Horezu, vechi centru de ceramică populară, este propus pentru a deveni stațiune turistică de interes național, în timp ce alte două orașe – Brezoi (județul Vâlcea) și Uricani (județul Hunedoara) – ar putea fi stațiuni de interes local, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
Ministerul precizează că propunerile au fost validate ca urmare a unor vizite în teren, efectuate de specialiștii din cadrul MEAT, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, „fiind îndeplinite criteriile minime obligatorii pentru atestarea celor trei orașe ca stațiuni turistice, după caz, de interes național și interes local”.
În Nota de fundamentare, MEAT susține că orașul Horezu este cunoscut ca centru etnografic și ca un vechi centru de ceramică populară.
Totodată, din punct de vedere al ocupațiilor tradiționale, Horezu este cunoscut ca zona de practicare a pomiculturii, creșterea animalelor, olăritului, exploatarea și prelucrarea lemnului. Olăritul continuă să reprezinte emblema locului. De asemenea trebuie remarcată poziția privilegiată din nordul Olteniei unde există cea mai mare concentrare de mânăstiri din țară, majoritatea din ele aflând-se în aproprierea Horezului”, mai precizează sursa citată, mai argumentează Ministerul.
Ce avantaje aduce promovarea ca stațiuni turistice de interes național sau local
Nota de fundamentare precizează că localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes național, respectiv local, şi vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate ca staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone.
Evenimente turistice și culturale organizate în Horezu:
- Izvorul Tămăduirii, eveniment care se organizează anual în prima vineri după Paști, cu durata de 2 zile. Festivalul cu specific local cuprinde activități culturale, spectacole, desfacere de produse tradiționale din lemn, premierea celor mai frumoase animale din gospodărie. Evenimentul adună circa 5000 de participanți și 200 de meșteri populari.
- Târgul ceramicii populare românești – Cocoșul de Hurez este un eveniment care se organizează în primul weekend din iunie și are o durată de 3 zile. Anual, evenimentul adună circa 20.000 de vizitatori. Povestea Târgului de ceramică “Cocosul de Hurez” începe în vara anului 1971 pe malul batrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor “Cântecele Oltului” au avut harul să adauge la această sărbatoare a cântecului, jocului şi portului popular, sărbătoarea lutului.
Începând cu 1974 (a IV-a editie), Târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară – Parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Invitarea la târg a olarilor din celelalte centre românesti, maghiare și săseşti, permite conturarea unei viziuni de ansamblu a olăritului contemporan.
Târgul ceramicii populare românesti “Cocosul de Hurez“ reprezintă un eveniment de primă mărime din calendarul anual al culturii naţionale. Fiind înzestrat cu o vitalitate creatoare de excepţie, Horezu este un caz aproape singular în cadrul centrelor ceramice românesti prin faptul că mesteşugul este practicat ca principală sursă de venit a descendenţilor vestitelor familii de ceramişti: Vicşoreanu, Iorga, Frigură, Mischiu, Popa în condiţiile unei societăţi moderne, în permanentă schimbare. Este un argument care justifică atât perenitatea Târgului, cât și largul ecou naţional şi internaţional al acestei extraordinare manifestări. Astăzi, centrul ceramic Horezu continuă sa fie un adevarat creuzet al creaţiei ceramice românesti, păstrând elementele definitorii pentru vasele lucrate aici dar, prin infinita gamă a compoziţiilor cromatice şi decorative, conferind personalitate şi expresivitate fiecărei piese în parte. Acest străvechi mesteşug se menţine în vatra strămoşească, devenită acum strada Olari, unde meşterii autohtoni modelează argila cu aceeaşi neîntrecută măiestrie ca și străbunii lor. - Horezu Summer Music Academy reprezintă o tabără de creație artistică, organizată în luna iulie a fiecărui an, cu o durată de 10 zile, care atrage peste 15.000 de participanți și circa 100 de artiști care își prezintă piesele de muzică clasică sau teatru.
- Zilele Orașului Horezu se organizează anual la începutul lui septembrie, pe durata a 7 zile și cuprinde competiții sportive și spectacole. Evenimentul atrage circa 10.000 de vizitatori.
Localitatea Horezu a fost atestată, prin Hotărârea Guvernului nr. 926/2005 ca stațiune turistică de interes local.
Totodată orașul Horezu a primit în 2008 locul I la Destinaţii Europene de Excelenţă, având tema turismul și moștenirea locală intangibilă.
În acest moment, România are 52 de stațiuni turistice de interes național și alte 95 de interes local.
Sursa foto: Primăria Orașului Horezu / Facebook