Cum ar trebui să fie relaxate restricțiile privind călătoriile neesențiale pe teritoriul Uniunii Europene

Cum ar trebui să fie relaxate restricțiile privind călătoriile neesențiale pe teritoriul Uniunii Europene

0

Există o legătură strânsă între ritmul de vaccinare și relaxarea actualelor restricții privind călătoriile neesențiale către Uniunea Europeană, potrivit noii propuneri a Comisiei Europene.  Așa cum un rol important îl vor avea  evoluțiile situației epidemiologice din întreaga lume.

Comisia propune ca pe teritoriul UE să poată intra din motive neesențiale nu numai toate persoanele care sosesc din țări cu o situație epidemiologică bună, ci și toate persoanele cărora li s-a administrat ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat de UE.

Această dispoziție ar putea fi extinsă la vaccinurile care au parcurs toate etapele procesului de înscriere pe lista OMS privind utilizările de urgență.  

Pentru că este, totuși, necesar să se mențină vigilența, în contextul apariției unor variante ale virusului SARS-CoV-2, Comisia propune un nou mecanism de activare a „frânei de urgență”, care ar limita riscul ca aceste variante să pătrundă pe teritoriul UE.

Astfel, statele membre, adică și România. vor putea să acționeze rapid și să limiteze temporar la un nivel minim strict necesar călătoriile din țările afectate pe perioada necesară pentru a pune în aplicare măsuri sanitare adecvate.

Călătoriile neesențiale în cazul călătorilor vaccinați, fără restricții

Comisia propune ca statele membre să elimine restricțiile privind călătoriile neesențiale în cazul persoanelor vaccinate care călătoresc către UE.  

Astfel, statele membre ar trebui să permită intrarea în UE a persoanelor cărora le-a fost administrată, cu cel puțin 14 zile înainte de sosire, ultima doză recomandată a unui vaccin care a primit autorizația de introducere pe piață în UE. Statele membre ar putea, de asemenea, să extindă această dispoziție, astfel încât să fie autorizate să intre în UE și persoanele cărora li s-a administrat un vaccin care a parcurs toate etapele procesului de înscriere pe lista OMS privind utilizările de urgență. 

În plus, dacă statele membre decid să scutească persoanele vaccinate care locuiesc pe teritoriul lor de obligația de a prezenta un test PCR negativ și/sau de obligația a intra în carantină, atunci ar trebui să îi scutească de aceste obligații și pe călătorii vaccinați din țări terțe.

Acest proces ar trebui să fie facilitat de implementarea certificatului digital verde (certificatul de călătorie), propus de Comisie și aflat în curs de aprobare.

Până când acest certificat va fi implementat, statele membre ar trebui să poată să accepte adeverințe din țări terțe în temeiul legislației naționale, ținând seama de capacitatea de a verifica autenticitatea, valabilitatea și integritatea adeverinței și dacă aceasta conține toate datele relevante.

Eliminarea totală a restricțiilor privind călătoriile neesențiale din mai multe țări

În prezent, sunt permise călătoriile neesențiale din 7 țări cu o situație epidemiologică bună, indiferent dacă persoanele care sosesc au fost sau nu vaccinate. Această listă este stabilită de Consiliul UE pe baza criteriilor epidemiologice prevăzute în recomandarea aflată în vigoare.

Comisia propune modificarea criteriilor pentru a lua în considerare dovezile tot mai numeroase ale impactului pozitiv al campaniilor de vaccinare. Se propune majorarea pragului de notificare cumulată a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 14 zile de la 25 la 100. Această cifră rămâne cu mult sub media actuală a UE, care este de peste 420 de cazuri.

Ca urmare a adaptării pragului, Consiliul ar trebui să poată să extindă lista țărilor din care sunt permise călătoriile neesențiale.

Activarea „frânei de urgență” pentru a contracara răspândirea variantelor virusului SARS-CoV-2

Potrivit Comisiei Europene, în cazul în care situația epidemiologică a unei țări terțe se înrăutățește rapid și, în special, în cazul în care este detectată o variantă a virusului SARS-CoV-2 care suscită îngrijorare sau interes, un stat membru poate suspenda de urgență și temporar toate călătoriile către UE ale resortisanților țărilor terțe care își au reședința într-o astfel de țară.

Singurele excepții în acest caz ar fi personalul medico-sanitar, personalul din sectorul transporturilor, diplomații, pasagerii aflați în tranzit, persoanele care călătoresc din motive familiale imperative, navigatorii și persoanele care au nevoie de protecție internațională sau persoanele care călătoresc din alte motive umanitare. Acești călători ar trebui să facă obiectul unor măsuri stricte de testare și intrare în carantină, chiar dacă au fost vaccinați.

Ce urmează

După ce propunerea va fi adoptată de Consiliu, statele membre vor trebui să pună în aplicare măsurile prevăzute în recomandare. Consiliul ar trebui să analizeze lista țărilor terțe exceptate de la aplicarea restricțiilor de călătorie în temeiul criteriilor actualizate și să continue să efectueze o astfel de analiză o dată la 2 săptămâni.

Context

În prezent, UE aplică o restricție temporară cu privire la călătoriile neesențiale din multe țări terțe către UE, pe baza unei recomandări a Consiliului. Consiliul examinează periodic și, dacă este cazul, actualizează lista țărilor din care se pot efectua călătorii în UE, pe baza evaluării situației sanitare.

Această restricție se referă numai la călătoriile neesențiale. Persoanele care au un motiv esențial să vină în Europa ar trebui să poată în continuare să facă acest lucru.

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.