Certificatul de călătorie are toate aprobările în UE și devine realitate, după ce cei trei lideri ai Uniunii Europene și-au pus semnăturile pe Regulamentul care introduce certificatul digital al UE privind COVID de la 1 iulie, în timp ce 13 țări deja îl emit și folosesc.
Președinții celor trei instituții ale UE – Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană –, adică David Sassoli, António Costa, prim-ministrul Portugaliei, țară care deține în această perioadă Președinția Consiului UE, și Ursula von der Leyen, subliniază că au reușit să se pună de acord asupra Regulamentului într-un timp record: în numai 62 de zile.
În paralel cu procesul de elaborare și adoptare, a fost construit și pilonul tehnic al sistemului UE – portalul UE.
Certificatul va fi introdus în statele membre ale UE, care pot deja să îl emită și să îl utilizeze. În prezent, 13 state membre îl emit și folosesc deja: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Spania.
Certificatul va deveni disponibil în toate statele membre ale UE începând cu 1 iulie 2021.
Scopul certificatului digital al UE privind COVID este să faciliteze libera circulație în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Toți cetățenii europeni au dreptul la liberă circulație și fără certificatul UE, însă acesta va facilita călătoriile, permițându-le deținătorilor săi să fie exceptați de la restricții precum carantina, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
Ce este certificatul digital al UE privind COVID?
Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului că o persoană:
- fie a fost vaccinată împotriva COVID-19
- fie s-a testat și are un rezultat negativ
- fie a avut COVID-19 și s-a vindecat
Certificatul digital al UE privind COVID va fi accesibil tuturor și:
- va fi gratuit și disponibil în toate limbile UE;
- va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie;
- va fi securizat și va include un cod QR semnat digital.
Statele membre trebuie să se abțină de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare deținătorilor unui certificat digital al UE privind COVID, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protejarea sănătății publice, a mai spus Comisia Europeană.
Cum se poate obține certificatul de călătorie?
Autoritățile naționale răspund de emiterea certificatului.
Versiunea electronică poate fi stocată pe un dispozitiv mobil, dar poate fi solicitată și o versiune tipărită. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a garanta autenticitatea certificatului.
Cum va susține certificatul libertatea de mișcare?
În timpul călătoriei, titularul certificatului digital al UE privind COVID ar trebui, în principiu, să fie scutit de restricțiile privind libera circulație: statele membre ar trebui să se abțină să îi impună restricții suplimentare de călătorie, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice.
Într-un astfel de caz, de exemplu ca reacție la noi variante ale virusului care suscită îngrijorare, statul membru respectiv ar trebui să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.
Cum va funcționa certificatul?
Certificatul digital al UE privind COVID conține un cod QR cu o semnătură digitală care îl protejează împotriva falsificării.
Atunci când se verifică certificatul, se scanează codul QR și se verifică semnătura.
Fiecare organism emitent (spital, centru de testare, autoritate sanitară etc.) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare țară.
Comisia Europeană a creat un portal pe care se va putea verifica autenticitatea tuturor semnăturilor înscrise pe aceste certificate, peste tot în UE. Datele cu caracter personal ale deținătorului certificatului nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura digitală.
Regulamentul se va aplica timp de 12 luni, de la 1 iulie 2021.
Sursa foto: Alain Rolland / © European Union 2021 – Source: EP