Călătorește informat: Sunt așteptate cozi la ieșirea din țară spre Bulgaria, și, apoi, spre Grecia și Turcia, între 11-15 august. Vezi toate punctele vamale

Călătorește informat: Sunt așteptate cozi la ieșirea din țară spre Bulgaria, și, apoi, spre Grecia și Turcia, între 11-15 august. Vezi toate punctele vamale

0

Călătorește informat: Sunt așteptate cozi la ieșirea din țară spre Bulgaria, și, mai departe, spre Grecia și Turcia, în perioada 11-15 august, atenționează Ministerul Afacerilor Externe.

Esențial: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că, pentru perioada 11 – 15 august 2023, sunt preconizați timpi mari de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare. Se recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră bulgare deschise circulației internaționale, potrivit unei atenționări de călătorie emise joi, 10 august, de MAE.

Util: Punctele de trecere a frontierelor și programul de funcționare sunt următoarele:
  • la frontiera româno-bulgară: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcționare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Ostrov-Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcționare 08:30-19:30; www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea-Svishtov (ferry, cu program de funcționare 08:30-19:00; www.ferry.bg) și Bechet-Oryahovo (ferry, cu program de funcționare 05:00-24:00; www.ferryboat.bg);
  • la frontiera bulgaro-elenă: Kulata-Promachonas; Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t); Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd-Termes și Ivaylovgrad-Kiprinos (ultimele două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t).

În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, se recomandă turiștilor români să nu folosească trasee secundare sau terțiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în așteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia. Pe aceste trasee ocolitoare, autoritățile bulgare de poliție desfășoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcționari sau angajați ai firmelor care își desfășoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă.

Singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieșire către Grecia este autostrada A3 – Struma.
  • la frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli; Malko Târnovo-Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură redusă și înregistrează în mod constant timpi de așteptare foarte mari).

De asemenea, cetățenilor români care revin în România la data de 15 august 2023 li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, în special în a doua parte a zilei, atunci când majoritatea turiștilor români revin în România și aleg să intre în țară prin punctul de trecere a frontierei de la podul Giurgiu-Ruse.

Se recomandă ca turiștii români care aleg să revină în țară prin PTF Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, și anume 4 (patru) leva sau 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro), în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare pentru procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale.

În acest context, se recomandă achiziționarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării – și achitarea  conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare. Autoritățile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg  (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autoritățile bulgare competente, precizează MAE.

Credit foto: Gerd Altmann/Pixabay

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat