Buget majorat pentru Europa creativă: Peste 2 miliarde de euro pentru redresarea sectoarelor culturale și de creație

Buget majorat pentru Europa creativă: Peste 2 miliarde de euro pentru redresarea sectoarelor culturale și de creație

0

Comisia Europeană a lansat miercuri, 26 mai, noi acțiuni de sprijinire a sectoarelor culturale și creative din Europa și din afara acesteia, adoptând programul de lucru pentru primul an din proiectul Europa creativă 2021-2027 și a anunțat un buget majorat pentru Europa creativă: peste 2 miliarde de euro.

În 2021, programul Europa creativă va aloca un buget fără precedent de aproximativ 300 de milioane de euro pentru a ajuta profesioniștii și artiștii din toate sectoarele culturale să colaboreze la nivel interdisciplinar și transfrontalier, pentru a găsi mai multe oportunități și a ajunge la noi categorii de public, precizează Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Demersul pune bazele primelor cereri de propuneri din cadrul noului program.

Aceste cereri vor fi deschise tuturor organizațiilor active în sectoarele culturale și creative relevante.

Bugetul total al programului, de 2,4 miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, a crescut cu 63 % în comparație cu bugetul precedent.

Comisia acordă o atenție deosebită redresării sectoarelor culturale și creative în contextul pandemiei de COVID-19.

Printre acțiunile acoperite de programul Europa creativă se numără:

  • Un sistem de sprijinire a traducerii operelor literare și a dezvoltării parteneriatelor în domeniul editorial;
  • Premiile UE în domeniile literaturii, muzicii, arhitecturii și patrimoniului cultural, precum și inițiativele „Capitalele europene ale culturii” și „Marca patrimoniului european”;
  • Consolidarea accesibilității și vizibilității operelor audiovizuale europene dincolo de platforme și frontiere;
  • Laboratorul pentru inovare creativă — încurajarea abordărilor inovatoare în ceea ce privește crearea, distribuția și promovarea conținutului în diferite sectoare;
  • Promovarea alfabetizării mediatice, a pluralismului și a libertății ca valori europene.

„Peste 8 milioane de persoane din întreaga UE sunt implicate într-o activitate culturală. Cultura nu cunoaște frontiere și nici naționalități. Arta reprezintă o fereastră înspre lume și contribuie la construirea de punți între oameni. Într-o perioadă în care muzeele, cinematografele, siturile de patrimoniu cultural și teatrele încep să se redeschidă, doresc să reiterez sprijinul Comisiei pentru sectoarele culturale și creative. Cu un buget majorat, Europa creativă va depune eforturi pentru a consolida redresarea sectoarelor, promovând în același timp imensa diversitate și creativitate pe care acestea o oferă”, a declarat comisarul pentru Inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

Programul Europa creativă din 2021 stabilește obiective comune pentru sectoarele culturale și creative. Acesta pune un accent mai puternic pe creația transnațională, circulația și promovarea la nivel mondial a operelor europene, inovarea în toate sectoarele și facilitarea accesului la finanțare prin rate mai ridicate de cofinanțare din partea UE.

Toate acțiunile și proiectele finanțate ar trebui să respecte egalitatea de gen și angajamentele UE în materie de mediu cu privire la conceperea și punerea în aplicare a activităților lor.

În cadrul programului Europa creativă, subprogramul MEDIA sprijină dezvoltarea și distribuția de filme și opere audiovizuale cu atractivitate internațională, în Europa și în afara acesteia.

Sursa foto: site European Commission

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.