AUDIO Alpinistul Horia Colibășanu povestește cum a scăpat din avalanșa de pe muntele Dhaulagiri, la 6.800 m
Sursa foto: Horia Colibășanu / Facebook

AUDIO Alpinistul Horia Colibășanu povestește cum a scăpat din avalanșa de pe muntele Dhaulagiri, la 6.800 m

0

Alpiniștii Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hámor au ajuns în siguranță în Tabăra de Bază a muntelui Dhaulagiri (Nepal), după ce au fost surprinși în cort de o avalanșă în noaptea de duminică (9/10 mai).

Avalanșa a durat câteva zeci de secunde și i-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru, transformând ascensiunea într-o cursă contra-cronometru pentru supraviețuire, potrivit informațiilor publicate pe contul de Facebook al lui Horia Colibășanu.

Horia Colibășanu a relatat în amănunt incidentul dramatic petrecut la 6.800 de m., în timpul tentativei de a deschide o rută nouă, în premieră mondială, pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri.

„Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanșa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheață care ne proteja. Ne-a strivit pur și simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistență ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. (…) S-a oprit avalanșa. Era complet întuneric și, deși eram toți trei în același cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut liniște. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Știam că aceasta e procedura în caz de avalanșă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieși. Simțeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reușit să ies cu o mână în față, mâna cu briceagul (…) și să respir”, a povestit Horia Colibășanu, într-o înregistrarea făcută, miercuri, 12 mai, din Tabăra de Bază prin telefonul-satelit și care a fost redată integral la Rock FM,

Ascultă AICI înregistrarea.

„Pe baza celor întâmplate și a prognozei de vreme am decis să oprim expediția. Riscurile sunt nejustificat de mari și preferăm să ne întoarcem acasă” a anunțat Horia Colibășanu.

Sursa foto: Horia Colibășanu / Facebook

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.