Comisia Europeană a propus luni ca statele UE să relaxeze treptat măsurile privind călătoriile, în primul rând pentru cei care dețin certificatul digital, care ar trebui să fie exceptați de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii dacă au trecut 14 zile după ce li s-a administrat ultima doză.
Această exceptare ar trebui să se refere, de asemenea, la persoanele vindecate cărora li s-a administrat o singură doză dintr-un vaccin cu 2 doze, precizează un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Alte propuneri ale Comisiei:
- Persoanele vindecate care dețin certificate în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii în cursul primelor 180 de zile după un test PCR pozitiv.
- Persoanele care dețin un certificat de testare valabil în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la eventualele cerințe de carantină. Comisia propune următoarea perioadă standard de valabilitate pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptate de statul membru în cauză, 48 de ore pentru testele antigenice rapide.
- „Frâna de urgență”: Statele membre ar trebui să reintroducă măsuri privind călătoriile pentru persoanele vaccinate și cele vindecate în cazul în care situația epidemiologică se deteriorează rapid sau în cazul în care s-a raportat o prevalență ridicată a variantelor care suscită îngrijorare sau interes.
- Pentru a asigura unitatea familiei, minorii care călătoresc cu părinții ar trebui să fie exceptați de la carantină atunci când părinții nu trebuie să se supună carantinei, de exemplu datorită faptului că sunt vaccinați.
- Copiii sub 6 ani ar trebui, de asemenea, să fie exceptați de la testarea legată de călătorii.
În plus, Comisia solicită depunerea unor eforturi suplimentare pentru a asigura introducerea fără impedimente a certificatului digital al UE privind COVID. În acest scop, statele membre ar trebui să utilizeze, în cea mai mare măsură posibilă, posibilitățile existente în temeiul legislației naționale pentru a începe eliberarea certificatelor digitale ale UE privind COVID încă înainte de intrarea în vigoare a regulamentului de instituire a acestor certificate, la 1 iulie. În cazul în care legislația națională prevede verificarea certificatelor privind COVID-19, titularii unui certificat digital al UE privind COVID ar putea deja să îl utilizeze atunci când călătoresc, mai precizează Comisia Europeană.
Sursa foto: Pixabay