitoare la locurile pentru biciclete. Acestea vor începe să se aplice la patru ani de la intrarea în vigoare a regulamentului.

Sursa foto: Pixabay

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.