Lectura de dimineață: Închiderea Transalpinei e prilej de dispută și clujenii au stat la coadă să intre la muzeul deschis într-o casă de poveste

Lectura de dimineață: Închiderea Transalpinei e prilej de dispută și clujenii au stat la coadă să intre la muzeul deschis într-o casă de poveste

0

Lectura de dimineață: Închiderea Transalpinei a devenit prilej de dispută și clujenii au stat la coadă să intre la muzeul deschis într-o casă de poveste

Una dintre rutele de acces spre Domeniul Schiabil Transalpina din Voineasa-Vâlcea a rămas închisă în acest an, ceea ce a iscat o revoltă mocnită printre iubitorii sporturilor de iarnă și operatorii în turism zonali, mai ales în mediul online, scrie publicația Adevărul.

Este vorba despre tronsonul din Transalpina DN67C care face legătura cu Ardealul, cuprins între Obârșia Lotrului (Vâlcea) și Curpăt (Alba). În trecut, tot la presiunea iubitorilor sporturilor de iarnă, s-au găsit soluții ca această secțiune să rămână deschisă în premieră timp de doi ani la rând, pe timpul sezonului rece, perioadă în care s-a acționat cu utilajele de deszăpezire. Din toamna anului trecut, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis să revină în mod surprinzător asupra acestei hotărâri și să închidă traseul care leagă Meridionalii de vestul țării. Argumentele celor două părți au fost consemnate de Adevărul.

Instrumentiștii Filarmonicii din Sibiu au deschis un conflict de muncă pe termen nelimitat și vor picheta de astăzi sediul Consiliului Județean.

Nemulțumirile pornesc de la atmosfera toxică din cadrul instituției, unde conflictul dintre managerul Cristian Lupeș și membrii sindicatului a ajuns să se întindă pe ani de zile. Instrumentiștii din cadrul sindicatului anunță că, de miercuri, 17 ianuarie, vor picheta zilnic, pe termen nelimitat, sediul CJ „ca urmare a relațiilor de muncă grav afectate”, scrie Turnul sfatului.

Cu patru surse de finanțare, Castelul Huniade din Timișoara intră în reabilitare in 2024. Lucrările vor dura 4 ani. Va fi deschis pentru vizitare pe bucăți.

După mai mulți ani în care a identificat surse de finantare, apoi le-a pierdut, după ce a început lucrări care apoi au fost oprite și reluate, apoi din nou oprite, Consiliul Județean Timiș a găsit, în sfârșit, bani pentru cea mai veche clădire încă în picioare din Timișoara. Castelul Huniade. Urmează ca aici să fie deschis șantierul pentru restaurare în 2024, notează Opinia Timișoarei.

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca a fost redeschis publicului, după o pauză de cinci ani, timp în care au fost realizate lucrări de reabilitare. Sute de clujeni au stat, luni seara, la coadă pentru a putea vizita muzeul, imediat după re-inaugurare.

Muzeul Farmaciei, situat în emblematica Casă Hintz din Cluj-Napoca, adăpostește o colecție impresionantă de peste 7000 de obiecte autentice. Aceste artefacte, ce cuprind de la aparatură medicală veche la recipiente diverse și manuscrise valoroase, spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania. Istoricul locației, Casa Hintz, este în sine fascinant. Prima farmacie publică din Cluj a fost deschisă în jurul anului 1550, iar locația actuală a Muzeului Farmaciei a fost casa Farmaciei Mauksch-Hintz timp de aproape 200 de ani. Recent renovată, clădirea este un monument istoric ce relevă un mozaic arhitectural unic, de la ruine romane la fundații medievale și reamenajări ulterioare, scrie Transilvania Reporter.

Povestea Casei Hintz și a familiei care a locuit acolo este prezentată de PressHub, sub titlul „După 200 de ani. Un medic stabilit în Germania restaurează casa familiei și o redă orașului”.

Familiei Hintz din Germania i se retrocedează casa strămoșilor săi din centrul Clujului și, în 2016, György Hintz o vizitează prima dată. Aici familia sa a trăit și a muncit timp de peste 200 de ani. Este casa farmaciei Hintz. Una dintre cele mai vechi din Transilvania. Construită pe ziduri romane, din două case medievale, unite și înălțate în secolul al 18-lea, mutilată de comuniști, naționalizată, evacuată, transformată în muzeu, degradată. Trebuia restaurată. Când casa și Farmacia ajung în proprietatea familiei Hintz, acesta își continuă misiunea de pionierat, scrie PressHub, într-un reportaj care merită citit.

Aeroporturile Otopeni și Băneasa au avut un trafic de aproape 15 milioane pasageri în 2023 (14,6 milioane), în creștere cu 16 % față de anul 2022, a transmis marți, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).

Valorile de trafic aerian sunt foarte aproape de anul de referință 2019, anul ,,record” cu peste 14,7 milioane pasageri, doar pe Otopeni (Aeroportul Băneasa era închis zborurilor comerciale și a fost redeschis în 2022), detaliile putând fi citite pe Economedia.

Credit foto: Facebook Muzeul Farmaciei Cluj – MNIT

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat