Expoziția Brâncuși din Timișoara, vizitată de peste 130.000 de persoane. Galerie FOTO

Expoziția Brâncuși din Timișoara, vizitată de peste 130.000 de persoane. Galerie FOTO

0

Expoziția Brâncuși din Timișoara a fost vizitată de peste 130.000 de persoane, în cele patru luni în care a fost deschisă, potrivit unui anunț al Muzeului Național de Artă Timișoara.

Esențial: Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” a fost deschisă pe 30 septembrie 2023, când Timișoara a fost capitală europeană a culturii. Expoziția este considerată  cea mai importantă expoziție dedicată sculptorului Constantin Brâncuși în ultima jumătate de secol în România.

Expoziția a fost curatoriată de Doina Lemny și a adus în atenția publicului diferite etape ale parcursului artistic al lui Brâncuși. Vizitatorii au putut vedea opere create de Brâncuși sub influența învățământului de la Școala de Arte Frumoase din București și din perioada confruntării cu sculptura lui Rodin.

Decizia de a abandona modelajul pentru a adopta metoda șlefuirii directe marchează întoarcerea simbolică a lui Constantin Brâncuși către artele primitive și îi deschide calea spre modernitate.

A fost expusă și o inedită selecție de fotografii și fragmente filmate de artist.

Ce declară: „De azi, vorbim despre expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” la trecut! În decursul a patru luni, peste 130.000 de vizitatori au onorat și au umplut de viață Muzeul Național de Artă Timișoara, admirând operele remarcabile expuse”. Mesajul a fost publicat luni, 29 ianuarie, de MNAT pe Facebook.

Util: Banca Națională a României a lansat, într-un tiraj de 5.000 de exemplare, moneda de argint dedicată lui Brâncuși. Aversul monedei prezintă o parte din clădirea Muzeului Național de Artă din Timișoara, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI”. Reversul monedei redă portretul și numele lui Constantin Brâncuși și anii între care a trăit „1876”, „1957”.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 460,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.

Organizarea expoziției a costat 1.222.000 de euro și a adus venituri de 1.359.000 de euro, dintre care 900.000 de euro din bilete și 459.000 de euro din sponsorizări. Excedentul a fost de 137.000 de euro. Veniturile din bilete și surplusul din sponsorizări au revenit în întregime Muzeului Național de Artă din Timișoara, scrie Puterea a cincea. Cele mai mari sume au fost necesare pentru transportul lucrărilor tur-retur, precum și pentru acoperirea costurilor asigurărilor.

Travelero s-a numărat printre vizitatori.

Presa internațională a fost interesată de expoziția Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”. Articole importante au fost publicate în reviste de artă – The Art Newspaper, Artribune, Il Giornale dell’Arte, Le Journal des Art. În cotidine, au apărut articole despre expoziție în  The New York Times, Financial Times, Le Monde, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung etc.

Context: Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” a fost organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația ArtEncounters și Institut français de Roumanie à Bucarest. Expoziția a fost finanțată de Consiliul Judeţean Timiş.

Expoziția a beneficiat de împrumuturi excepționale de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare.

Credit foto: Travelero

 

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat