Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns, joi seara, la un acord provizoriu pentru un certificat digital al UE privind Covid, certificatul de călătorie destinat să faciliteze libera circulație în Europa pe timpul pandemiei anunță un comunicat de presă al Parlamentului European.
Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie.
Acesta va atesta că (1) o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului SAU (2) a avut un rezultat recent negativ al testului pentru detectarea infecției SAU (3) s-a recuperat după ce a avut COVID-19.
În practică, acestea vor fi trei certificate distincte. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE.
NOU: Pentru ca „testarea accesibilă și accesibilă” să fie disponibilă pe scară largă, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze „cel puțin 100 de milioane EUR” în cadrul Instrumentului de asistență de urgență pentru achiziționarea de teste pentru infecția cu SARS-CoV-2.
Cine ar beneficia de teste gratuite: în special, persoanele care trec zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la serviciu sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita îngrijiri medicale sau pentru a avea grijă de cei dragi.
NOU: Restricții suplimentare de călătorie pot fi impuse numai dacă sunt justificate în mod corespunzător
Statele membre nu ar trebui să impună restricții suplimentare de călătorie ca răspuns la pandemia COVID-19, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „dacă nu sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică”.
Dacă totuși impun pe lângă certificatul digital de călătorie și alte restricții, acestea ar trebui notificate celorlate state membre și Comisiei cu cel puțin 48 de ore în avans.
Ce vaccinuri sunt acceptate
Statele membre trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen-Johson&Johnson).
Statele membre vor decide dacă acceptă și certificate de vaccinare din alte state membre în urma procedurilor naționale de autorizare de urgență pentru vaccinurile indicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.
Ce urmează
Textul convenit urmează să fie aprobat de Parlament și de Consiliului. În Parlamentul European, votul ar putea avea loc în sesiunea din 7-10 iunie 2021.
Sursa foto: Wilfried Pohnke / Pixabay