Consiliul Concurenței investighează piața furnizării de carte

Consiliul Concurenței investighează piața furnizării de carte

1

Consiliul Concurenței investighează piața furnizării de carte pentru un posibil comportament anticoncurențial, fiind vizate 13 companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa furnizării de carte din România, potrivit unui anunț al instituției transmis joi.

Companiile investigate sunt: Editura Vremea S.R.L., Curtea Veche Publishing S.R.L., Publica Com S.R.L., Nemira Publishing House S.R.L., Humanitas S.A., RAO Distribuție S.R.L., Editura Trei S.R.L., Grupul Editorial Art S.R.L., Editura Polirom S.A., Grup Editorial Litera S.R.L., Direct Client Services S.R.L., Librăriile Humanitas S.A. și Asociația Editurilor din România.

Consiliul Concurenţei „deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial, manifestat prin refuzul colectiv și coordonat de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață”, precizează un comunicat de presă al instituției.

Consiliul Concurenţei a efectuat deja inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiilor investigate.

„Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate”, precizează Consiliul Concurenței.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Potrivit instituției, „companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”.

Potrivit G4Media, suspiciunile sunt legate de faptul că marile edituri au refuzat să vândă cărți către Bookster.

Bookster este o companie care oferă gratuit servicii de bibliotecă, pe baza unor contracte încheiate cu firme, cîștigurile fiind obținute din transportul și livrarea cărților către angajații firmelor respective.  

Bookster susține, pe site-ul oficial, că a efectuat 4 milioane de împrumuturi de cărți până acum, având 106.000 de cititori și 113.000 de cărți.

Sursa fotografie: Pixabay

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

1 COMENTARIU

  1. Fratele meu a sugerat ca mi-ar placea posibil acest site. Avea perfecta dreptate. Aceasta trimitere chiar mi-a facut ziua. Nu va puteti imagina pur si simplu cat timp am petrecut pentru aceasta informatie! Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.