Un raport cerut de Comisia pentru transport și turism (TRAN) a Parlamentului European, care măsoară impactul pandemiei de COVID-19 asupra turismului și trece în revistă tendințele, arată că cei mai mulți cetățeni europeni vor căuta să plece în vacanțe cât mai aproape de casă.
Turismul de proximitate ar putea deveni una dintre soluțiile pentru revenirea din pandemie.
Potrivit raportului, „nicio altă criză nu a avut un astfel de impact asupra industriei turismului”.
Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), din iulie 2020, a estimat că, din cauza pierderilor din turism, PIB-ul mondial va scădea cu 2,8% în 2020. Odată cu continuarea crizei în 2021, această cifră ar putea crește la un total de 4,2% din PIB la nivel global.
Turismul a contribuit cu aproximativ 10% din produsul intern brut al UE și restricțiile impuse călătoriilor au afectat semnificativ veniturile din turism, mai arată raportul transmis Parlamentului European.
Așteptările sunt că un val de șomaj în industria turismului va urma în 2021 și, probabil, în 2022.
Uniunea Europeană găzduiește 2,4 milioane de afaceri în domeniul turistic, dintre care 90% sunt mici și mijlocii, un sector deosebit de vulnerabil.
Iar estimările de redresare nu sunt optimiste.
De exemplu, în ceea ce privește turismul internațional, Organizația Mondială a Turismului prevede că o redresarea la nivelurile dinaintea crizei nu ar avea loc mai devreme de 2023-2025.
Raportul notează că o repornire a turismului internațional este puternic condiționată și de capacitatea de a recâștiga încrederea călătorilor prin reducerea riscurilor legate de pandemie. Și asta pentru că frica de expunere la virus prin contactul uman în timpul călătoriei și la hotel a fost un element important pentru a renunța la vacanțe, chiar și atunci când unele restricții au fost relaxate.
Turismul intern și turismul de proximitate
Studiul subliniază că principalul motor al turismului în 2020 a fost cererea internă, adică călătoria în interiorul granițelor țării în care locuiești.
Mai multe studii sunt de acord că turismul intern va fi primul care se va recupera și una dintre consecințele cele mai probabile ale acestei crize va fi consolidarea turismului de proximitate, adică vizitarea locurilor de lângă casă.
Probabil că turiștii de după criză vor alege să călătorească către destinații mai apropiate de locul de reședință. În contextul creșterii nesiguranței și incertitudinii, destinațiile din apropiere ar putea fi considerate „mai puțin riscante” de mulți potențiali turiști.
Se preconizează că vacanțele interne vor atinge nivelurile din 2019 până la 2022.
Oportunitățile în acest sens sunt, potrivit studiului:
• Creșterea cererii de turism în destinațiile rurale și mai puțin cunoscute.
• Creșterea cererii pentru destinații „mai ecologice” dîn apropierea casei
• Turistii autohtoni pot favoriza consumul de produse turistice locale (de exemplu, mâncare locala și produse homemade).
Sursa foto: Pixabay