Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat luni că este de așteptat ca invazia buburuzelor să își diminueze intensitatea în următoarele 1 – 2 săptămâni și a explicat ce a determinat o prezență atât de numeroasă de insecte le litoral și în Delta Dunării.
Potrivit ARBDD, Gabriel Lupu, biolog la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, a identificat buburuzele prezente pe litoralul Românesc al Mării Negre ca fiind insecte aparținând Ordinului Coleoptera – gândaci, Familia Coccinellidae – buburuze, Specia Coccinella septempunctata (Linnaeus, 1758) – buburuza comună.
Această specie este considerată utilă, fiind folosită în combaterea biologică a dăunătorilor, spre exemplu a afidelor.
„Este o insectă, în mod clasic, neagresivă însă accidental acestea pot mușca pielea persoanelor cu care intră în contact. Mușcătura, de asemenea în mod clasic, nu produce reacții adverse la nivelul pielii sau a organismului”, precizează o postare a ARBDD pe contul de Facebook.
Biologul Gabriel Lupu a explicat că motivele exploziei numerice a buburuzelor sunt legate de sezonul de primăvară extrem de ploios în Dobrogea, cu temperaturi sub mediile perioadei, ceea ce a dus la decalarea sezonului cald.
„Insectele fiind organisme dependente de temperatura mediului ambiant au prezentat de asemenea un decalaj al apariției, atât la buburuze cât și la speciile dăunătoare pe care le consumă. Stropirile de primăvară a culturilor împotriva dăunătorilor, de asemenea amânate din cauza ploilor, au condus la explozia numerică atât a indivizilor aparținând speciilor hrană cât și a buburuzelor într-o perioadă în care, apropiindu-se de treierat, cules, etc., stropitul este interzis. Acțiunea de stropire a dăunătorilor în agricultură având ca scop acela de a ține sub control exploziile numerice a indivizilor aparținând speciilor de dăunători are ca efect indirect și ținerea sub control a numărului indivizilor aparținând speciilor utile, în cazul de față buburuzele”, se mai arată în postarea ARBDD.
Administrația Deltei Dunării precizează că este de așteptat ca explozia numerică existentă să își diminueze intensitatea într-o perioadă de timp relativ scurtă, de 1 – 2 săptămâni.
„Acesta este un fenomen atipic, iar în condițiile revenirii la normalitate, din punct de vedere al condițiilor meteo din primăvară, astfel de explozii numerice, în mod firesc, nu vor mai avea loc”, mai scrie ARBDD, în postarea intitulată „Invazie de buburuze în zona de plajă sălbatică Vadu-Corbu din Rezervația Biosferei Delta Dunării”.
Sursa foto: Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii / Facebook