O stâncă „turn” din Masivul Ceahlău s-a prăbușit. Sfaturile salvamontiștilor pentru turiștii care merg pe traseul spre Cabana Dochia

O stâncă „turn” din Masivul Ceahlău s-a prăbușit. Sfaturile salvamontiștilor pentru turiștii care merg pe traseul spre Cabana Dochia

0

O stâncă „turn” din Masivul Ceahlău s-a prăbușit din cauze naturale, traversând poteca turistică de legătură între Ocolașul Mic de Cabana Dochia, iar sfaturile salamontiștilor pentru turiști sunt de a ocoli zona sau de a respecta anumite cerințe, cum ar fi traversarea individuală, nu în grup, sau evitarea traseului la primele ore ale dimineții.

Stânca uriașă cântărea, cel mai probabil, sute de tone și a traversat, în cădere, drumul care lega Ocolașul Mic de Cabana Dochia.

„Concluzia pe scurt esta că prăbușirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheț /dezgheț, acesta erodând liantul care susținea blocurile de calcar. în partea superioară s-a observat și o urmă a unei descărcări electrice de proporție mare care este posibil să fi creat vibrațiile care a declanșat dislocarea”, precizează Salvamont Neamț pe contul de Facebook.

Salvamontiștii susțin că, în prezent, există fragmente de diverse dimensiuni „aflate în instabilitate și care se vor desprinde ulterior, existând posibilitatea de a intersecta poteca turistic”.

În câteva zile vor fi amplasate indicatoare de avertizare pe porțiunea considerată periculoasă.

Sfaturile salvamontiștilor pentru turiști:

  • Nu stationați în acea zonă,
  • Traversarea se va efectua individual, și nu în grup,
  • Nu parcurgeți traseul la primele ore ale dimineții,
  • Nu parcurgeți traseul în condiții de precipitații,
  • Pe perioada de iarnă, traseul va fi închis traficului turistic,
  • Sub nici o formă nu părăsiți poteca turistică și nu intrați în Brana Estică a Ocolașului Mare.

Sursa foto: Salvamont Neamț / Facebook

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.