Asociaţia Editorilor critică posibila modificare a nivelului TVA pentru carte: Cărţile contribuie la bugetul de stat, nu la deficitul bugetar  

Asociaţia Editorilor critică posibila modificare a nivelului TVA pentru carte: Cărţile contribuie la bugetul de stat, nu la deficitul bugetar  

0

Asociaţia Editorilor din România critică posibila modificare a nivelului TVA pentru carte, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, 23 august.

Esențial: Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România (AER) îşi exprimă îngrijorarea că măsurile discutate de Guvern vor avea un impact nefast asupra culturii şi, în special, asupra culturii scrise, despre care susține că este în pericol.

„Ne referim, în primul rând, la posibila modificare a nivelului TVA pentru carte, aflat în prezent în media statelor Uniunii Europene, în condiţiile în care România este cea mai mică piaţă de carte pe cap de locuitor din UE”, mai precizează Asociația Editorilor.

O altă critică se referă la faptul că nu este respectată legea bibliotecilor (nr. 334/2002), care prevede reînnoirea anuală a stocului de carte al oricărei biblioteci cu câte cincizeci de cărţi („documente”) la mia de locuitori.

În plus, consideră Asociația, desfiinţarea posturilor de bibliotecar neocupate reprezintă o altă lovitură pentru acest domeniu.

Util: AER a lansat, pe 15 februarie, Pactul pentru Lectură, cu scopul de a readuce cititul în rândul deprinderilor de zi cu zi ale copiilor. Lectura reprezintă fundamentul educației, în orice domeniu, asigură accesul la informație și consolidează gândirea, se menționează în petiția online.

Asociaţia Editorilor din România anunță, totodată, că susține semnalele de alarmă trase de sindicatul Culturalia cu privire la pericolul renunţării la direcţiile judeţene de cultură, care poate avea un efect nociv asupra protecţiei clădirilor de patrimoniu şi ariilor protejate.

Credit foto: Pixabay

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat