Scriitorul Milan Kundera a murit. „Insuportabila ușurătate a ființei” este romanul care i-a adus recunoașterea în întreaga lume

Scriitorul Milan Kundera a murit. „Insuportabila ușurătate a ființei” este romanul care i-a adus recunoașterea în întreaga lume

0

Scriitorul Milan Kundera a murit, la vârsta de 94 de ani, romanul său cel mai cunoscut, „Insuportabila ușurătate a ființei” (1984), i-a adus recunoașterea în întreaga lume.

Le Monde precizează că Milan Kundera a murit marți, 11 iulie, citându-l pe editorul său francez, editura Gallimard.

Esențial: Milan Kundera s-a născut la Brno, în 1929. A părăsit Cehoslovacia în 1975 și s-a stabilit în Franța. Patru ani mai târziu, în 1979, după ce a publicat romanul „Cartea râsului și a uitării”, autorităţile cehoslovace i-au retras cetăţenia.

Abia în decembrie 2019, după 40 de ani, Ministerul ceh de Externe a anunțat că scriitorul şi-a recăpătat cetăţenia.

Milan Kundera a primit cetățenia franceză în 1981.

Opera sa este, astfel, împărțită în două mari etape: cărți scrise în limba cehă, precum primul roman Gluma, volumele de nuvele Iubiri caraghioase, Viața e în altă parte, romanele Valsul de adio, Cartea râsului și a uitării, Insuportabila ușurătate a ființei, Nemurirea – și opere scrise în limba franceză, cum ar fi piesa de  teatru Jacques și stăpânul său. Omagiu lui Denis Diderot în trei acte, eseurile Arta romanului, Testamente trădate, Cortina, O întâlnire, romanele Lentoarea, Identitatea, Ignoranța.

Citat: „Tomas nu-și dădea seama, atunci, că metaforele sunt un lucru primejdios. Cu metaforele nu-i de joacă!Dragostea se poate naște dintr-o singură metaforă” – Milan Kundera, Insuportabila ușurătate a ființei, Humanitas Fiction, 2022, Traducător Jean Grosu.

Milan Kundera declara în 1976, pentru cotidianul Le Monde, că etichetarea operelor sale drept politice este o simplificare prea mare şi că astfel le este ascunsă adevărata semnificaţie.

Util: Romanul „Insuportabila uşurătate a fiinţei”, poate fi cumpărat pe site-ul editurii Humanitas Fiction.

Întreaga serie de autor tradusă în limba română poate fi consultată aici.

Editura Gallimard amintește și câteva dintre premiile primite de Milan Kundera:
  • Marele Premiu pentru Literatură al Academiei Franceze (2001)
  • Premiul Common Wealth (1981)
  • Premiul austriac pentru literatură europeană (1987)
  • Premiul Bibliotecii Naționale a Franței (2012)
  • Premiul Europa pentru literatură (1982)
  • Premiul Ierusalim pentru Libertate (1985)
  • Premiul mondial al Fundației Simone și Cino del Duca (2009)

La sfârșitul lunii iulie 2020, Ministerul culturii din Cehia anunța că Milan Kundera a decis să își doneze biblioteca şi arhiva personală oraşului său natal, Brno.

Milan Kundera fost propus de mai multe ori la premiul Nobel pentru Literatură, dar nu a fost desemnat niciodată câştigător.

Citat: „Îmi place să cred că arta romanului a venit pe lume ca un ecou al râsului lui Dumnezeu”, Milan Kundera, discursul de acceptare a Jerusalem Prize, 1985.

 

Credit foto: Milan Kundera / Facebook

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.