A început FILIT Iași: cinci zile cu dialoguri cu scriitori români și străini, dezbateri culturale, expoziții de artă, teatru și ateliere de jurnalism participativ

A început FILIT Iași: cinci zile cu dialoguri cu scriitori români și străini, dezbateri culturale, expoziții de artă, teatru și ateliere de jurnalism participativ

0

FILIT Iași, Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri, organizat în perioda 19-23 octombrie, propune peste 100 de evenimente, cum ar fi dialoguri cu scriitori români și străini, dezbateri culturale, expoziții de artă, teatru, mese rotunde, lecturi, ateliere de jurnalism participativ.

Util: Programul pentru fiecare zi a Festivalului poate fi consultat pe internet, la adresa https://www.filit-iasi.ro/program-filit-2022/

Zilnic, sunt organizate întâlniri cu scriitori la cele trei case: Casa FILIT, Casa Fantasy și Casa Copilăriei.

Esențial: FILIT și-a propus să ducă scriitori români și străini în liceele din Iași. Sunt selectate 20 de licee din Iași, două din Pașcani și unul din Târgu Frumos în care vor fi organizate întâlniri între elevi și scriitori.

Potrivit organizatorilor, publicul va avea ocazia să întâlnească scriitori premiați, voci importante ale literaturii contemporane din străinătate și din țară precum John Boyne (Băiatul cu pijamale în dungi), Manuel Vilas (unul dintre cei mai apreciați și premiați scriitori spanioli), Boualem Sansal (scriitor algerian francofon, laureatul marelui premiu pentru roman al Academiei Franceze), Narine Abgarian (Din cer au căzut trei mere) sau Andrei Pleșu.

Pe lista invitaților din străinătate se află și scriitorii Sofia Andruhovici (Ucraina), Yaniv Iczkovits (Israel), Laura Lindstedt (Finlanda), Evghenia Lopata (Ucraina), Beata Umubyeyi Mairesse (Rwanda, Franța), Eshkol Nevo (Israel), Monique Roffey (Regatul Unit, Trinidad și Tobago), Matteo Strukul (Italia), Ilija Trojanow (Germania), Iuri Viniciuc (Ucraina), Goran Vojnović (Slovenia), Iris Wolff (Germania), Samar Yazbek (Siria).

Sunt invitați și prozatorii români Cezar Amariei, Remus Boldea, Adrian Cioroianu, Bogdan Coșa, Filip Florian, Lavinica Mitu, Liviu Ornea, Ioana Pârvulescu, Dan Perșa, Bogdan Suceavă, Anca Vieru. Totodată, nume importante ale poeziei vor participa la cea de-a X-a ediție a FILIT: Răzvan Andrei, Ion Buzu, Ioan Coroamă, Teona Galgoțiu, Anastasia Gavrilovici, Sorin Gherguț, Claudiu Komartin, Ileana Negrea, Cătălina Stanislav, Veronica Ștefăneț, Mihók Tamás.

Casa Fantasy îi va avea în centru pe scriitorii O.G. Arion, Michael Haulică, Liviu Surugiu, Daniel Timariu, Marian Truță, iar la Casa Copilăriei sunt invitați ilustratoarea Sidonia Călin și autorii Ioan Mihai Cochinescu, Simona Epure, Iulia Iordan, Radu Țuculescu.

Context: Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași este un proiect aflat la a zecea ediție care reunește la Iași, în perioada 19-23 octombrie 2022, profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate.

FILIT este considerat unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Organizatorii amintesc că, după ediția din 2013, cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT „este deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est“, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că „un eveniment de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România“.

Membri fondatori ai FILIT sunt Dan Lungu, Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici

 

Credit foto: FILIT Iași / Facebook

Articolele și informațiile publicate de Travelero.ro sunt destinate informării. Articolele și informațiile pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice preluare fără acord și fără citatea sursei va fi tratată ca încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și se va acționa în consecință.

Niciun articol afișat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.