„Poteca Balaurului”, promovată de Sibiu de Halloween. Drumul duce spre Vârful Negoiu, în direcția Piatra Caprei.
Esențial: Denumită în germană „Drachensteig”, cunoscută în română drept „Poteca Balaurului” sau „Cărarea Zmeilor”, poteca este considerată cea mai spectaculoasă din județul Sibiu. Consiliul Județean Sibiu a ales să o promoveze astăzi, 31 octombrie, de Halloween, spunându-i povestea într-o postare pe Facebook.
Poteca este amplasată în imediata apropiere a Cabanei Negoiu și urcă spre Vârful Negoiu, în direcția Piatra Caprei. Cabana Negoiu a fost și prima cabană montană din România, construită la 1881.
Istoria potecii este legată de începuturile turismului montan din Transilvania, al cărui promotor a fost „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV). Aceasta era o asociație destinată construirii de poteci și refugii montane, precum și promovării turismului în munții Carpați.
Declarație: „Trebuie să ne imaginăm efortul aproape supraomenesc al unor voluntari de a ciopli în stâncă această potecă. Lucrările au început în anul 1886 și inițial au fost amenajate șapte podețe din lemn, amplasate peste jgheaburi. Ele au fost înlocuite cu unele mai trainice, din fier, montate începând cu anul 1901, iar numărul lor a crescut, ajungând la 16” – Radu Zaharie, ghid montan din Sibiu.
„Drachensteig” a fost construită ca alternativă la prima potecă de munte marcată cu vopsea în Munții Făgăraș. Radu Zaharie spune că vechea potecă pleca de la cabană înspre Vârful Negoiu, cobora în Valea Sărății, „apoi urca spre Piatra Caprei, Piatra Prânzului și Șaua Cleopatra. A fost marcată la 1887, devenind prima potecă cu însemne de ghidare din Munții Făgăraș”.
Util: Pentru turiștii doritori să străbată „Poteca Balaurului”, promovată de Sibiu de Halloween, intrarea pe „Drachensteig” se face prin dreptul vechii cabane, cunoscută și sub denumirea „La priciuri”, clădită la 1937. Poteca șerpuiește de-a lungul Masivului Șerbota, coborând spre Piatra Capra.
Credit foto: Consiliul Judetean Sibiu – Facebook