Ștafeta a fost predată: Timișoara, Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia) sunt oficial Capitalele Europene ale Culturii în 2023

Ștafeta a fost predată: Timișoara, Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia) sunt oficial Capitalele Europene ale Culturii în 2023

0

Ceremonia de predare a ștafetei în cadrul proiectului Capitalele Europene ale Culturii a avut loc la Muzeul Acropole din Atena, sub titlul „O flacără pentru cultură și un viitor comun”, luni, 9 ianuarie, anunțul fiind făcut de  Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, într-un comunicat de presă transmis marți.

Esențial: În 2023, cele trei orașe care dețin titlul de Capitală Europeană a Culturii sunt Timișoara (România), Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia). În 2007, un alt oraș din România, Sibiu, a deținut acest tiltu, alături de Luxemburg.

Background: Proiectul Capitalelor Europene ale Culturii celebrează cultura europeană, având misiunea de a conecta oamenii, orașele și țările. Este gestionat de Uniunea Europeană și presupune desemnarea unui oraș sau a mai multor orașe pentru o perioadă de un an calendaristic, timp în care organizează evenimente culturale. Inițiativa proiectului a aparținut ministrului Culturii din Grecia, Melina Mercouri, în 1985, care considera că lumea este preocupată în special de politică și economie, iar cultura nu beneficia de același interes. Inițial, proiectul era intitulat „Orașul european al culturii” și a fost implementat, pentru prima data, în Grecia, Atena deținând chiar în 1985 primul titlu, având și un rol de testare a proiectului. În 1999, Parlamentul European și Consiliul au decis să schimbe numele acțiunii comunitare în „Capitala europeană a culturii”

Ce urmează: Ceremonia de deschidere a proiectului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii este programată să aibă loc în perioada 17-19 februarie a.c., când vor fi organizate mai multe spectalole şi evenimente în întregul oraş. Programul urmează să fie publicat pe site-ul oficial Timișoara2023.

Primăria Timișoara a anunțat deja că 37 de artişti din domeniile arte vizuale, literatură, muzică şi arte sonore, teatru, dans, performance, arte digitale şi new media vor beneficia de burse de creaţie artistică la Timişoara, în cadrul proiectului Capitală Europeană a Culturii.

Credit foto: Primăria Municipiului Timișoara / Facebook

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.