Premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2020, doi laureați speciali: Ioan T. Morar și Laszlo Alexandru / La două categorii nu au fost decernate premii

Premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2020, doi laureați speciali: Ioan T. Morar și Laszlo Alexandru / La două categorii nu au fost decernate premii

0

Premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2020 au avut doi laureați speciali, Ioan T. Morar și Laszlo Alexandru, în timp ce la două categorii nu au fost decernate premii: Cartea de teatru, la care nu au existat nominalizări, și Cartea pentru copii şi tineret, unde erau trei nominalizări.

Autorii premiați sunt, potrivit unui comunicat de presă, următorii:

 • Cartea de poezie – Ovidiu Genaru, „Cartea lui Mircea. Canal”, Editura Junimea
 • Cartea de proză – Andreea Răsuceanu, „Vântul, duhul, suflarea”, Editura Polirom
 • Cartea de critică, eseu şi istorie literară – Mircea Anghelescu, „Literatura în context”, Editura Spandugino
 • Cartea de debut – Ema Stere, „Copiii lui Marcel”, Editura Polirom
 • Cartea de traduceri din literatura universală ex aequo: Roddy Doyle, „Zâmbeşte”, traducere din limba engleză de Irina Horea, Editura Humanitas Fiction și Barbara Cassin, „Vocabularul european al filosofiilor”, traducere şi adăugiri la ediţia în limba română coordonate de Anca Vasiliu şi Alexander Baumgarten, Editura Polirom

Premiul Special:

 • Laszlo Alexandru, „Lectura lui Dante”, Editura Cartier
 • Ioan T. Morar, „Fake News în Epoca de Aur. Amintiri şi povestiri despre cenzura comunistă”, Editura Polirom

Premiul Naţional, acordat de juriu fără nominalizări, i-a fost decernat lui Gabriel Chifu.

Comisia pentru Minorităţi, compusă din Marko Bela (preşedinte), Dagmar Maria Anoca, Slavomir Gvozdenovici, Ivan Kovaci, Fekete Vince (membri), a decernat Premiile Uniunii Scriitorilor din România – literatura în limba maternă şi literatura în limbile minorităţilor naţionale:

Scriitori / Cărţi în limba maghiară:

Karacsonyi Zsplt: „Fuggoleges allat” („Animal vertical”), poezii, Editura Erdelyi Hirado – Fundaţia Szepirodalmi Figyelo, Cluj-Napoca – Budapesta

Scriitori / Cărţi în limba slovacă:

 • Ivan Miroslav Ambrul, „Zastavenia v krase” („Popasuri întru frumos”), poezii – Editura Ivan Krasko, Nădlac
  Debut / Literatura în limbile minorităţilor naţionale
 • Szekely Oros – „Ostinato”, poezii. Editura FISZ, Budapesta

Premiul Cartea de teatru nu a fost acordat, nefiind selecattă nicio nominalizare.

Juriul nu a acordat nici Premiul pentru Cartea pentru copii şi tineret, deși erau trei nominalizări: Florin Bican, Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, Editura Arthur, Veronica D. Niculescu, Iarna lui Isidor, Editura Polirom și Lucian Dan Teodorovici, Silvestru și Marele Dictator, Editura Polirom.

În cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România a fost acordat şi Premiul ARIEL (Asociaţia Revistelor, Imprimeriilor şi Editurilor Literare) pentru cea mai bună revistă literară şi pentru cea mai bună carte. Juriul alcătuit din Nicolae Manolescu (Preşedinte), Mihai Zamfir şi Daniel Cristea-Enache a desemnat laureaţii:

 • Premiul pentru cea mai bună revistă literară – Scriptor (Lucian Vasiliu)
 • Premiul pentru cea mai bună carte – Cristian Pătrăşconiu, pentru volumele „Comunismul de apoi”, „De taină”, „Marea Unire. Prima sută”, „Treizeci, anii de după”, apărute la Editura Universităţii de Vest.

Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2020 a fost alcătuit din: Răzvan Voncu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici şi Vasile Spiridon (membri).

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc miercuri seara, 2 iunie, la Mamaia.

Sursa foto: Jessica Ruscello / Unsplash

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.