Mai multe cinematografe, teatre și săli de concerte au fost controlate de ANPC. Amenzi de peste 630.000 de lei.
Esențial: Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 07 – 11.10.2024, în toată țara, mai multe controale în săli și spații culturale precum: cinematografe, teatre sau săli de concerte.
Au fost controlaţi 183 de operatori economici. La 103 dintre aceștia au fost constatate nereguli, anunță ANPC.
În total, comisarii ANPC au aplicat amenzi de peste 630.000 de lei.
Controlul a vizat și unitățile de alimentație publică care funcționează la intrarea în sălile de cinema și pe cele de comercializarea a produselor alimentare, care funcționează în teatre sau instituții de cultură.
Util: Printre cele mai frecvente nereguli constatate au fost:
– lipsa unor autorizații de funcționare:
- lipsa afișării regulamentului de ordine interioară
- lipsa informațiilor privind vârsta copiilor care beneficiază de gratuitate și care pot fi însoțiți de părinți
- lipsa afișării în limba română a programelor derulate
- lipsa listelor cu tarifele aferente evenimentelor
– condiții igienico-sanitare precare la grupurile sanitare:
- folosirea unor calorifere cu urme de rugină
- existența unor pereti cu zugrăveala deteriorată, cu urme de infiltrații de apă, inclusive în sala de spectacole
- folosirea unor toalete neigienizate corespunzător și a unor instalații sanitare deteriorate
- existența unor plăci de protecție deteriorate
- lipsa unor chiuvete și a unor materiale consumabile necesare funcționării toaletelor
- lipsa funcționării unor grupuri sanitare
- prezența insectelor moarte
– condiții improprii de funcționare, în sălile de spectacole:
- utilizarea unor huse de protecție a scaunelor neigienizate sau cu un grad ridicat de uzură,
- folosirea unui mobilier învechit, cu urme de uzură
- existența unui acoperiș deteriorate, ceea ce a determinat un miros puternic de mucegai, aer închis, umiditate ridicată
- existența unor trepte și mâini curente cu mmargini tăioase
– condiții improprii de funcționare în blocurile alimentare:
- folosirea unor ustensile neprofesionale de bucătărie, care nu permit o igienizare corectă,
- utilizarea unor spații frigorifice cu chederele neigienizate,
- pavimentul blocului alimentar neigienizat
- lipsa monitorizării schimbaării uleiului din friteuse, acesta prezentând depuneri grosiere de grăsime
- folosirea unor produse alimentare, fără etichetă sau alte elemente de identificare și caracterizare
- lipsa chiuvetelor la bar
- tavanul din blocul alimentar prezenta urme de infiltrații apă
- scurgerea înfundată, existența unor țevi neigienizate
- holul neigienizat, cu bucăți sparte de faianță.
– neefectuarea operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare
– comercializarea de produse alimentare cu data durabilităţii minimale depășită
– folosirea unor produse alimentare fără elemente de identificare-caracterizare, precum și a datei durabilităţii minimale (DDM) / datei limită de consum (DLC)
Credit foto: ANPC