UTIL Așa arată certificatul european de călătorie / Documentul va putea fi descărcat gratuit de la 1 iulie

UTIL Așa arată certificatul european de călătorie / Documentul va putea fi descărcat gratuit de la 1 iulie

0

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a prezentat miercuri cele trei variante de certificat de călătorie, disponibile pentru cele trei situații în care se poate călători în interiorul Uniunii Europene fără a fi supus unor restricții suplimentare: certificat care atestă vaccinarea, certificat de rezultat negativ al unui test PCR sau antigen și certificat de recuperare după ce o persoană a avut COVID-19.

În funcție de situația în care se află, o persoană poate prezenta unul dintre cele trei certificate (foto copertă, sursa: STS), la călătoriile în interiorul UE, pentru a nu mai intra în carantină sau pentru a nu mai fi obligată să efectueze teste când ajunge într-o țară UE.

De exemplu, așa arată certificatul care atestă vaccinarea și care va putea fi descărcat gratuit, de la 1 iulie, și păstrat în format electronic sau pe hârtie.

Sursa foto: Serviciul de Telecomunicații Speciale

STS mai anunță că testarea de interconectare realizată cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes.

„Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene”, precizează un comunicat de presă al STS.

Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2, precizează STS.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic, mai precizează STS.

Sursa foto: Serviciul de Telecomunicații Speciale

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.