Noul refugiu Scara de pe creasta Făgărașului a fost deschis. Este orologiu solar ziua şi observator de stele în nopţile senine  

Noul refugiu Scara de pe creasta Făgărașului a fost deschis. Este orologiu solar ziua şi observator de stele în nopţile senine  

0

Noul refugiu Scara de pe creasta Făgărașului, a anunțat marți, 22 august, Asociaţia Montană Carpaţi (AMC).

Esențial: Refugiul Scara se află la 2.146 m altitudine, în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 m) şi a Custurii Săraţii, pe traseul de creastă al Munţilor Făgăraş. Traseul are aproape 100 km, cu nenumărate vârfuri de peste 2.000 m altitudine. Diferenţa de nivel este de 5.500 m.

Proiectul derulat de Asociaţia Montană Carpaţi a fost realizat în aproximativ doi ani. Pentru ultima etapă – montarea refugiului – membrii şi voluntarii AMC au organizat, în această vară, mai multe tabere de lucru în Şaua Scara. Aceștia au montat structura refugiului, adusă cu un elicopter, au învelit construcţia în tablă şi panouri fotovoltaice şi au lucrat la finisaje.

Util: Noul refugiu Scara se întinde pe 36 mp, împărţiţi în două zone funcţionale – un vestibul şi un spaţiu comun cu loc de luat masa şi dormit. Refugiul poate adăposti 15-18 persoane, dar poate depăşi această capacitate când situaţia o va cere, potrivit Asociației.

Refugiul este prevăzut cu prize USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice, camere de luat vederi, precum şi cu diverşi senzori.

Singura fereastră este la înălţime, orientată către sud. Astfel, refugiul devine un orologiu solar pe timp de zi şi observator de stele în nopţile senine, cu vizibilitate din zona priciurilor.

Asociaţia Montană Carpaţi precizează că refugiile sunt adăposturi de urgenţă, deschise 24/ 24, însă nu sunt cabane sau pensiuni.

De reținut: „Recomandăm – cum o fac şi salvatorii montani cu fiecare ocazie – aventurarea pe munte cu cortul propriu la purtător.

  • Dacă vremea va permite, încurajăm drumeţii să întindă corturile şi să lase liber refugiul pentru posibile urgenţe. Pot intra însă cu încredere acolo ca să ia masa sau să încarce telefoane.
  • Când montaniarzii au nevoie să folosească refugiul, îi rugăm să ocupe un singur spaţiu cu lucrurile lor şi să facă loc altor oameni, în situaţia în care ei vor ajunge mai târziu în noapte acolo, obosiţi.
  • Îi rugăm să-şi lase lucrurile ude la intrare, în vestibul, ca să ferească refugiul de umezeală excesivă. Acolo este locul ideal de lăsat şi colţari, beţe de trekking sau bocanci”, a detaliat AMC.

Asociaţia Montană Carpaţi se va ocupa de mentenanţa refugiului Scara. Turiștii pot scrie, dacă în drumul lor spre adăpost găsesc ceva ce trebuie reparat, la office@asociatiamontanacarpati.ro.

 

Credit foto: Asociaţia Montană Carpaţi / Facebook

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat