Primăria din Brașov alocă bani pentru hrănirea urșilor în puncte aflate departe de zonele populate

Primăria din Brașov alocă bani pentru hrănirea urșilor în puncte aflate departe de zonele populate

0

Primăria din Brașov alocă bani pentru hrănirea urșilor în puncte aflate departe de zonele populate discutat și alte măsuri care să ducă la limitarea interacțiunii cu animalele, tot mai prezente în oraș.

Restricționarea accesului la platformele de deșeuri, monitorizarea în timp real a urșilor, alimentarea punctelor de hrană din pădure sunt câteva dintre soluțiile pe termen scurt și mediu discutate de primarul orașului Brașov, Allen Coliban, cu gestionarii de fonduri de vânătoare din zonă.

„La nivelul municipiului Brașov și a zonei metropolitane, am discutat despre o gestiune mai bună a deșeurilor și despre replicarea unor exemple de bune practici care au dat rezultate în alte zone, am discutat despre soluții de monitorizare în timp real – și avem un grup de lucru care săptămâna viitoare va veni cu niște propuneri concrete în sensul acesta – și despre felul în care urșii se hrănesc și cum am putea să intervenim inclusiv în această zonă astfel încât să limităm interacțiunile dintre om și urs și venirea urșilor în oraș. M-am asigurat că din partea municipalității Brașov le creăm toate condițiile să facă în continuare gestionarea fondului de vânătoare și am luat decizia să continuăm această gestionare“, a declarat primarul Allen Coliban, potrivit unui comunicat de presă al instituție, transmis după întâlnirea care a avut loc marți.

Potrivit sursei citate, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt a încetat, din luna martie 2021, să mai pună hrană în pădure pentru animalele sălbatice, odată cu expirarea contractului de administrare a fondului de vânătoare, și și-a manifestat intenția de a renunța la administrarea fondului de vânătoare, care, în noile condiții legislative, îi produce mai degrabă pierderi decât profit.
Primarul a solicitat reluarea alimentării punctelor de hrănire, iar fondurile solicitate de RPLP Kronstadt pentru acest lucru au fost prinse într-o rectificare bugetară ce urmează a fi discutată de Consiliul Local în această săptămână.

În proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local, ce va fi dezbătut joi, 17 iunie, este prevăzută suma de 150.000 lei, pentru prestări servicii legate de gestionarea în condiţii de eficienţă a fondului cinegetic.

Totodată, a fost discutată și nevoia de dotare și resursă umană a Jandarmeriei pentru a interveni în astfel de cazuri, având în vedere că în prezent Jandarmeria este singura instituție care trebuie să intervină, potrivit legii, în interiorul localităților, însă nu are nici tranchilizante și nici jandarmi certificați să folosească armele cu tranchilizant, putând doar angaja colaboratori care să facă acest lucru.

Reglementările legate de vânătoarea urșilor sunt decise la nivel european prin Directiva Habitate, care interzice vânătoarea urșilor, cu derogări aprobate de Ministerul Mediului pentru acele cazuri punctuale în care există victime și pagube însemnate. Procedurile prevăd și o etapizare a înlăturării pericolului, uciderea urșilor fiind ultima soluție.

În România, potrivit specialiștilor, tocmai din cauza măsurilor protecționiste, populația de urși a crescut extrem de mult, fiind estimată undeva între 5.000 de exemplare (potrivit statisticii oficiale) și 10.000 de exemplare.

40% din efectivele de urși bruni ale Europei se regăsesc în România.

La Brașov, în fondul cinegetic gestionat până acum de RPLP Kronstadt sunt aproximativ 100 de urși, de cinci ori mai mult decât ar trebui, în condițiile în care numărul optim ar fi de 18-20 de exemplare.

Numai anul acesta s-a fi născut în jur de 20 de pui.

Sursa foto: Pixabay

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.