Un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver a fost depus în Senatul SUA

Un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver a fost depus în Senatul SUA

0

Un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver a fost depus în Senatul SUA, a anunțat joi, 16 martie, Ambasada României în America, susținând că reprezintă un „pas important” în acest dosar.

Inițiativa aparține senatorilor americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat, și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite. Luna trecută, cei doi senatori au efectuat o vizită în România.

Esențial: Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program, precizează Ambasada. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant.

În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei.

Ambasada României în SUA subliniază că cei doi senatori americani s-au referit la „rolul important şi activ” pe care România îl are în cadrul NATO şi al Uniunii Europene și au apreciat sprijinul „generos acordat refugiaţilor ucraineni” în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei.

De reținut: Potrivit legislației SUA, pentru a adera la programul de scutire de vize – Visa Waiver -, țările trebuie să aibă o rată de refuz mai mică de 3%. Rata de refuz este dată de numărul cetățenilor cărora li se refuză vizele.

Context: „Aş fi încântată dacă s-ar putea întâmpla acest lucru, să intre şi România în program, în timpul mandatului meu, a declarat, în februarie, noua ambasadoare a SUA la București, Kathleen Kavalec, într-un interviu pentru Digi 24.

În urmă cu câteva zile, pe 11 martie, ambasadoarea Kathleen Kavalec a declarat că este utilă o campanie de conştientizare în aceast sens.

Declarație: „Cred că ajută să fie emise mai multe vize decât refuzuri, cred că sunt utile informaţiile despre cum să obţii viza pe care o doreşti, despre cum să eviţi să oferi informaţii insuficiente în acest sens, cred că este important să înţelegi ce poţi să faci atunci când primeşti diverse tipuri de vize. De exemplu, dacă aveţi viză turistică, nu puteţi lucra în SUA, aveţi nevoie de un alt tip de viză. Deci diseminarea acestor informaţii astfel încât cei care solicită o viză să o obţină va ajuta ca rata de refuz să scadă” – ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec, interviu Agerpres.

Credit foto: Laurenz Heymann / Unsplash

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.