României îi vine rândul să testeze certificatele de călătorie pe 21 mai

României îi vine rândul să testeze certificatele de călătorie pe 21 mai

0

Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a oferit detalii despre testarea certificatelor de călătorie (certificatele digitale verzi), precizând că România este programată să testeze cum funcționează sistemul de interconectare între statele membre UE și gateway-ul european (DGCG) pe 21 mai.

Între timp, România a transmis, pe 6 mai, grupului de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora.

„Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre”, precizează STS într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, soluția tehnică dezvoltată de STS va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

Ce vor conține certificatele de călătorie

  • Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat.
  • Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.
  • De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

Cum vor fi generate și verificate

STS precizează că, în urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor.

Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora, mai precizează STS.

Termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021.

Vezi și: Pregătiri pentru certificatul de călătorie: Franța și Malta sunt primele două țări care testează acest sistem

 Sursa foto : Fotografie de Anna Shvets / Pexels

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.