Șapte nominalizări pentru Premiul Saharov pentru libertate de gândire, trei sunt pentru președintele Zelenski și poporul ucrainean

Șapte nominalizări pentru Premiul Saharov pentru libertate de gândire, trei sunt pentru președintele Zelenski și poporul ucrainean

0

Parlamentul European a anunțat cele șapte nominalizări pentru acordarea Premiului Saharov pentru libertate de gândire, care onorează personalități și organizații excepționale care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Președintele Zelenski și poporul ucrainean au fost nominalizați de trei ori, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Esențial: Nominalizările pot fi făcute de grupuri politice sau de grupuri de cel puțin 40 de eurodeputați. Acestea sunt:

  • Curajosul popor ucrainean reprezentat de Președintele Volodimir Zelenski (nominalizat de PPE)
  • Poporul ucrainean (nominalizat de S&D și de Renew Europe)
  • Sônia Guajajara (nominalizată de Verzi/ALE)
  • Președintele Zelenski (nominalizat de ECR)
  • Comisia Adevărului din Columbia (nominalizată de Stânga)
  • Shireen Abu Akleh (nominalizat de Grace O’Sullivan și alți 42 de eurodeputați)
  • Julian Assange (nominalizat de Sabrina Pignedoli și alți 40 de eurodeputați)


Pe larg:
Comunicatul de presă al Parlamentului European detaliază nominalizările din acest an.

Curajosul popor ucrainean reprezentat de președintele Volodimir Zelenski a fost nominalizat de Partidul Popular European. Războiul de agresiune rus neprovocat împotriva Ucrainei, pornit în februarie 2022, are costuri enorme pentru poporul ucrainean: vieți pierdute, orașe și sate distruse. Ucrainenii luptă pentru a-și apăra căminele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială, dar ei luptă zi de zi și pentru libertate, democrație, stat de drept și pentru valorile europene, se arată în nominalizare.

Social democrații (S&D) și Renew Europe au nominalizat poporul din Ucraina, subliniind rolul fiecărei persoane, al reprezentanților societății civile, al instituțiilor statului și autorităților publice. Nominalizarea menționează, printre altele, serviciile de urgență ale Ucrainei; pe Yulia Pajevska, fondatoarea unității de evacuare medicală Îngerii lui Taira; pe activista pentru drepturile omului Oleksandra Matviciuc; Mișcarea pentru Rezistență Civilă Flamura Galbenă; și pe Ivan Fedorov, fostul primar al orașului ucrainean Melitopol.

Grupul conservatorilor și reformiștilor (ECR) l-a nominalizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski care întruchipează curajul poporului ucrainean, amintind îndrăzneala, rezistența și devotamentul acestuia față de poporul său și față de valorile europene.

Sônia Guajajara, nominalizată de grupul Verzilor/ALE este o activistă pentru mediu și pentru drepturile populației indigene din Brazilia. Ca lider al unei alianțe a populațiilor native, ea lucrează pentru protejarea drepturilor popoarelor indigene de a-și stăpâni pământurile. Activismul ei a adus-o în conflict cu autoritățile statului brazilian și cu lobby-uri puternice agricole și miniere care doresc să preia controlul asupra teritoriilor indigene.

Comisia adevărului din Columbia, nominalizată de Stânga/GUE-NGL, este o instituție creată în cadrul acordului de pace din 2016 pentru încheierea războiului civil columbian. Aceasta urmărește stabilirea faptelor legate de încălcările drepturilor omului din timpul conflictului și pledează pentru drepturile milioanelor de victime. Nominalizarea aduce un omagiu victimelor războiului civil și este descrisă ca un prilej de a sprijini procesul de pace. Sunt menționate nume ca Francisco de Roux, Alejandro Valencia Villa, Marta Ruiz Naranjo, Alfredo Molano Bravo (postmortem), Alejandro Castillejo, Saúl Alonso Franco, Lucía Victoria González, Patricia Tobón Yagarí, Alejandra Miller, Leyner Palacios, Ángela Salazar Murillo (postmortem) și Carlos Martin Beristain.

Shireen Abu Akleh, nominalizată de Grace O’Sullivan și de alți 42 de eurodeputați, a fost o jurnalistă americano-palestiniană ce a lucrat timp de 25 de ani pentru canalul de știri Al Jazeera. A fost unul dintre cei mai importanți reporteri din lumea arabă, binecunoscută pentru relatările cu privire la conflictul din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate. Pe 11 mai 2022 a fost împușcată în timp ce transmitea din timpul unui raid al forțelor armate israeliene în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania.

Julian Assange, unul dintre activiștii din spatele asociației WikiLeaks, a fost nominalizat de Sabrina Pignedoli și de alți 40 de eurodeputați. Acesta a furnizat unor ziare de renume mondial documente cu privire la crime de război, detenții arbitrare, încălcări ale drepturilor omului și tortură. A fost ținut în închisoare în Regatul Unit și este în prezent supus unei proceduri de extrădare către Statele Unite unde va fi judecat pentru acuzații de spionaj și folosire abuzivă a computerelor.

Context: Premiul anual Saharov pentru libertate de gândire este acordat începând cu 1988 persoanelor și organizațiilor care lutpă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale.

Este numit astfel în onoarea fizicianului și dizidentului sovietic Andrei Saharov. Valoarea premiului este de 50.000 EUR.

Anul trecut premiul a fost acordat liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, pentru lupta acestuia contra corupției și abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.

Ce urmează:

  • 13 octombrie – comisiile pentru afaceri externe și pentru dezvoltare anunță cei trei finaliști
  • 20 octombrie: Președinta Parlamentului, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice aleg câștigătorul
  • 14 decembrie: ceremonia de acordare a Premiului Saharov are loc la Strasbourg

 

Credit foto: Ministry of Defense of Ukraine / Twitter

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.